Reprezentačná prestávka je minulosťou a opäť nastal čas na klubový futbal. K slovu sa hlási aj katalánska Barcelona, ktorá už zajtra odohrá dôležitý ligový súboj proti Valencii. Ronald Koeman ako tréner Blaugranas dnes pri tejto príležitosti odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra hráte proti Valencii, ktorá začala sezónu veľmi dobre a jej tréner José Bordalas je známy svojim ťažkým herným štýlom. Ako ťažký bude tento zápas pre Barcelonu?

"Áno, očakávame ťažký zápas, pretože mužstvá Bordalasa sú vždy ťažkým súperom vzhľadom na svoj fyzický herný štýl. Preto bude veľmi dôležitá hra s loptou, musíme byť lepší aj v defenzíve v porovnaní s posledným obdobím. Hráme doma, preto zo seba musíme dať všetko, keďže vieme, že je to veľmi dôležitý zápas."

[Catalunya Radio] Cítiš sa v poslednom čase trochu pokojnejšie, keď ti Joan Laporta vyjadril verejnú podporu?

"Vždy sa snažím byť pokojný, ale nie je to jednoduché. Najdôležitejšie je vložiť energiu do vecí, nad ktorými máte kontrolu, čiže napríklad každodenné tréningy s mužstvami. Sústredím sa na zlepšovanie aspektov našej hry a prípravu na ďalšie zápasy, pretože nakoniec záleží len na výsledkoch."

[Marta Ramón, RAC1] V akej forme je Sergio Agüero a čo od neho očakávaš?

"Sergio sa v poslednom čase zlepšil, v poslednom prípravnom zápase odohral viac ako 20 minút a je čoraz lepší, ale chýba mu zápasový rytmus. Má šancu dostať sa do nominácie na zajtrajší zápas. Nepochybujem o jeho schopnostiach, pretože je skvelým hráčom, ktorý môže dať tomuto tímu veľmi veľa. Ale na to je potrebné, aby bol pripravený na 100%, postupne získaval minúty a dostával sa do správneho rytmu."

[Santi Valle, Cadena SER] Kedy môžeme očakávať návrat Ousmane Dembélého? Alebo ak nepredĺži zmluvu, bude sedieť na tribúne alebo bude hrať?

"Ousmane pracuje na tréningoch veľmi dobre, trénuje už s mužstvom, ale ešte musí zlepšiť isté veci. Je ťažké určiť, či bude pripravený na zápas proti Realu, nie som schopný to povedať. To sa ukáže v nasledujúcich dňoch. Pokiaľ ide o druhú záležitosť, je to vec klubu."

[German García, Radio Nacional] V najbližšom čase odohráte tri veľmi dôležité zápasy, ale je podľa teba ten proti Dynamu Kyjev ten najdôležitejší?

"Nie, pre mňa je najdôležitejší vždy ten najbližší zápas. Naša situácia v La Lige závisí do veľkej miery od dvoch nasledujúcich domácich zápasov. Liga Majstrov je iná história, veľmi dobre vieme, že v zápasoch proti Dynamu musíme získať 6 bodov, ale tým sa budeme zaoberať až po zápase proti Valencii."

[Helena Condis, Cadena COPE] Pedri včera predĺžil zmluvu. Ako hodnotíš explóziu jeho talentu a čo si myslíš o výkupnej klauzule vo výške až jednej miliardy eur?

"Ja sa nezaoberám otázkou klauzúl, ale mám veľkú radosť, že Pedri predĺžil zmluvu, pretože je mimoriadne dôležité, aby mala Barcelona takýchto hráčov. Je to hráč s veľkou budúcnosťou, s ktorým neustále pracujeme na tom, aby zlepšoval svoje schopnosti. To vždy závisí hlavne od hráča a jeho charakteru. Mladý hráč musí vedieť, kde je a koho by mal počúvať. Pedri je príkladom niekoho, kto dokonale rozumie svojej situácii. Okrem neho je v mužstve veľa talentovaných hráčov."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ansu Fati zahral už v niekoľkých zápasoch ako náhradník. Je pripravený nastupovať v základnej zostave?

"O tom rozhodneme zajtra. Predtým som hovoril, že Ansu je na tom každý deň lepšie, ale predtým bol veľmi dlho mimo futbal a to sa nedá dohnať v priebehu dvoch týždňov. Musíme myslieť aj na to, že počas tohto týždňa hráme tri zápasy a je nemožné, aby vo všetkých troch nastúpil od začiatku do konca. Musíme rozhodnúť, čo bude najlepšie pre neho a pre mužstvo."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že najhoršie obdobie je za vami a mužstvo bude teraz napredovať?

"Myslím si, že na to, aby sme boli úplne šťastní, potrebujeme mať zdravých všetkých hráčov a v poslednom čase nám chýbali útočníci. Teraz sa postupne vracajú, ale nemôžeme zabúdať, že zatiaľ nie sú v najlepšom momente. Tím bol v poslednom čase veľmi koncentrovaný. Hráči vedia, že tento týždeň bude veľmi dôležitý."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Prvýkrát za 14 mesiacov odkedy si v klube, bude Camp Nou zaplnený na 100%. Aké je to pre teba dôležité?

"V každom zápase tejto sezóny bolo publikum fenomenálne, preto teraz, keď bude fanúšikov na tribúnach ešte viac, situácia bude ešte lepšia. Ide určite o veľkú pomoc a dodatočnú silu pre mužstvo, ktoré sa cíti podporované."

[TV3] Vážiš si slová Laportu a necítiš, že hráš o svoju prácu?

"Som zvyknutý na to, že sa veľa hovorí o mojej budúcnosti, ale nemusíte mať o mňa obavy, pretože je to veľký klub, kde sa vždy niečo deje. Nie je to prvýkrát, aj v uplynulej sezóne boli obdobia, počas ktorých sa hovorilo len o trénerovi. Prezident vyjadril svoju podporu a ukázal situáciu tak, ako v skutočnosti vyzerala. Samozrejme, že nemôžeme zabúdať, že každý tréner musí vyhrávať, aby si udržal svoju prácu, o tom niet pochýb."

[Francesc Latorre, TV3] Nehrá Clement Lenglet z taktických dôvodov alebo jednoducho preto, že nie je pripravený na 100%?

"Po prvé, je to vec mojich rozhodnutí. Je pravda, že v poslednom čase mal isté zdravotné problémy. Nepochybujem o jeho profesionalite, je príkladom pre mnohých hráčov ako by sa malo trénovať a byť pripraveným na to, keď príde šanca."

[Albert Nadal, Ara] Sergiovi Busquetsovi sa veľmi darí v reprezentácii Španielska. Čo mu chýba v Barcelone, aby hral na rovnakej úrovni alebo si s jeho výkonmi spokojný?

"Sergio hral v posledných zápasoch Ligy Národov výborne. Všetci vedia, aké sú jeho najsilnejšie stránky a myslím si, že aj my sme schopní dostať z neho to najlepšie. Z pohľadu presingu nie je možné porovnávať Barcelonu s reprezentáciou Španielska, pretože hráme inak. Musíme zaistiť, aby sa v našom systéme cítil rovnako slobodne, pretože je to v našom záujme."

[David Ibanez] Cítil si sa pred vystúpením Joana Laportu zle? Alebo boli slová prezidenta potrebné?

"Nerád rozprávam o minulosti. Nie je to potrebné. Každý má svoje horšie momenty, musíme sa sústrediť na prítomnosť a na vyhrávanie zápasov. Prispôsobil som sa tomu. Som trénerom tohto mužstva a chcem pre neho to najlepšie."

Gavi je v poslednom čase v dobrej forme, debutoval vo veľkom štýle v reprezentácii Španielska. Čo si myslíš o jeho rozvoji?

"Dokázal, že napriek svojmu veku, dokáže hrať vyspelý futbal. Využil šance, ktoré som mu dal ja a Luis Enrique. Mladí hráči ako on a Pedri sú budúcnosťou tohto klubu."

Myslíš si, že keď sa vrátia zranení hráči, bude káder schopný bojovať so silnými mužstvami?

"Áno, je to tím, ktorý chceme mať. Vzhľadom na absencie v kádri je potrebné hľadať hráčov, ktorí môžu pozdvihnúť úroveň tímu. V útoku sme mali smolu so zraneniami, kvôli čomu nebolo veľa možností ako hrať. Keď budú všetci v plnej sile, vtedy budeme môcť bojovať o La Ligu."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2021-10-16 18:39:59
Mozno by sme mali hrat system reprezentacie Spanielska a nie " naš system"....
2021-10-16 21:44:35
Som zvedavý ked nám Real vytrie kocura čo budeš hovoriť.