Legendárny pravý bek FC Barcelona Dani Alves v súčasnosti dovolenkuje v metropole Katalánska. Brazílčana pri tejto príležitosti vyspovedal katalánsky denník Sport a Alves sa v rozhovore vyjadril aj k možnému návratu na Camp Nou.

Čo teraz robí Dani Alves?

"V podstate som viac ako dva roky nemal dovolenku, pretože ligový kalendár v Brazílii bol vzhľadom na pandémiu veľmi nabitý. Potom som rozviazal zmluvu so São Paulo a rozhodol som sa stráviť nejaký čas robením iných vecí, ale zároveň trénujem a čakám na možnosť nájsť si iný klub."

Aké mužstvo hľadáš?

"Vždy sa snažím nájsť si mužstvo, ktoré mi zabezpečí boj o trofeje. Iný scenár nezvažujem. Preto som si kedysi vybral Sevillu, potom Barcelonu a ďalšie kluby. Mám víťaznú mentalitu a chcem vyhrávať tam, kam idem. Ak má nejaké mužstvo problémy, chcem mu pomôcť a zvrátiť to."

To si chcel urobiť aj v São Paulo?

"Chcel som sa vrátiť do Brazílie, ale tiež vrátiť na vrchol mužstvo, ktoré počas posledných rokov nedokázalo vyhrať titul a podarilo sa mi to. Teraz som voľným hráčom. Chcel by som podotknúť, že ak by som sa mal dostať do mužstva, ktoré by nemalo šancu nič vyhrať, tak radšej by som zostal doma."

V São Paulo si odohral 95 zápasov v priebehu dvoch rokov. Si schopný odohrať dva zápasy týždenne?

"Moje štatistiky to potvrdzujú. Teraz dostávam odmenu za to, akým spôsobom som viedol svoj život. Vďaka tomu, že som dbal o svoj organizmu, mohol som si splniť dorastenecký sen, vycestoval som na Olympiádu, kde som získal zlatú medailu."

Myslíš si, že tvoj profil zodpovedá tomu, čo hľadá Barcelona?

"Vždy som hovoril, že som z klubu odišiel preto, lebo isté veci neboli také, aké mali byť. To, čo sa v Barcelone dialo potom, bolo veľmi nepríjemné. A hoci som odišiel, vždy som hovoril, že ak ma Barcelona kontaktuje, budem pripravený vrátiť sa. Cítim k tomuto klubu priveľkú náklonnosť a sentiment. Po celý čas si myslím, že môžem do každého mužstva vniesť veľa, ale najmä do Barcelony, ktorá teraz stavia na mnohých mladých hráčov. Kdekoľvek som bol, myslel som si, že najlepší je mix skúseností s mladosťou. Príde čas, kedy juniori dozrejú a odovzdajú svoje znalosti mladším, je to prirodzený kolobeh, ale vo futbale sa stále robia tie isté chyby. Niektoré procesy sa nedajú urýchliť a mladí musia mať v tíme určité vzory, hráčov, ktorí na seba v ťažkých chvíľach prevezmú zodpovednosť."

Prezident, ktorý ťa priviedol do Barcelony, je opäť v klube.

"Joan veľmi dobre vie, čo si o ňom myslím a čo urobil pre Barcelonu. Nie je to nič nové. Som veľmi rád, že je opäť na čele klubu. Musí vyriešiť veľa problémov, ale ak je niekto, kto je schopný pomôcť Barcelone, tak je to Joan. Neurobil by to prvýkrát. Výzvou je, aby sa klub vrátil tam, kam patrí. Je to zložitý proces, počas ktorého musíte hrať férovú hru s ľuďmi, ktorí milujú Barcelonu. A tá sa vráti, možno o mesiac, tri či o rok, ale vráti sa, pretože vždy povstala. Tí, ktorí ju milujú, sú vždy pripravení jej pomôcť, je to naša spoločná filozofia."

Je prechodný rok stratený rok?

"Nemyslím si to. Roky sú stratené vtedy, ak sa niekto pokúša oklamať mužstvo, zatiaľ čo sa ostatní snažia. A teraz všetci spoločne čelia tomuto problému. Kľúčové je to, akým spôsobom sa nám podarí dostať sa z toho na konci roka. Keď uplynie dlhá doba a lepšie momenty neprichádzajú, vtedy sa celý tento proces predĺži na niekoľko rokov. V Barcelone je šanca, že súčasné vedenie, ktoré už v minulosti dalo klubu toľko radosti, opäť umožní fanúšikom chodiť so vztýčenou hlavou."

Viedla táto zlá situácia v klube k odchodu Neymara a Messiho?

"Nechcem ukazovať prstom, ale Barcelona stratila oveľa viac a to je už absurdné. Malo by sa urobiť všetko, aby zostali. V mnohých prípadoch sa nejedná len o športové otázky, pretože títo hráči dávajú oveľa viac. Premárnilo sa už veľmi veľa a hráči sa musia cítiť v klube milovaní, pretože v opačnom prípade sa môžu rozhodnúť nájsť šťastie inde."

Tak ako v tvojom prípade?

"Keď som odišiel, povedal som o dôvodoch, ľudia ma začali brať ako blázna, ako keby som nechcel hrať v Barcelone. Rok predtým mi nechceli predĺžiť zmluvu. Potom sme získali ďalšie treble, klub mal embargo a vtedy sa zrazu chystali predĺžiť moju zmluvu, ale objavili sa nejaké špekulácie a nestalo sa. Keď zostali bez východiska, až vtedy prišli za mnou, ale povedal som: 'Čo sa to tu deje?'. Nikto ma z klubu nevyhodí, odídem sám, kedy ja budem chcieť, preto som chcel uzatvoriť zmluvu so špeciálnou klauzulou, ktorá by mi umožnila odísť z klubu. Nechcel som, aby sa so mnou zaobchádzalo ako s jednorazovým predmetom, ktorý sa vyhodí, keď už nie je potrebný. Potom sa v klube udiali rôzne veci a pozrite sa na to, v akej situácii sa teraz klub nachádza. Chcem byť súčasťou projektu obnovy a nie deštrukcie toho, čo sa podarilo dosiahnuť počas tých pekných rokov."

zdroj: sport.es
foto: instagram | Dani Alves

Diskusia

7 komentáre
2021-10-17 09:28:48
0038 3940..
2021-10-17 10:04:27
Je to od Daniho pekné, že by chcel pomôcť ale Barcelona by sa mala sústrediť na iných hráčov. Predsa len má už 38 rokov a po športovej stránke to už pravdepodobne na La Ligu stačiť nebude. Popravde by tím asi nedokázal nikam posunúť. Skôr ak by mal záujem pracovať pre klub a mládež, tak tam by bol oveľa prospešnejší. Takýto srdciar má, čo odovzdať mladším. Druhá vec je, že či vôbec má Dani takéto ambície.