Galavečer Zlatej lopty, teda ankety, na ktorej sa vyhlasuje najlepší futbalista sveta za aktuálny rok, je na programe už 29. novembra. Tento rok má jasného favorita, ktorým je Lionel Messi. Ak by sa Argentíncovi podarilo skutočne vyhrať, do svojej zbierky pri pridal už siedme takéto ocenenie. Viac než akýkoľvek iný futbalista v histórii.

Ale mohlo by to byť aj inak? Messi je nominovaný medzi 30 finalistami na najprestížnejšie individuálne ocenenie, ktoré môže futbalista získať. S výnimkou roku 2018 patrí Argentínčan vždy medzi troch finalistov už od roku 2007. Tento rok nebude výnimkou a triumfovať by mal aj celkovo. Katalánsky denník Sport spísal niekoľko dôvodov, prečo.

Copa del Rey

Barcelona v uplynulej sezóne vyhrala len jeden titul, Kráľovský superpohár, ktorý bol 35. klubovou trofejou v Messiho kariére. Messi potiahol Barcelonu za víťazstvom vo finále proti Athletic Club, ktoré sa skončilo jasným víťazstvom Kataláncov 4:0. Kapitán Barcelony strelil dva góly a bol vyhlásený za najlepšieho hráča zápasu. Zároveň sa stal najlepším strelcom v histórii finále Copa del Rey, keď s deviatimi gólmi o jeden presný zásah prekonal Telma Zarru.

Copa America

Bez pochýb ide o titul, ktorý Messi v posledných rokoch oslavoval najviac. Argentínec sa do finále Copa America dostal štyrikrát, tiež raz na Majstrovstvách sveta, si konečne mohol vychutnať ako chutí triumf na prestížnom turnaji aj v drese národného tímu. Copa América 2021 si budú Argentínčania pamätať veľmi dlho ako míľnik v histórii ich futbalu.

Messi viedol Albicelestes počas celého turnaja, prsty mal v deviatich gólov reprezentácie: strelil 4 góly a na ďalších 5 prihral. Faktom je, že Messi bol spolu s Luisom Fernandom Díazom z Kolumbie najlepším strelcom turnaja a zároveň bol vyhlásený za najlepšieho hráča Copa América a získal Zlatú loptu.

Lionel Messi v roku 2021 nastrieľal zatiaľ 40 gólov: 28 v drese Barcelony, 9 v drese Argentíny a 3 v drese PSG. Túto štatistiku si do konca roka môže stále vylepšiť, aj keď sa ocenenie Zlatá lopta udeľuje už koncom novembra na základe hlasovania, ktoré bude ukončené ešte skôr.

Argentínec však určite nejaký ten gól pridá a prekoná hranicu 40 gólov, ktorú dokázal prekonať každoročne už od roku 2009 s výnimkou uplynulého roka, keď zaznamenal 27 presných zásahov. Práve vyrovnané výkony počas celej kariéry držia Messiho na vrchole a mnohí ho právom považujú za najlepšieho hráča všetkých čias. Nie je najťažšie dostať sa na vrchol, ale udržať sa tam. Messimu sa to darí doteraz.

Úspech

Messi je úspešný počas celej svojej kariéry a aj tento rok nebol výnimkou, keď potiahol mužstvo ako na klubovej úrovni, tak aj na tej reprezentačnej. Naďalej je najlepším hráčom sveta a dokazuje to individuálne, ale aj ako súčasť tímu. Vďaka Messimu je tím lepší a má väčšiu šancu získať na konci sezóny nejakú trofej. Tento rok to potvrdil v Barcelone, aj v národnom tíme.

Messi si jednoznačne zaslúži Zlatú loptu za to, že aj vo veku 34 rokov naďalej vyhráva dôležité trofeje, že naďalej strieľa rozhodujúce góly, za to, že naďalej rozdáva dych berúce asistencie svojim spoluhráčom, za neopakovateľný herný štýl a za to, že aj v tomto veku sa dokáže držať na vrchole svetového futbalu.

zdroj: sport.es
foto: sport.es

Diskusia

9 komentáre
2021-10-22 11:18:23
Držím palce Leo, 7 zlatá lopta musí byť tvoja!
2021-10-22 11:24:18
Prečo je tu stále hráč, ktorý už nie je súčasťou kádra? Poprosím, aby tu tieto články sa prestali vyskytovať, mňa zaujímajú súčasní hráči, pretože zachviľu tu bude kam chodí v Parizi na raňajky