Počas uplynulého víkendu sa konalo zhromaždenie socios compromisarios, na ktorom mali byť schválené Kľúčové rozhodnutia pre budúcnosť Barcelony. Podarilo sa schváliť uzatvorenie rozpočtu za sezónu 2020/2021 a schváliť návrh rozpočtu na sezónu 2021/2022. Celá udalosť sa však natoľko natiahla, že musela byť prerušená a o projekte Espai Barça a o zmene v štatúte klubu sa bude hlasovať v najbližšiu sobotu.

V športovej hale Palau Blaugrana sa počas uplynulého víkendu konalo zhromaždenie socios compromisarios, ktoré Joan Laporta označil za najdôležitejšie v klubovej histórii. Išlo o druhé takéto zhromaždenie, ktorého sa zúčastnili socios vybraní v júni 2020. Cieľom stretnutia bolo predovšetkým hlasovanie o takých otázkach, ako sú: schválenie uzatvorenia rozpočtu na sezónu 2020/2021, schválenie rozpočtu na prebiehajúcu sezónu, schválenie návrhu na financovanie Espai Barça, schválenie návrhu na predaj menšinového podielu Barça Studios tretím stranám a schválenie návrhu na zmenu štatútu klubu.

Zhromaždenie sa začalo predstavením správy, ktorú pripravil prezident Joan Laporta. Po krátkom videu, ktoré ukázalo nedávne udalosti, ako napríklad odchod Lea Messiho, prezident zdôraznil, že Barcelona je v rukách socios a nie externého investora, vďaka čomu je naďalej závislá sama od seba. Budúcnosť klubu tak leží naďalej v rukách socios. Laporta hneď na úvod priznal, že klub je vo veľmi ťažkej finančnej situácii v dôsledku zlého hospodárenia predchádzajúceho vedenia. Súčasné vedenie usilovne pracuje na tom, aby dostalo Barcelonu opäť na správnu koľaj, ale urobiť to nie je možné v krátkom čase, ale len v priebehu mesiacov. Laporta počas aktuálneho funkčného obdobia dokázal zabezpečiť Barcelone úver vo výške 595 miliónov eur na odvrátenie toho najhoršieho a zároveň výrazne znížil výdavky klubu na platy hráčov. Okrem toho pokračovali práce v Ciutat Esportiva a Camp Nou, pretože ako povedal prezident, štadión by nebolo možné otvoriť pre verejnosť skôr, hoci by to pandémia umožnila.

Laporta povedal, že Barcelona sa musí vrátiť na svoje miesto, ale k tomu je potrebná pomoc socios a ich dôvera voči vedeniu. Pre budúcnosť Barcelony je najdôležitejšie zlepšenie finančnej situácie a realizácia projektu Espai Barça, vďaka ktorému bude môcť klub súperiť s tými najlepšími. V rámci tohto projektu bude renovovaný Camp Nou a iné kľúčové priestory klubu, čo je veľmi dôležité pre celé mesto. Prezident nezabudol pripomenúť dôležité zmeny v štatúte klubu. Návrh vedenia obsahuje zmeny v 13 článkoch. Prezident na koniec uviedol, že Barcelonu bude možné obnoviť do roku 2026 a mužstvo bude vo svete futbalu opäť rešpektované.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

3 komentáre
2021-10-22 22:06:57
To aky sialenec (vieme kto) moze dopustit, ze 98% rozpoctu klubu su platy!!!!!!!!!!