Dočasný tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti Celte Vigo. Pôjde zrejme o jeho posledných zápas na trénerskej lavičke Blaugranas, nakoľko novým trénerom FC Barcelona sa stal Xavi Hernádez.

[Marc Brau, Barça TV] Vyhrali ste v Lige Majstrov a zajtra sa pokúsite vyhrať v La Lige. Chcete zachovať to, čo vám fungovalo v utorok, alebo sa vzhľadom na iného súpera pokúsite o niečo iné?

"V zásade to bude iný zápas. Celta bude útočiť vysoko ostrým presingom, aby sme urobili chybu pri vyvážaní lopty. Na hernej úrovni sú jej hráči v strede poľa veľmi pohybliví a musíme si uvedomiť, že presing bude iný, než v Kyjeve. Prioritou Barcelony je mať kontrolu nad loptou, aby za ňou musel behať súper. Musíme sa postarať, aby to, na čom sme pracovali na tréningoch, bolo viditeľné."

[Catalunya Radio] Čo povieš Xavimu, keď sa s ním uvidíš?

"Al-Sadd publikoval vyhlásenie, Barcelona nie. Musíme počkať na vyjadrenie oboch strán. Navzájom si dôverujeme a máme dobré vzťahy, aby sme si slobodne pomáhali. Ak príde do Barcelony, budem nadšený, budem rád, že budem opäť môcť pomôcť v klubu v prípade akýchkoľvek pochybností."

[RAC1] Myslíš si, že Xavi je v súčasnej situácii klubu tou najlepšou možnosťou?

"Túto otázku je potrebné položiť klubu. Ja som dočasným trénerom, snažím sa vniesť do klubu to, čo dokážem, aby mužstvo hralo lepšie. Je to skôr otázka na prezidenta."

[Adria Albets, Cadena SER] Dembélé má opäť svalové problémy. Bola chyba, že proti Dynamu hral nakoniec pol hodinu?

"Keď ste na takejto pozícii, je potrebné prijímať rozhodnutia. Po výhre sme boli všetci spokojní, videli sme, že Dembélé si hrá svoje. Mali sme jeden deň odpočinku a na ďalšom tréningu sa bohužiaľ zranil. Také je riziko v prípade hráčov počas ich práce. Vo futbale existuje také riziko."

[Josep Capel, Radio Nacional] Upokojuje ťa nejakým spôsobom príchod odchovanca Xaviho?

"Opakujem, že ide o vyhlásenie Al-Sadd, nie Barcelony. Musíme počkať na oficiálne vyjadrenie klubu. Ja som tu na to, aby som pomohol klubu. Ak Xavi príde, tak preto, lebo je pre klub najlepšou možnosťou."

[Helena Condis, COPE] Si smutný, že zápas na Balaídos môže byť tvoj posledný?

"Je normálne, že vás táto práca baví. Ale vedel som o tom. Klub mi vysvetlil situáciu a ja som vedel, že sa to skončí. Som však spokojný. Zostáva mi tento posledný krok, ktorý urobím zajtra. Pokúsim sa presvedčiť hráčov, aby boli odvážni ako v Kyjeve a tvrdo pracovali, pretože súper sa postará o to, že budeme musieť veľa behať a história hovorí, že na Balaídos mávame problémy. Ak budeme hrať tak ako v Kyjeve, ako tím, konzistentne v obrane aj v útoku, budem veľmi šťastný, pretože to bude znamenať, že sme si odviedli našu prácu. Nikto nechce rezignovať, keď ho niečo baví, ale taká bola moja úloha a vedel som, čo sa stane. Som šťastný, pretože si myslím, že tie malé zmeny, ktoré som zaviedol do mužstva, sa ukázali."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Keď príde nový tréner, predpokladáme, že to bude Xavi, a spýta sa ťa, čo mužstvu chýba, čo mu odpovieš?

"Ide o situácie, ktoré každý tréner vidí inak. Prvá vec, ktorú musí urobiť, je presvedčiť hráčov, vniesť do tímu svoju mentalitu, ktorá dovedie jeho mužstvo k výhre všetkého a krok po kroku napraviť nedostatky, ktoré vidí. Necítim splnomocnenie na to, aby som niekomu radil. Základom všetkého je ukázať, čo sa naučil ako hráč a čo rozvíjal ako tréner."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že zanecháš mužstvo v lepšom momente z pohľadu mentálneho či taktického ako vtedy, keď si ho prevzal?

"Neviem to posúdiť. Každý má svojich priaznivcov a odporcov, záleží to od výsledkov. Osobne som sa snažil priniesť to, čo som sa za posledné roky naučil. Ďalším problémom bolo, že sa prišiel do tímu v ťažkom období. Snažil som sa byť v blízkosti hráčov a vniesť určité taktické veci, ktoré podľa mňa pomohli, ale nemôžem povedať svoj názor na túto tému."

[Alex Pintanel, Gol] Tlačil si na prácu na psychike hráčov. Myslíš si, že sa tento aspekt zlepšil?

"Viac ako na psychiku som sa sústredil na to, aby som bol blízko, počúval, dozvedal sa, aby som potom mohol posúdiť dôvody, prečo sa mužstvo ocitlo v takejto situácii. Je to kľúčová záležitosť. Keď vyhrávate, všetko je jednoduchšie. Dnes sme mali na tréningu zábavné cvičenie, plné smiechu, hráčov sme donútili myslieť a k rýchlosti. Neviem, či to robili aj predtým, ale taký je môj spôsob chápania futbalu a trénovania zložitých situácií. Chcel som byť v blízkosti hráčov a vedieť, akým spôsobom z nich môže vytiahnuť to najlepšie v priebehu krátkeho času."

[Laura Brugues, TV3] Počas prezentácie si povedal, že chceš dosiahnuť, aby sa hráči opäť radovali. Podarilo sa ti to?

"Musíte byť kontinuálni v tom, čo robíte. Ak zajtra vyhráme, hráči budú v lepšom psychickom rozpoložení, aby mohli čeliť novým výzvam. Myslím si, že tréner si musí byť vedomý toho, kde sa nachádza. Vedel som, že mám 10-15 dní a musím byť blízko nich. Dnes som videl veľa ľudí, ktorí sa smiali pri práci, to posilní skupinu. To bol môj cieľ. To je však skôr otázka na hráčov ako na mňa."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Povedal si, že pracovať s tímom bolo príjemné. Čo môže znamenať tento týždeň pre tvoju kariéru?

"Veľa som sa naučil. Počúval som hráčov a naučil som sa rôzne veci, taktické ťahy, zvládanie náročných situácií. Nemyslel som na budúcnosť. Ak boh chce, v nedeľu sa vrátim do Barcelony B. Napokon, moja situácia spočívala v tom, aby som využil tento čas a užíval si každú chvíľu, byť si vedomý toho, kde som a byť úprimný. Keď som tu alebo v Barcelone B, snažím sa byť čestný a transparentný a tiež, aby ostatní boli takí aj voči mne."

[Josep Soldado, La Sexta, TV3] Cítiš sa schopný viesť Barcelonu do konca sezóny, bojovať o La Ligu alebo o Ligu Majstrov?

"Ak by to tak bolo, pracoval by som rovnako ako doteraz. Tu rozhodujú výsledky, ak ich nemáte, všetko je k ničomu. Keď dostanete takýto návrh a prijmete ho, tak preto, lebo si myslíte, že na to máte schopnosti, ale vedel som, že koniec príde rýchlo."

[Anais Marti, La Vanguardia] Ako ďaleko sa tento tím môže v tejto sezóne dostať?

"Myslím si, že hráči v konečnom dôsledku hovoria na ihrisku. Barcelona bude vyššie a bude hrávať dobre, pretože má skvelých hráčov. Musí to byť sprevádzané zotavením všetkých hráčov, aby bola konkurencia a pokoj pri práci. Mužstvo je pripravené bojovať, byť vyššie v tabuľke a postúpiť v Lige Majstrov. Musíme sa postarať o tom, aby sa dynamika z Kyjeva zachovala, počnúc zápasom vo Vigu, teda na teréne, ktorý je pre nás historické náročný."

[David Bernabe, Cuatro] Myslíš si ako tréner, že klub by mal vyplatiť odstupnú klauzulu trénera?

"Ak si myslia, že je najlepším trénerom a situácia to vyžaduje... Musíte sa vcítiť do kože toho, kto vedie rokovania. Záleží to od situácie. Je ťažké vyjadriť názor len na základe toho, čo vidíme teraz. Každá situácia je iná a ak sa dospeje k názoru, že je potrebné to urobiť, tak smelo."

[Joan Domenech, El Periódico] Myslíš si, že si v týchto zápasoch získal šancu, aby si mohol v budúcnosti opäť viesť prvý tím Barcelony?

"Nikdy som na to nemyslel. Myslel som na to, aby som zo svojich hráčov dostal to najlepšie. Sústredím sa na prítomnosť. Myslím na to, čo môžem urobiť, aby sa veci vyvíjali lepšie. Počas týchto dní som si to užíval a učil som sa, pre mňa je to hodnota."

[Albert Nadal, Diari Ara] Ako na mužstvo vplýva tak častá zmena trénera?

"Bol som hráčom. Hráči si rýchlo zvyknú na to, čo sa deje. Ak sú zvyknutí znášať tento typ tlaku, dokážu sa tomu prispôsobiť. Nie je s tým problém. Takéto veci sa vo svete futbalu stávajú a je treba s tým žiť."

[Adria Fernández, Sport]  Myslíš si, že bude mužstvo schopné ukázať viac menej to, čo chceš, keď ste mali tak málo času na prípravu?

"Trénujete jeden deň medzi regeneráciou a cestovaním. Ak máme hrať dobre, musíme mať loptu. Celta má v strede poľa vysokú mobilitu a vertikálny útok. Najdôležitejšie je držať loptu a dominovať, aby súper nemal loptu a unavil sa. Celta má hráčov, ktorí výborne kontrolujú loptu, ako Iago či Denis. Musíme spolupracovať a byť dobre organizovaní a zároveň mať slobodu pri hre s loptou."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2021-11-05 18:09:44
Úprimne... Myslím si že benfica má oveľa vyššie šance na postup z druhej priečky ako my... Oni maju pred sebou kyjev kým my bayern, + ak zahrame tak ako minule proti benfice tak to bude holá holá európska liga volá...
2021-11-05 20:04:05
Obrovský rešpekt tomuto trénerovi❤️