Tréner FC Barcelona sa dnes zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom proti Bayernu Mníchov. Xavi potvrdil zdravotné problémy Jordiho Albu a zároveň pochválil Roberta Lewandowskeho.

[Barça TV] Ako pristupuješ k zajtrajšiemu zápasu a aký odkaz by si poslal fanúšikom?

"Všetci k nemu pristupujeme s veľkou radosťou. Nevieme sa dočkať začiatku stretnutia. Čelíme jednému z najhorších možných súperov, Bayern patrí medzi mužstvá s najlepšou formou. Ťažkosti sú veľké, ale veľmi chceme súperiť, aby sme boli závislí sami od seba. Dáme zo seba všetko, ale uvedomujeme si, že v posledných rokoch sa nám proti tomuto súperovi hralo ťažko. V Mníchove sme doteraz nikdy nevyhrali, ale raz túto sériu musíme prerušiť."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Aj v La Lige ste pod obrovským tlakom, ale tento zápas je výnimočný, pretože je spojený so zlými spomienkami z minulosti. Ako sa s tým vysporiadať? Ste pripravení?

"Vidím, ako mužstvo trénuje. Sme pripravení súperiť. Situácia nie je najlepšia, hráme v Mníchove, ale máte veľkú túžbu. Dúfam, že predchádzajúce prehry s Bayernom nebudú mať vplyv na našu psychiku. Hráčom sa snažím povedať, aby všetok tlak spočíva na mne a ja som tu na to, aby som pomohol. Zajtra sa pokúsime prevziať kontrolu, dominovať prostredníctvom držania lopty, ale vieme, že pred nami je ťažký súper. Určite to budeme skúšať."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Ak zajtra prehráte a dostanete sa do Európskej ligy, čo povieš fanúšikom? Bude to katastrofa?

"Budeme to skúšať. Neverím v slovo 'katastrofa', keď bojujete do konca. V súčasnosti sú pocity pozitívne, ešte sa nič nestalo. Závisíme od seba a môžeme získať tri body, hoci hráme na veľmi ťažkom teréne. Pokúsime sa dominovať a vytvárať si príležitosti. Po zápase sa porozprávame."

[Juan Bautista Martínez, La Vanguardia] Berúc do úvahy posledné mesiace v podaní oboch tímov, je výhru Barcelony možné opísať ako zázrak?

"Neviem, závisí to od toho ako dopadne zápas. My sa pokúsime súperiť a útočiť. Po zápase sa porozprávame o tom ako sa nám darilo, či sme urobili niečo zle. Nevidím tu zázrak. Barcelona môže poraziť každého."

[Jordi Blanco, ESPN] Z tvojich slov sa dá usúdiť, že Barcelona je v súčasnosti horšia ako Bayern. Myslíš si, že do konca sezóny sa môže stať, že budete horší ako súperi, ktorým budete čeliť?

"Pracujeme na tom, aby sme neboli horší od nikoho v Európe. Je to naša práca. Máme veľa práce, musíme byť trpezliví, nič sa nedá urobiť zo dňa na deň. Bayern bol v posledných rokoch lepší ako my, ale vždy je možné sa odplatiť. Pokúsime sa to urobiť."

[Francesc Latorre, TV3] Môže Dembélé zajtra hrať od prvej minúty? Ako vám v tomto zápase môže pomôcť?

"Neraz som povedal, že Dembélé je pre nás veľmi dôležitý. Je pripravený už na 100%, dokáže urobiť rozdiel. Veľmi nám pomohol v zápasoch, v ktorých naskočil v druhom polčase Je motivovaný a šťastný. Zajtra musí byť dôležitý, ale nielen on - aj ostatné formácie. Na to, aby sme vyhrali, je dôležitých množstvo detailov. Potrebný je prakticky perfektný zápas."

[Albert Roge, Sport] Myslíš si, že Jordi Alba by mal zajtra hrať aj napriek tomu, že nie je pripravený na 100%?

"Jordi má po zápase proti Realu Betis určité problémy. Uvidíme ako bude trénovať a ako sa bude cítiť zajtra ráno. Hráme 'finále' a on o tom vie. Je veľmi angažovaný a motivovaný. Chce hrať. Uvidíme, aké bude mať zajtra pocity, ale myslím pozitívne."

[David Bernabéu, Mediaset] Vymenil by si zajtrajší postup za to, že v budúcej sezóne budete hrať Ligu Majstrov?

"Pracujeme, aby sme zajtra vyhrali a postúpili do osemfinále. Taká je realita. Samozrejme, že hráme aj v La Lige, ale nemôžeme bagatelizovať žiadnu súťaž. Sme Barcelona a musíme vyhrávať. Španielsky superpohár, Kráľovský pohár, La Liga, Liga Majstrov... zajtra máme dobrú príležitosť zapísať sa do histórie. Prečo si nemáme myslieť, že Barcelona zajtra po prvýkrát v histórii vyhrá v Mníchove? Po zápase uvidíme, aká je realita a porozprávame sa, ale určite sa pokúsime zabojovať o tri body."

[Jordi Quixano, El País] Je Robert Lewandowski v súčasnosti najlepším útočníkom na svete? Ako ho zastaviť?

"Ak nie najlepší, tak určite jeden z najlepších. Jeho čísla hovoria veľa. Už roky robí rozdiel a v poslednom čase jeho štatistiky vyleteli. Nejde však len o góly. Veľa vecí robí dobre: uniká obrancom, hrá z prvej, je rýchly, hľadá si priestor, dobre kontroluje loptu, dokáže nabehnúť do šestnástky, dobre sa pohybuje... Hovoríme o hráčovi, ktorý je na svojej pozícii elitný. Obranná formácia bude mať veľa práce. Chceme hrať s obranou, ktorá bude vysunutá vyššie."

[Juan Jimenez, AS] Aký vplyv na zápas bude mať absencia fanúšikov?

"Je to veľká škoda, že fanúšikovia nebudú na tribúnach a nezažijeme túto atmosféru. Hráme predsa pre fanúšikov a ich absencia spôsobí, že zápas bude chladný. Aby som bol úprimný, v tomto pre nás nevidím žiadny prínos. Bayern nebojuje o nič, ale zahrajú hráči, ktorí sa budú chcieť trénerovi ukázať. Bude to veľmi ťažký zápas na veľmi vysokej úrovni proti jednému z najlepších tímov sveta."

[Jordi Gené, RTVE] Zápas Benfika - Dynamo.

"Ak nevyhráme, sme závislí od výsledku zápasu Benfiky, ktorá musí vyhrať, aby postúpila. Myslím si, že najdôležitejšie je, že závisíme sami od seba. Sústredím sa na náš zápas a pokúsime sa ho vyhrať."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2021-12-07 22:13:26
Podľa predzápasových vyhlásení to bude mať Bayern zajtra veľmi ťažké.
2021-12-07 22:27:48
Viem aké sú posledné roky výsledky a hlavne aká je tá naša hra … ale neviem ja tiež mám taký pocit, že motyka (zázrak) môže vystreliť a Barcelona je predsa Barcelona a jeden zápas môže vyhrať ? a na druhej strane ako tréner čo má povedať? Že ideme fasnúť? Ja verím, že hráme strašne ale dokáže hračov motivovať a vyhrať možno nie celkom proti Bayern “A”