Xavi na tlačovej konferencii pred zápasom proti Elche priznal, že niektorí hráči majú problém s pochopením pozičnej hry. Tréner je však presvedčený, že jeho tím môže bojovať o trofeje.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra odohráte posledný zápas na Camp Nou v tomto roku. Čo bude v tomto zápase okrem víťazstva dôležité?

"Áno, chceme naďalej zdokonaľovať náš herný štýl a to nie je úplne jednoduché. Hráči na tom po celý čas pracujú. Zajtrajší zápas bude ďalší v našom prechodnom období. Mužstvo sa zlepšuje v ďalších aspektoch. Samozrejme, že tri body sú veľmi dôležité. Potrebujeme pomoc fanúšikov, ktorým chceme dokázať, že sme schopní sa zlepšiť. Naše zmeny určite trvajú dlhšie ako by sme čakali, ale sme na správnej ceste."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Znepokojuje ťa to, že Ousmane Dembélé nie je v komunikácii s klubom úprimný?

"Hovoril som s ním a myslím pozitívne. Môžem povedať len to, že je tu šťastný. Otázka, ktorú treba vyriešiť, je dohodnúť sa s klubom na novej zmluve. Vie, akú dôležitú úlohu by zohrával, ak by tu zostal hrať. Možno mu v poslednom čase chýbajú góly, ale určite je hráčom, ktorý robí rozdiel."

[Marta Ramón, RAC1] Je káder podľa teba schopný bojovať o umiestnenie v prvej štvorke alebo potrebuje v zime posily?

"Veríme v našich hráčov. Výsledky nie sú také, aké chceme, ale musíme si veriť. Z dôvodu zranení nám chýbajú viacerí hráči, ale to nie je výhovorka. Potrebujeme výsledky, to je jasné. Musíme urobiť krok vpred. Zajtra máme ďalší test, musíme sa ukázať v dobrom svetle a okrem výhry prezentovať aj uspokojivý štýl."

[Cadena SER] Ako vyzerá situácia Jordiho Albu a Ousmane Dembélého pred zajtrajším zápasom? Budú hrať?

"Áno, obaja sa dostupní. Jordi včera časť tréningu absolvoval s tímom a Ousmane celý. Išlo len o drobné svalové zranenia, nič vážne."

[German García Radio Nacional] Teraz na vás čaká maratón zápasov mimo Camp Nou. Ako dôležité budú zápasy proti Elche a Seville na výjazde pred týmto náročným obdobím?

"Mužstvo potrebuje víťazstvo, aby si začalo veriť. Hráči tvrdo pracujú. Som s nimi spokojný. Zajtra máme veľmi dobrú príležitosť, aby sme rok ukončili v dobrej atmosfére. V týchto dvoch zápasoch si ideme po 6 bodov."

[Helena Condis, Cadena COPE] Teraz je najväčším problémom vylepšiť situáciu v La Lige a dostať sa na priečky zaručujúce postup do Ligy Majstrov. Je to priorita?

"Áno, teraz mám v hlave len zápasy proti Elche a Seville. Na nič iné nemyslím. Máme k dispozícii konkrétnych hráčov, tí zranení nám v týchto zápasoch veľmi nepomôžu. Mužstvo trénuje veľmi dobre, zlepšili sme sa v mnohých aspektoch, ale chýbajú nám výsledky. Musíme naďalej pracovať, odohrať dva zápasy a potom budeme myslieť na prestupy. Teraz sú najdôležitejšie body."

[Alejandro Segura, Radio Marca] V poslednom zápase proti Osasune zahrali Umtiti či Lenglet a García zostal na lavičke. Čo mu chýba, aby sa stal stopérom základu?

"Určite bude hrať v základe v mnohých zápasoch, všetko závisí od okolností. Počítam so všetkými hráčmi v kádri. Každý z nich dostával šancu a každého z nich budeme potrebovať. Ak zajtra nezahrá Lenglet, tak zajtra sa ma budete pýtať, prečo nehral? Potrebujeme, aby všetci boli pripravení pomôcť mužstvu."

[Xavi Lemus, TV3] Je teraz po vypadnutí z Ligy Majstrov najdôležitejším cieľom La Liga?

"Samozrejme, že sa teraz najviac sústredíme na La Ligu, pretože sme len na ôsmom mieste. Teraz musíme každým zápasom vylepšovať našu pozíciu. To je teraz najdôležitejšie. Okrem toho budeme bojovať o Copa del Rey, Španielsky superpohár a Európsku ligu. Mužstvo sa zlepšuje, ale počítajú sa výsledky. Tri body sú zajtra povinnosťou."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Po zápase proti Osasune ste mali týždeň na prípravu na zápas proti Elche. Čo ste za ten čas robili, na čo ste sa zamerali?

"Niektorí hráči potrebujú viac času, aby pochopili náš herný štýl. Je to normálne, zmeny tohto typu nie sú jednoduché a ich implementácia neprebehne okamžite. Ak sa pozriete na výsledok zápasu proti Osasune, na zápas sa budete pozerať negatívne. Ale ak sa budete sústrediť na ostatné aspekty, uvidíte, že mužstvo sa zlepšuje a odohralo dobrý zápas. Ale samozrejme, na konci sa počítajú len body. Zajtra sa počítajú len tri body, na ihrisko vybehneme s veľkou odvahou. Hráči odvádzajú skvelú prácu, ale potrebné sú aj víťazstvá. Chýba nám pochopenie spôsobu hry, akú chceme praktizovať. Je zvláštne, že v Barcelone sú hráči, ktoré nerozumejú pozičnej hre. Musíme byť pozitívni a odvážni. Vytvárať tlak vysoko, útočiť presingom po strate, útočiť na priestor..."

[Marc Fuste, La Sexta] Do akej miery je pomýšľať na zisk trofejí skôr zbožným prianím, než reálnou možnosťou?

"Ak budeme realistickí, môžeme vyhrať trofeje, prečo nie. Nemôžeme to vylúčiť, ani sa vzdať. Tento klub je stvorený na vyhrávanie a získavanie trofejí. História to potvrdzuje. Teraz nás nie je možné vylúčiť ani z boja o titul. Musíme byť pozitívni. Začíname v Copa del Rey, čaká nás Španielsky superpohár, Európska liga. Musíme bojovať o trofeje. Som nastavený veľmi pozitívne, ale som aj realista. Prečo by toto mužstvo nemalo bojovať o tituly? Pracujeme a rozvíjame sa. Mužstvo v to verí a adaptuje sa na náš herný štýl. Myslím si, že sme na dobrej ceste."

[David Bernabéu Reverter, Cuatro] Môže Barcelona podpísať 2-3 hráčov? Tebas si myslí, že Barca nemôže kúpiť Hålanda, za to Real áno.

"Je jasné, že sme v ťažkej finančnej situácii. Musíme byť realistickí, posilniť mužstvo nebude jednoduché, máme platový strop. Pokiaľ ide o mená, o tejto možnosti sme nehovorili. Uvidíme, čo sa stane, ale o záležitosti s Hålandom neviem nič. Čo sa týka Tebasa, všetci majú záujem, aby hráči ako Håland hrali v La Lige."

[Ivan San Antonio, Sport] Čo si myslíš o konkurencieschopnosti mužstva? Máš plán B, C alebo D, ak by posily nemohli prísť?

"Som trénerom Barcelony a mojou úlohou je zlepšovať hráčov z individuálneho aj tímového hľadiska. Nesťažujem sa na mužstvo, ktoré mám. Všetci sú profesionáli. Je pre nás ťažké súperiť, ale veľmi verím v to, čo robíme. Myslím si, že je to otázka času a práce. Prezidentovi, Mateu a Jordimu som povedal, čo podľa mňa musíme posilniť v krátkodobom a strednodobom horizonte."

[RTVE] Chýbajú vám góly a Ferran Jutglà skóroval v priateľskom zápase. Môže zajtra hrať alebo opäť stavíš na Luuka de Jonga?

"Je to jedna z možností. Ferran dobre nabieha do voľného priestoru, je nebezpečný. Mladí vnášajú veľa a sú dobre pripravení. Nemyslím si, že by nám chýbali góly. Chýba nám odvaha, nabiehanie do pokutového územia a kontrola detailov. V zápase proti Osasune to nebola otázka gólov, ale otázka detailov. Minimalizovať vlastné chyby."

[Albert Nadal, Ara] Môže počas zimy niekto z klubu odísť?

"Vyhodnocujeme všetky možnosti. Ak niekoho podpíšeme, pravdepodobne bude potrebné niekoho predať. Existujú rôzne možnosti. Musíme sa vtesnať do platového stropu, ale toto nie je hlavná téma, musíme dobre zakončiť rok. Sústredíme sa na zápasy proti Elche a Seville. Nemôžeme viac rozdávať body a musíme pokračovať v práci."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Ako môžeš pomôcť Frenkiemu?

"Pomáhame Frenkiemu, podobne ako všetkým. Chceme brániť loptu, využívať voľný priestor... V Pamplone, ak by sme loptu držali dlhšie, skórovali by sme na 3:1. Frenkie je skúsený, ale zároveň mladý. V útoku dokáže robiť rozdiel. Veľmi nám pomáha, je prvý, kto nabieha do presingu a odvádza skvelú prácu v defenzíve. Keď sa nevyhráva, vždy je potrebné pracovať na psychologickom aspekte. Musíme mu pomôcť."

[Marcelo Bechler, TNT Brasil] Ako hodnotíš Ter Stegena v porovnaní s obdobím, kedy ste hrali spoločne? Stále patrí medzi najlepších na svete?

"Marc zostáva jedným z najlepších brankárov na svete, to je jasné. Kľúčová je sebadôvera. V tomto smere sa musíme zlepšiť. Ak nie sú výsledky, objaví sa psychologický aspekt. Musíme bojovať, aby sme získali body. Ak zajtra dosiahneme pozitívny výsledok, v nedeľu budeme vyzerať lepšie. Bude to balzam pre nás všetkých. Potrebujeme víťazstvo a veci uvidíme inak. Ako v prípade Marca, tak aj Frenkieho."

[Jordi Blanco, ESPN] Dokážete zmazať stratu v La Ligu? Takúto stratu ste mali aj v roku 2003.

"Je to ťažké, ale stále veríme. Aj kedysi sme boli v ťažkej situácii a boli sme blízko. Vtedy sa však tréner nemenil, teraz áno. Po celý čas sme však verili. Neexistuje iný spôsob, než tvrdá práca a zajtra získať tri body."

[Tuttosport] Je ťažké pracovať s mužstvom, ktoré si nepripravoval? Sú posily nevyhnutné?

"Škoda, že som prišiel v strede sezóny, s mužstvom a zostavenými plánmi. Som tu už viac ako mesiac a vidím, že isté veci sa musia zmeniť. Hráči, to áno, ale zároveň aj dynamika, konkrétne aspekty. Už sa nebránime rovnako ako za predchádzajúceho trénera. Nemali sme predsezónu. Škoda, že tento čas nemáme. Je jasné, že mužstvo musíme posilniť."

[Marc Brau, BarçaTV] Žreb Copa del Rey vám prisúdil Linares. Ako to hodnotíš?

"Je to súper z nižšej ligy. Videli sme, že niektoré kluby z Primera sú už vyradené alebo potrebovali predĺženie či penaltový rozstrel, aby postúpili. Takže to môže byť ťažké. Linares je súperom Barcelony B, určite budeme mať reporty. Určite to bude ťažký súper, najmä v jednom zápase. Do tejto súťaže vkladáme veľké nádeje."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2021-12-17 21:52:08
Keby len hráči. O chvíľu tu bude zas nasrate od tých co nerozumejú pozicnej hre. A potom to tu aj tak vyzerá.
kluc Premium
2021-12-17 22:23:27
Xavi Xavi pozor na tú kritiku hráčov a ani prechodová sezóna neni, to ani Koeman nemohol povedať, nie to ešte mať... :)