Xavi Hernández zdôraznil dôležitosť pozičnej hry v Barcelone už po svojom príchode do metropoly Katalánska. Jeho prínos v tomto smere je na hre mužstva badateľný už po prvých týždňoch práce na trénerskej stoličke prvého tímu.

Barcelona vyhrala sobotňajší súboj nad Elche 3:2 a Xavi si v súboji pomohol jedným taktickým vylepšením, ktoré vyvolalo spomienky na éru Pepa Guardiolu na Camp Nou. Xavi totiž Jordimu Albovi nariadil, aby ako ľavý bek hrával viac stredom, držal sa centrálnejšej pozície, no rovnako mal dovolené nabiehať do ofenzívy.

Guardiola robieval to isté s Danim Alvesom. Brazílčan mal umožnené byť kreatívnym v strede poľa a Pep v tomto zámere pokračoval aj s Joaom Cancelom, z ktorého sa stala kľúčová zbraň mužstva v ofenzíve. Tento ťah zo strany Xaviho si v sobotu všimol aj tréner Elche Francisco: "Xavi poslal Jordiho Albu na pozíciu, ktorá pre neho nie je prirodzená, umiestnil ho do centrálnejšieho priestoru," povedal po zápase. "Túto pozíciu sme nemali pod kontrolou a nachytal nás."

Xaviho ťah bol pritom jasný: Alba sa v centrálnom priestore pripojil ku Gavimu a Jutglovi len na pár metrov, čím sa uvoľnil priestor na ľavom krídle pre Abdeho, aby mohol naplno využiť svoje schopnosti. Čísla neklamú: Alba bol na lopte až 112-krát, viac ako ktorýkoľvek iný hráč.

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2021-12-20 11:32:02
No ale nesedelo mu to moc :D Ak by tam hral častejšie možno by mu to sedelo ale neviem no.
2021-12-20 13:50:47
Jj, cisla neklamu. Oba goly Elche padli vdaka dieram na na lavej strane obrany. Pri prvom gole bol Alba uplne mimo svojeh pozicie a zakoncoval hrac, ktoreho by normalne mal pokryvat prave lavy obranca a pri druhom gole sice Alba bol v obrane, ale opat nepochopitelne nechal pritihraca osamoteneho nabpravom kridle, ktory pohodlne nacentroval na vyrovnavajuci gol.