Rok 2021 je minulosťou a môžeme skonštatovať, že pre fanúšikov FC Barcelona patril medzi tie, na ktoré by najradšej čím skôr zabudli. Veď klub v lete opustil Leo Messi, prvému tímu sa potom nepodarilo prebojovať do osemfinále Ligy Majstrov a kalendárny rok uzatvoril so stratou 18 na vedúci Real Madrid v priebežnom hodnotení La Ligy.

Po nástupe Xaviho Hernándeza na post hlavného trénera prvého tímu FC Barcelona sa však vykresala iskierka nádeje a dôvodov, že rok 2022 úspešnejší, je hneď niekoľko. Čo nám však priniesol ten uplynulý rok, na to sa pozrel madridský denník Marca.

Január

Athletic Club Bilbao porazil Barcelonu vo finále Španielskeho superpohára a Katalánci premárnili veľkú šancu na zisk trofeje. Triumfom v Superpohári by sa mužstvo v strede sezóny nakoplo, no prehra veľmi nepomohla. Na druhej strane platí, že zverenci Ronalda Koemana začali začiatkom roka podávať v lige bravúrne výkony a výsledky sa začali dostavovať.

Február

Katalánci v tomto mesiace prehrali v prvom zápase semifinále Copa del Rey proti FC Sevilla a prehrali aj prvý zápas osemfinále Ligy Majstrov proti Paris Saint-Germain. Prehra s Cádizom na ligovom fronte taktiež nepomohla.

Marec

Hlavnou správou tohto mesiaca boli výsledky prezidentských volieb a znovuzvolenie Joana Laportu. Mužstvu sa darilo na trávniku, keď sa mu podarilo poraziť Sevillu v odvete semifinále pohára a postúpiť do finále, no horšie to bolo v Lige Majstrov, kde Blaugranas v odvete nedokázali odčiniť vysokú prehru s PSG na Camp Nou a s Ligou Majstrov sa rozlúčili.

Apríl

Laporta počas tohto mesiaca začal ukazovať svoje ambície, keď sa stretol s agentom a otcom Erlinga Hålanda. Zároveň vyhlasoval, že je presvedčený, že Messi predĺži zmluvu a zostane na Camp Nou. Barcelona prehrala v El Clásicu, ale dokázala triumfovať v Copa del Rey, keď vo finále rozbila Athletic Club. Aj výsledky v La Lige začali byť sľubné.

Máj

Nádeje Barcelony na zisk titulu ukončilo niekoľko remízových výsledkov a Barcelona dohrala sezónu len s dvojicou pozitív - zisk Copa del Rey a objav Pedriho, ktorý sa v priebehu pár mesiacov vypracoval na kľúčového hráča základnej zostavy. A zároveň sa zdalo, že Koeman si neudrží trénerskú stoličku, pretože Laporta začal zvažovať iné možnosti.

Jún

Katalánci predstavili Érica Garcíu ako hráča Blaugranas, neskôr prišiel Memphis Depay a Sergio Agüero. Zdalo sa, že Barcelone sa podaril husársky kúsok, keď podpísala trojicu hráčov, ktorým sa skončila zmluva v ich predošlom klube. Nepodarilo sa im však získať Georginia Wijnalduma, ktorý dal prednosť projektu v PSG. Zároveň sme sa dozvedeli, že Ronald Koeman zostane trénerom prvého tímu.

Júl

Leo Messi sa po dlhých rokoch v Barcelone stal voľným hráčom. Skončila mu totiž zmluva. Nasledovali týždne neistoty a fanúšikovia naďalej čítali sebavedomé vyhlásenia Laportu o tom, že Argentínec zostane v klube, no médiá postupne začali publikovať rozporuplné informácie. V jednom momente to skutočne vyzeralo, že Messi podpíše nový kontrakt, že vraj všetko bolo dohodnuté.

August

A potom v auguste museli culés stráviť najtvrdšiu ranu počas celého roka, keď Barcelona oznámila, že si nemôže dovoliť podpísať Lea Messiho a ten sa v priebehu pár dní presťahoval do Francúzska, pretože prestúpil do Paris Saint-Germain. Barcelonu dobehla otrasná finančná situácia v klube a nepomohlo ani to, že Messi súhlasil so znížením svojho platu na polovicu. V augusta Messiho nasledovali aj Antoine Griezmann, ktorý odišiel do Atlética a Koeman ako náhradu za Griezmanna podpísal Luuka de Jonga.

September

V septembri na stav prvého tímu FC Barcelona poukázal zápas proti Bayernu Mníchov. Hladká prehra len potvrdila, že vtedajšie mužstvo Barcelony nemalo ani zďaleka na najlepšie európske celky a už vôbec nepatrilo medzi kandidátov na triumf v Lige Majstrov. Messimu sa dlhodobo darilo zakrývať problémy mužstva, ale v tíme už nebol a realita sa ukázala v plnej kráse.

Október

Prevalili sa ďalšie informácie o hroznom finančnom stave v klube, no Laportovi sa podarilo predĺžiť zmluvu s Ansu Fatim a Pedrim, čo vykresalo iskierku nádeje do budúcnosti. Ani október sa však nezaobišiel bez smutnej správy, pretože Sergio Agüero nedohral zápas kvôli problémom so srdcom. Koncom októbra, po prehre s Rayom, sa s trénerským postom rozlúčil Ronald Koeman.

November

Opraty prvého tímu po Holanďanovi prevzal Xavi Hernández. Príchod Xaviho pozdvihol na duchu ako klub, tak aj culés. Nový tréner dal okamžite po svojom príchode do klubu priestor mladým hráčom a sľubnými výkonmi sa odvďačili Nico, Gavi, Abde a ďalší.

December

Remíza proti FC Sevilla trochu skrotila optimizmus s radoch barcelonismo. Katalánci uzatvorili kalendárny rok na siedmom mieste v priebežnom hodnotení La Ligy. Ukončenie aktívnej športovej kariéry v prípade Agüera bol ďalší pochmúrny moment.

Črtajú sa v každom prípade lepšie časy. Socios totiž schválili financovanie projektu Espai Barça, Pedri si prevzal ocenenie Golden Boy pre najlepšieho mladého hráča za uplynulý rok a bol ohlásený prestup Ferrana Torresa z Manchestru City. Ďalší prírastok do tímu plného talentu a potenciálu.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

3 komentáre
2022-01-01 12:36:07
Je to dost podobný jako krize před 20 lety. Je potřeba zase stabilizovat finančně klub + přivést hráče, co Barcu pozvednout...ty správné hráče. Vůbec nemusí jít o ty nejdražší. Ronaldinho nebo třeba Eto, taky v té době nebyli nejdražší přestupy a jak skvělí byli.
marko31 Admin
2022-01-01 12:55:03
Nočná mora, ktorou sme si museli prejsť, aby prišli zmeny a zacalo sa budovať niečo veľké. Pri pohľade na to, co tu vzniká, nemám obavy o budúcnosť.