Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším pohárovým zápasom proti Linares. Tréner Barcelony nemieni svojho súpera podceniť. Okrem toho priblížil situáciu Ousmane Dembélého, vyjadril sa k pokrokom mužstva či komentoval včerajšie slová Laportu o tom, že Barcelona sa vracia späť na svoje miesto.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra odohráte svoj prvý zápas v Copa del Rey. Čo v tomto zápase očakávaš? Čo si myslíš o tejto súťaži?

"Bude to komplikovaný zápas, pretože nás čaká len jeden zápas. Uvedomujeme si úroveň náročnosti. Linares je skvelé mužstvo, bude veľmi motivované, hrá doma pred svojimi fanúšikmi. Súpera sme analyzovali, dobre sa rozostavuje, tréner tam pracuje dlhší čas, postúpili s ním do vyššej ligy. Je to dobré mužstvo, v lige dobre súperí s Barcelonou B, ktorá vyhrala na jeho štadióne. Linares dobre pracuje v obrane aj v útoku. Sme si však vedomí ťažkostí, ktoré mužstva z prvej ligy v týchto zápasoch majú. Niekedy vypadnú alebo potrebujú predĺženie či penaltový rozstrel na postup. Nebude to jednoduché, je to náročné súperenie na ihrisku súpera na jeden zápas. Tento formát je atraktívny pre menšie kluby, ale aj pre fanúšikov a to vzhľadom na prekvapenia. My však s týmto zápasom nevyhráme nič, pretože všetci od nás očakávajú víťazstvo. Súper je menší ako my, ale bude mať motiváciu navyše, aby vyhral."

[Roger Arbusa, Catalunya Radio] Alemany včera povedal, že už nemôžete čakať dlhšie na Dembélého odpoveď na predĺženie zmluvy. Nestrácaš pri tejto téme trpezlivosť? Začínaš si mužstvo predstavovať bez neho?

"Som pokojný a čakám na správy. Nezáleží to odo mňa, ale od Dembélého, jeho agentov a klubu. Musíme počkať a to je všetko. Nemôžem povedať nič viac. Taká je situácia. Je to moment, kedy Ousmane musí vyvinúť úsilie a myslieť na seba a na svoju budúcnosť. Myslím si, že tá je v Barcelone, ale to závisí od jeho úsilia."

[Damia López, RAC1] Má pre teba Copa del Rey vzhľadom na situáciu v La Lige špeciálny význam?

"Ak by sme boli v lige lídrom, malo by to rovnaký význam. Je to trofej, jeden z cieľov, o ktorý bojujeme v každej sezóne. Súťaž chceme začať dobre víťazstvom na ťažkom štadióne a hrať dobre. Copa del Rey zostáva cieľom klubu bez ohľadu na situáciu v La Lige či iných súťažiach. Chceme opäť vyhrať túto trofej."

[Adria Albets, Cadena SER] Na to, aby ste zaregistrovali Ferrana Torresa, niekto bude musieť odísť. Hovoril si s niekým z hráčov, napríklad Coutinhom, požiadal si ho o odchod? Nemáš zo situácie Ferrana obavy?

"Nehovoril som priamo s Philippem, je to skvelý profesionál, pomáha nám počas minút, ktoré hrá. Uvidíme, kto bude musieť odísť, aby mohli prísť posily, ale je jasné, že niekto odíde. Taktiež sa snažíme zaregistrovať Alvesa. Zdá sa, že dnes to budeme môcť urobiť. Uvidíme, či niekto odíde, či Dembélé predĺži zmluvu, ale je jasné, že musíme zladiť niektoré veci, aby sme zaregistrovali Ferrana či už z pohľadu predajov alebo platového stropu, pracujeme na tom. S Philippem som o jeho konkrétnej situácii nehovoril."

[Helena Condis, COPE] Laporta včera povedal, že ste sa vrátili, prestupový trh o tom vie a možné je všetko. Zdieľaš prezidentov optimizmus?

"V akom zmysle?"

Reagoval na otázku o prestupovom trhu, keď sa ho pýtali, či má Barcelona na to, aby získala Hålanda.

"Áno, samozrejme. V tomto smere súhlasím s prezidentom. Som optimista, v tomto smere sme si podobní, pokiaľ ide o charakter. Páči sa mi, že Laporta je nastavený pozitívne a je ambiciózny, je to veľmi odvážny človek. Mám z neho radosť. Vrátili sme sa, veľmi dobre pracujeme, máme výsledky. Sme blízko k dosiahnutie jedného z cieľov, čiže obsadenia miesta zaručujúceho postup do Ligy Majstrov. Na štvrté miesto strácame len jeden bod. Samozrejme, že to nie je jednoduché, situácia je taká, aká je, ale tvrdo pracujeme na každej úrovni, aby sme Barcelonu vrátili na náležité miesto. Som optimista a myslím si, že sme na dobrej ceste."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Dnes si videli Ricarda Prunu na tréningu. Pracuje v klube alebo len s tebou? Môžeš nám povedať niečo na túto tému?

"Je s nami asi týždeň. Pre mňa je to zásadný a dôveryhodný človek, priateľ. Podľa mňa je najlepší lekár, akého klub mal. Číslo jeden z pohľadu diagnóz, veľmi pozitívny, skvelý a profesionálny človek, ktorý sa k hráčom správa dobre. Som nadšený, že je tu, podobne ako Xavi Valle. Lekári sú podľa mňa skvelí. Nevidel si ho predtým? Skrýval som ho. (smiech)"

[Francesc Latorre, TV3] Ako hodnotíš Daniho Alvesa? Je to hráč, ktorý môže odohrať tri zápasy týždenne alebo raz za týždeň v rozhodujúcich zápasoch?

"Hodnotím ho veľmi dobre. Na tréningoch je veľkolepý. Udržuje si vysoký súťažný rytmus, má úžasné ambície a je neuveriteľným profesionálom. Veľmi nám pomôže. Dúfam, že bude môcť hrať každé tri dni. Myslím si, že nám dá to, čo potrebujeme, teda finálnu prihrávku, spoluprácu, centre, prieniky po krídle, hĺbku, talent... Je to hráč, o ktorom môžeme hovoriť v superlatívoch. Má 38 rokov, ale ak bude hrať tak, ako trénuje, pomôže nám v mnohých zápasoch."

[Alex Pintanel, Gol] Aký význam má skvelý zákrok Ter Stegena z posledného zápasu proti Malorke? Pomôže mu to získať sebavedomie do zvyšku sezóny?

"Áno, samozrejme. Zo žartu som povedal, že by som to chytil aj ja. (smiech) Tento zákrok potreboval a bude to na neho mať dobrý vplyv. Pre mňa je Ter Stegen jeden z najlepších brankárov na svete. Brankár môže urobiť chybu, je to logické. Ak brankár trochu zníži svoju úroveň, ktorú dosiahol v posledných rokoch, na ktorú sme si zvykli, objaví sa kritika. Najmä ak ste v Barcelone. Tento zákrok mu pomôže nabrať sebavedomie a ďalej ukázať, že je medzi najlepšími. Ja o tom nemám žiadne pochybnosti."

[David Bernabéu, Cuatro] Ako by ste fanúšikom vysvetlil slová prezidenta, 'vrátili sme sa'?

"Bol to cieľ, aby sme sa vrátili. Boli sme na deviatom mieste, teraz sme na piatom. Z tohto pohľadu sa vraciame. Krok po kroku pracujeme na návrate k pozičnej hre a hernému modelu. Príchod takého hráča ako Ferran umožňuje fanúšikom do istej miery vydýchnuť. Finančná situácia je ťažká, ale dá sa urobiť veľa, pracujeme na predaji hráčov v zimnom prestupovom období, aby sme mohli zaregistrovať posily. Pracujeme prakticky 24 hodín denne, situácia je zložitá kvôli zraneniam či Covidu. Musíme nasledovať prezidenta. Je to veľmi pozitívny odkaz, že sa vraciame, že tvrdo pracujeme, že sa klub vzchopil. Taká je naša mentalita. Ak sa ponoríme do utrpenia, to nepomôže ničomu, musíme byť pozitívni. Vždy to opakujem. Aj pri neúspechu alebo ak sa vám nepodarí zrealizovať cieľ, musíte to skúšať ďalej. Je potrebné mať pozitívny prístup, vždy rád myslím na dobré veci. Áno, plne súhlasím s prezidentom, pretože istým spôsobom ukazuje cestu, jeho slová som prijal dobre."

[Marc Fuster, La Sexta] Si trochu sklamaný alebo smutný, že Dembélé stále nepredĺžil zmluvu?

"Nie, opakujem, čakám na úsilie z jeho strany. Z môjho pohľadu pre neho neexistuje lepší športový projekt a nikde nebude tak šťastný ako v Barcelone. Je to otázka času. Uvidíme, ako sa rozhodne. Dúfam, že to úsilie vynaloží."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Neto pred rokom požiadal o odchod, ale Koeman to zamietol. Hovoril si s ním? Požiadal o odchod? Podpíšete nového brankára alebo stavíte na gólmana z klubu? Bude Copa del Rey jeho súťaž?

"Rozhodnem sa zajtra. A o jeho situácii som s ním hovoril. Odkladáme zoznam povolaných, pretože čakáme na výsledky testov a tiež na to, či budeme môcť zaregistrovať Daniho. Neto je členom kádra, hovoril som s ním a uvedomuje si situáciu klubu a aj tú svoju."

[Didac Peyret, Sport] Budú môcť Memphis a Ansu zajtra hrať?

"Memphis a Ansu nie sú pripravení na 100%, aj keď s mužstvom pracujú naplno. Hodnotím ich dobre, dojmy sú pozitívne. Uvidíme, či budú dostupní na zápas proti Grande. Potrebujú ešte 4-5 tréningov, aby boli úplne pripravení. K návratu majú blízko."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Ako vysvetlíš, že Puig nenastupuje pravidelne a v základnej zostave ešte neodohral dva zápasy po sebe?

"Pomáha nám, som s ním spokojný. Chápe hru, dodáva nám plynulosť. Tlačíme na neho, aby viac strieľal, vytváral šance. Proti Malorke odohral skvelý zápas a na ihrisku strávil 90 minút. V mužstve je veľká konkurencia, najmä v strede poľa. Máme tam výborných hráčov. Riqui, Gavi, Nico, Frenkie, vráti sa Pedri a Philippe... Ale dostane svoje šance, plne mu verím."

[Laura Magria, Television Espanola] Čo si myslíš o Moratovi? Chcel by si, aby prestúpil do Barcelony?

"Nebudeme hovoriť o hráčoch, ktorí môžu prísť. Je lepšie hovoriť o hráčoch, ktorých máme, ktorých môžeme zaregistrovať. Håland či Morata nie sú mojimi hráčmi. Ak sa Morata stane hráčom Barcelony, budem otvorený všetkým otázkam, ale v súčasnosti ním nie je."

Zlepšilo sa chápanie pozičnej hry? Akým spôsobom sa to dá dosiahnuť?

"Riadime sa našim herným modelom. Je potrebné hrať s hlavou hore, hľadať voľného hráča, k tomu korekcie na tréningoch, pozičnými cvičeniami, hrou baga, automatizmami, správaním sa a takými požiadavkami, aby sa tento herný model vychytal. Myslím si, že sme čoraz lepší, ale počas zápasu musíme byť stabilnejší. Krok po kroku sa zlepšujeme."

[Jijantes] Demir dnes trénoval s mužstvom. Je to dôsledok množstva absencií alebo aká je jeho situácia?

"Demir je súčasťou tímu. Uvidíme, čo sa stane, či odíde, rokujeme s jeho agentom. V súčasnosti je súčasťou tímu a preto s ním aj trénoval."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2022-01-04 17:37:40
Aj pri neúspechu alebo ak sa vám nepodarí zrealizovať cieľ, musíte to skúšať ďalej. Je potrebné mať pozitívny prístup, vždy rád myslím na dobré veci....tlacovky, ktoré majú hlavu aj pätu, vďaka Maestro za podobné slová ?
2022-01-04 17:54:13
Chlapec má zarobené na desať životov,čo by sa snažil.