Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším El Clásicom. Tréner priznal, že súper má teraz najlepšiu formu spomedzi španielskych tímov, ale poukázal na to, že Clásico je vždy nepredvídateľné.

[Bruno Balleste, Barça TV] Čo je potrebné na to, aby ste vyradili nebezpečný Real a postúpili do finále?

"Tento zápas je pre nás výzvou a šancou. Hráči majú veľkú motiváciu, toto by pre nás mohol byť zlomový bod. V zápase sa budeme snažiť dominovať, kontrolovať ho a dobre brániť. Dôležitých je veľa vecí, pretože Real je v dobrej forme, možno v najlepšej v Španielsku, čo ukazuje aj ligová tabuľka. Je to však iná súťaž. El Clásico je nepredvídateľné, bez ohľadu na bodový rozdiel nikdy neviete, čo sa stane. Musíme ukázať naše zbrane vediac, že máme veci, ktorými vieme súperovi ublížiť. Budeme bojovať až do konca, aby sme postúpili do finále."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako vyzerá situácia Ferrana Torresa? Počítaš s ním zajtra? Ako je na tom kondične? Vydrží veľa minút?

"Je to skvelá správa, že Pedri a Ferran Torres sú už s nami a môžu hrať. Čakáme na registráciu Ferrana, stať by sa tak malo čoskoro. Títo dvaja hráči môžu urobiť rozdiel v našom tíme. Musíme dobre rozdeľovať minúty, pretože sú to hráči, ktorí prekonali koronavírus, vracajú sa po dlhých zraneniach, podobne ako Memphis či Ansu. Nemôžu odohrať 90 minút, ale v konkrétnych minútach by mohli byť nám mohli veľmi pomôcť. Nielen zajtra, ale aj v nasledujúcich zápasoch. Vracajú sa nám hráči, pre našu taktiku je to veľmi dôležité."

[RAC1] Aký dôležitý bude zajtra Araujo, aby zastavil Real a Viniciusa, ktorý je vo skvelej forme?

"Nielen Araujo, ide o tímovú prácu. Real si dobre vymieňa pozície a často sa cíti pohodlne, bráni celé ihrisko. Keď budú hrať na brejky, musíme byť veľmi opatrní s pokrývaním. Vinicius, Benzema či Asensio robia rozdiel v súbojoch jeden na jedného. Real je v skvelej forme a bude sa snažiť kontrolovať zápas a mať loptu. Je to dobrá príležitosť, aby sme sa dozvedeli, v akom momente sa nachádzame."

[Joan Tejedor, Cadena SER] Môžu Ansu a Ferran hrať od prvej minúty?

"Uvidíme zajtra. Ferran a Pedri po prvýkrát trénujú s mužstvom. V prípade Ansu uvidíme, vracia sa po dlhom zranení. Určite budú dôležití. Určite dostanú minúty, uvidíme koľko. Musíme vedieť, ako sa cítia fyzicky. Nie je to len o zajtrajšku, pred nami je prakticky 5 mesiacov hry a nechceme prísť o nikoho kvôli zraneniu. Minúty budeme dávkovať."

[Helena Condis, Cadena COPE] Real s Barcelonou neprehral už 5 zápasov. Ak zajtra vyhráte, môžete niečo dokázať?

"Toto môže byť zlomový bod, je to pre nás mimoriadne dôležité. Výhra nám zabezpečí postup do finále, sebadôveru a zvýšenie morálky. Odkedy som v klube, každý zápas je ako finále. Zajtra bojujeme o ďalšiu trofej, ligu a Copa del Rey treba nechať stranou. V dvoch zápasoch môžeme vyhrať titul."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Ansu, Ferran, Pedri, Frenkie de Jong nie sú v najlepšej kondícii. Bude to mať veľký vplyv na tvoju základnú zostavu? Alebo si na jedenástku, ktorú by si chcel, musíme ešte počkať?

"V mužstve vidím pozitíva. Niektoré veci sú veľmi dobré, iné je potrebné zlepšiť. Naposledy som hovoril o sebakritike, musíme zlepšiť štandardné situácie, krytie pri centroch. Iné veci však robíme dobre. Budujeme nový projekt, vyžaduje to čas. Zajtra nás čaká dobrý test. Hráči, o ktorých hovoríš, budú dôležití zajtra aj v budúcnosti. Som rád, že ich máme späť."

[Radio Nacional] Ak by si mohol vziať jedného hráča z kádra Realu, koho by si vybral?

"Nechcem brať nikoho, nech všetci hrajú a potom uvidíme, kde sa v skutočnosti nachádzame. Nechceme výhovorky. Zajtra uvidíme realitu bez ohľadu na to, či vyhráme alebo prehráme. Bol by som radšej, ak by hrali všetci a aby bol zápas divadlom pre fanúšikov. Je to El Clásico, všetci majú motiváciu. Poďme si užiť túto fantastickú súťaž."

[Jordi Quixano, El País] Musíte po tom, čo sa vám vrátili viacerí hráči, hrať v poslednej tretine ihriska inak?

"Už predtým som povedal, že títo hráči môžu urobiť rozdiel, nabiehať do pokutového územia. Ťažko sa nám vytvárajú príležitosti a vďaka nim to budeme môcť robiť. Budeme musieť rozdeľovať minúty, ale návrat týchto hráčov určite zapríčiní, že budeme lepší."

[Anais Marti, La Vanguardia] Máš dojem, že tvoje prvé El Clásico prichádza príliš skoro, vzhľadom na to, ako dlho v klube pôsobíš a aká bola situácia v kádri?

"Nie, nemyslím si. Kalendár je taký, aký je. Potrebujeme čas a mali sme veľké problémy so zraneniami a koronavírusom. Nie je to však výhovorka, sme Barcelona a musíme bojovať a konkurovať. Zajtra nás čaká skúška."

[German Bona, Sport] Porovnávaniam Barcelony s Realom sa vyhnúť nedá. Real je v súčasnosti lepší, ale dá sa povedať, že vy máte väčšiu budúcnosť?

"Neviem, nie som jasnovidec. Som však optimista, myslím na odvedenú prácu. Vidím veci, ktoré sa výrazne zlepšili. Hráči hrajú čoraz lepšie, sú trpezliví, poradia si, keď majú príležitosti. Musíme kontrolovať detaily a vedieť súperiť. Potrebujeme čas na rozvoj a súperenie."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Akú úlohu zohráva Memphis aktuálne? Aký je pre mužstvo dôležitý?

"Rovnako ako všetci. Hrať budú tí, ktorí si to vypracujú. V Barcelone je konkurencia obrovská, našťastie sa nám podarilo zostaviť nomináciu s mnohými hráčmi prvého tímu. Zahrajú najlepší, ide o zásluhy a formu. Na mene nezáleží."

[ESPN] Ako hráč si odohral množstvo El Clásico. Ako k tomuto zápasu pristupuješ ako tréner?

"Prežil som po trochu zo všetkého. Niekedy bola favoritom Barcelona a nevyhrala, ale tiež naopak. Barcelona je v procese výstavby, snažíme sa robiť veci dobre. Real je vo veľmi dobrej forme, ale to nič neznamená. El Clásico je nepredvídateľné. Pokúsime sa byť sami sebou a dominovať. Nebude to však jednoduché. Musíme ukázať osobnosť."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-01-11 20:03:12
Roztrhajte ich..
2022-01-12 09:17:36
Prečo neskôr? Horšie ako 8:2 to nebude.