Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Athletic Club. Otázky novinárov sa točili najmä okolo budúcnosti Ousmane Dembélého.

[Marc Brau, Barça TV] Aký zápas zajtra očakávaš? V augustom zápase dokázal Athletic narobiť Barcelone množstvo problémov.

"Je to veľmi intenzívne a agresívne mužstvo, najmä na svojom štadióne. Jeho tréner pracuje veľmi dobre, v posledných rokoch patrí medzi najlepších v španielskom futbale. Majú jasnú hernú koncepciu. Budú od nás vyžadovať veľmi vysokú kvalitu v otázke vyvážania lopty a v boji o loptu. Často potiahnu rýchly brejk, majú na to hráčov ako Iñaki, Sancet, Raúl García, Muniain, Berenguer... Hovoríme o skvelých hráčoch, možno je to najlepšia generácia hráčov Athletic v posledných rokoch. Bude to veľmi náročné, najmä na štadióne súpera na jeden zápas. Copa del Rey je veľmi atraktívna a aj keď nám žreb neprial a súper je náročný, sme motivovaní, aby sme sa v tejto súťaži dostali ďaleko."

[Rut Vilar, Catalunya Radio] Podmieňuje tvoju zostavu na zajtrajší zápas situácia medzi Barcelonou a Dembélém?

"Môžem povedať, že sa nachádzame v zložitej situácii. Klub prijal rozhodnutie, že ak nepredĺži zmluvu, bude potrebné nájsť iné možnosti. Musíme nájsť riešenie pre neho aj pre nás. Nie je to jednoduché. Mateu rokuje s hráčom a jeho predstaviteľmi už 5 mesiacov. V súčasnosti nie je možné čakať ďalej. Buď predĺži zmluvu alebo budeme hľadať iné riešenia."

Bude hrať proti Athletic?

"Uvidíme zajtra. Situácia je zložitá. Hráč o tom vie, bol som k nemu úprimný. Pre nikoho to nie je jednoduché a príjemné, ani pre mňa, ani pre hráča, ani pre klub. Najdôležitejšie sú záujmy klubu a musíme rozhodnúť, čo je najlepšie pre klub."

[Marta Ramon, RAC1] Neraz si hovoril o tom, že ak má hráč platný kontrakt, bude hrať. V klube sa hovorí o tom, že ak sa nenájde riešenie, Dembélé strávi zvyšok sezóny na tribúne.

"Nie, o takejto situácii neuvažujem. Buď hráč predĺži zmluvu alebo budeme hľadať riešenia týkajúce sa jeho odchodu. Voči Dembélému sme boli veľmi jasní, predovšetkým ja. Dostali sme sa do takejto situácie, ktorá je nepochopiteľná, on chce zostať, ale rozhodnutie nebolo prijaté. Ako klub taktiež musíme prijať vlastné rozhodnutie. Škoda, pretože z futbalového hľadiska pozná projekt, vie, že by mohol dostať väčšiu dôveru. Odkedy som trénerom, odohral všetky možné minúty."

[Adria Albets, Cadena SER] Po semifinále Španielskeho superpohára sa na internete rozbehla kampaň, v ktorej sa mnohí domáhali toho, aby Busquets zasadol na lavičku náhradníkov. Čo si o tom myslíš a čo to môže znamenať pre Sergia?

"Keď nie sú výsledky, tak sme kritizovaní, ja, aj hráči. Pre mňa je Busquets ako kapitán hráčom, ktorý nemôže chýbať na ihrisku, ale mimoriadne dôležitý je aj mimo trávnik. Je úžasný, zabezpečuje nám rovnováhu. Áno, urobil chybu a on o tom vie. Všetci sa musíme zlepšiť, aby mohol fungovať čo najlepšie. Pre mňa je nespochybniteľný, zohráva zásadnú úlohu najmä pri spôsobe, akým chceme hrať. Pokiaľ je hra otvorená, je tam veľa priestoru, viac trpí. Musíme sa vyhýbať protiútokom a prechodu súpera z obrany do útoku. Ak hrá mužstvo v jednom bloku, na svojej pozícii je najlepším hráčom na svete. O tom vôbec nepochybujem."

[Josep Capel, Radio Nacional] Myslíš si, že kritika na adresu Busquetsa je nespravodlivá. Sledovali sme ho roky, no teraz musí hrať bez Iniestu, Messiho či teba.

"Existuje veľa nespravodlivosti. V Barcelone je kritika normálna, existujú diskusie na tému vzletov aj pádov, akceptujeme to. Je to otázka výkonu. Môjho ako trénera, Busiho ako kapitána a kľúčový element tímu, brankára, hrotového útočníka, či strieľa góly alebo nie... Tomuto tlaku musíme odolávať každý deň a byť psychicky silní. Spomínam si na rok 2010 a debatu o Busquetsovi v reprezentácii. Nakoniec sme získali titul a Busquets bol kľúčový. Musíme zaťať zuby, aby výkon a výsledky boli lepšie. Nepoznám iný spôsob, než je tvrdá práca, aby sme sa pohli vpred."

[Helena Condis, COPE] Ako si máme vysvetliť obvinenia agenta Dembélého na adresu Barcelony a slová hráča tebe, že chce predĺžiť zmluvu a je v klube šťastný? Ako to vysvetlíš?

"Túto otázku si kladiem aj ja. Neviem, je to otázka na neho. Nechcem odpovedať za nikoho. Nechcem byť voči nikomu neúctivý, ale myslím si, že odkaz je jasný. Buď predĺži zmluvu, alebo sa pohľadá možnosť na odchod hráča. Iné východisko neexistuje."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Vnímaš Fatiho skôr ako hrotového útočníka alebo krídelníka v závislosti od budúcnosti Dembélého?

"To závisí od hráčov, akých budeme mať k dispozícii. Fati sa môže adaptovať na obidve pozície. Takmer počas celej kariéry hrá ako deviatka, veľmi dobre sa prispôsobil hre na krídle, kde môže využiť svoju rýchlosť a hru jeden na jedného. Uvidíme, v akej fyzickej kondícii bude, pretože bol dlho zranený, rok a pol hral veľmi málo, takže je potrebné dávkovať mu minúty, aby sme o neho opäť neprišli. V Superpohári zahral veľmi dobre. Je to hviezda, dokáže strieľať góly, je schopný urobiť rozdiel v každom zápase. Je to veľkolepý hráč. Je to privilégium mať ho pripraveného takmer na 100%."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Bude Dembélé v nominácii na zápas proti Athletic?

"Rozhodneme zajtra. Ako som povedal predtým, záleží to od mnohých vecí."

[Jenny Fernández, Gol] Aký je hlavný problém v otázke predĺženia zmluvy s Dembélém?

"Neviem, mne povedal, že chce predĺžiť zmluvu a zostať (smiech). Je to otázka na neho. Zajtra nás čaká kľúčový zápas. V otázke Dembélého nemôžem byť jasnejší. Existuje dvojica riešení. Predĺži zmluvu alebo sa budú hľadať iné riešenia, aby odišiel z klubu."

[Ricardo Rosety, Movistar] Myslíš si, že hráči hrajú tam, kde chcú?

"Závisí to od situácie, aký je rok, aký je kontrakt. Tento prípad je zložitý. Veľmi dlho sme čakali na rozhodnutie. Dostali sme sa do bodu, kedy sa musí prijať rozhodnutie. Z pohľadu platového stropu sme v takej situácii, že do limitu nám zostáva málo miesta. Hráč by mal myslieť trochu aj na mužstvo a klub."

[David Ibanez, Telecinco] Sklamal ťa Dembélé vzhľadom na to, koľko si mu dal šancí a vzhľadom na dôveru, ktorú si do neho vložil?

"Nie. Už stačí. Bola to posledná otázka týkajúca sa Dembélého, však? VŠAK?"

[Josep Soldado, La Sexta] Čo si myslíš o reprezentácii Katalánska?

"Túto správu vnímam pozitívne. Hral som za ňu dvakrát, naposledy v roku 2004. Dnes sme o tom hovorili s Busim."

[TV3] Kto môže zahrať ako deviatka? V akom stave je Memphis, ktorý dnes netrénoval?

"Memphis má drobné problémy, nie je to nič vážne. Rozhodneme zajtra. Myslím na deviatku, ktorá dokáže využívať priestor a dobre interpretuje hru. Na tejto pozícii môže hrať Fati, Jutglà či Torres, uvidíme."

[Ivan San Antonio, Sport] Mám otázku o Dembélém... Nie, žartujem (smiech). V Superpohári sa zdalo, že Ferranovi Torresovi chýba rytmus. Ako ho hodnotíš?

"Išlo mu to dobre. Možno mu chýba rytmus a tréningy. Tento týždeň mu padol vhod, bol pre neho pozitívny, je úplne vyliečený. Zajtra musí byť dôležitý."

[Roger Torrello, Mundo Deportivo] V záložnej formácii je poriadny pretlak. Máš už jasnú predstavu od tom, kto bude hrať?

"Každý zápas je iný. Kalendár je náročný. Je pozitívne, že máme veľa záložníkov na vysokej úrovni. Môžu hrať na mnohých pozíciách, pre mňa je to luxus. Musíme im dávkovať minúty, nechať ich oddýchnuť. Nakoniec to, koho vyberiem na jednotlivý zápas, nezávisí od výkonu v poslednom zápase. Existuje veľa aspektov a činiteľov, karty, odohrané minúty. To, že v zálohe máme toľko možností, je pre nás veľmi pozitívne."

Vrátili sa vám dôležití hráči a v zápase proti Realu ste podali dobrý výkon. Môžeš pristupovať k zápasom s väčším optimizmom?

"Vždy som optimista a o to viac, keď sa nám vracajú zranení hráči či covid pozitívni. V našej hre vidím veľa pozitív. Musíme však zlepšiť veľmi veľa, najmä pri pohľade na výsledky. Dojmy sú veľmi dobré, ale musíme byť efektívnejší, keď dominujeme, byť konkurencieschopnejší pri brejkoch a v pokutovom území. Každý deň vidím zlepšenie, vďaka tomu som optimista."

[Television Espanyola] Je pre teba a pre klub prioritou predĺženie zmluvy s Ronaldom Araujom?

"Áno, je to priorita. Pre mňa a pre mužstvo je kľúčovým elementom. Je to mimoriadny obranca. Má víťazný charakter, je pozitívne nastavený. Je veľmi dôležité, aby sa zrodila dohoda, pretože ho potrebujeme teraz aj v budúcnosti. S jeho výkonmi som veľmi spokojný. Je to typ hráča, ktorého si veľmi cením kvôli jeho prístupu a nasadeniu."

[Ángel Álvarez, Culemania] Je príliš skoro na to, aby Pedri a Ansu hrali spolu od prvej minúty?

"Každý prípad je iný. Ansu potrebuje viac času ako Pedri, ktorý je pripravený na 100% a cíti sa dobre. Ich návrat je pre nás mimoriadne dôležitý. Pedri a Fati reprezentujú budúcnosť a sú hráčmi, ktorí môžu urobiť najväčší rozdiel. Sú kľúčovými prvkami tímu.

[Jijantes] Ako sa cíti Braithwaite? Bude môcť hrať?

"Uvidíme zajtra, či sa dostane do nominácie. Cíti sa dobre, Martín má víťazný charakter. Skrátil čas rehabilitácie. Môže dostať minúty a veľmi nám pomôcť."

[Dia del Barca] Aké pravidlá si zaviedol v mužstve, čo prostredníctvom nich chceš dosiahnuť a aký majú vplyv na efektivitu fungovania mužstva?

"Rešpekt, prístup, spolupatričnosť, práca, snaha, byť rodinou v šatni... Je to o normách spolužitia. Otázka poriadku, viac k tomu nemám, čo dodať. Čo sa týka prístupu, hodnoty, úsilia, to sa prejavuje na ihrisku. Niekedy môžete prehrať alebo remizovať, taký je futbal, ale mužstvo do toho dáva všetko. Myslím, že s tým môžeme všetci súhlasiť, aj keď nie vždy od toho závisí výsledok. Ak však nemáte správny prístup, solidaritu a snahu, je veľmi ťažké vyhrať."

[Rafael Iverson, Tuttosport] Dani Alves bol po zápase proti Realu kritizovaný. Dokáže zaplátať dieru v zostave len na 6 mesiacov alebo s ním počítaš aj v nasledujúcej sezóne?

"Je to otázka výkonnosti. Dani podáva veľmi dobré výkony. Existujú pozitívne veci. Po prehre s Realom vyzerá všetko horšie, ale Dani je dôležitý hráč. Bude s nami do konca sezóny a potom sa rozhodneme."

zdroj: Barca TV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2022-01-19 18:18:35
Xavimu povie, že chce predĺžiť, ale Sissoko tvrdí, že pokiaľ nesplníme určité finančné požiadavky, čiže plat hráča a rôzne bonusy tak Dembélé nepredĺži. Takže Dembélému rozkazuje agent hej? To je zaujímavé ? Dembélé by mal svojmu agentovi povedať že chce predĺžiť.a že keď.nesluhlasi, tak s ním končí, lebo takto to fakt vyzerá tak, že má nad ním jeho agent "moc" a tlačí mu kaleráby do hlavy.
2022-01-19 18:41:30
Dobrý nadpis Lukáš... Ktorý v podstate vystihuje to najpodstatnejšie. A teda, už aj Xavi je z toho unavený...

Inak, neviem či len mne, ale mne na mobile zobrazuje DEMBELE... hrubým tmavým BOLD písmom... Hmm?

Proste iný typ, oproti ostatným.