Asociácia španielskych futbalistov (AFE) sa rozhodla zasiahnuť do sporu medzi Barcelonou a Ousmane Dembélém. K celej záležitosti zverejnila vyhlásenie, v ktorom sa zastala hráča a varuje Barcelonu pred možnou diskrimináciou. Obsah vyhlásenia si môžete prečítať nižšie.

"AFE sa domnieva, že registrácia pracovnej zmluvy v prípade profesionálneho futbalistu ho zaväzuje poskytovať služby v mene klubu, v súlade s pokynmi, ktoré mu boli uložené.

Klub je na druhej strane povinný platiť mu dohodnutú mzdu a umožniť mu poskytovanie služieb za rovnakých podmienok ako ostatným spoluhráčom, bez akejkoľvek diskriminácie alebo nátlaku s cieľom, aby sa hráč vzdal svojich pracovných práv.

Chápeme, že na predĺženie zmluvy je potrebný súhlas oboch strán. Tento súhlas musí byť udelený slobodne, bez externých okolností, ktoré hráčovi obmedzujú alebo sťažujú slobodu pri rozhodovaní o zmluve.

Je pravda, že profesionálny futbalista nemá právo byť nasadený alebo dokonca povolaný na všetky zápasy, ale má právo, aby sa k nemu správali rovnako ako k jeho spoluhráčom, aby bol pripravený tieto zápasy odohrať. Ale ak by sa tieto okolnosti dali chápať ako nátlak na zmenu jeho vôle a okrem toho by došlo k verejným vyhláseniam potvrdzujúcim tento typ nátlaku, mali by sme dočinenia s nelegálnym nátlakom zo strany firmy.

AFE sa domnieva, že nedosiahnutie dohody o predĺžení pracovnej zmluvy nie je porušením pracovného práva, preto s ním nemožno spájať žiadne dôsledky pri poskytovaní služieb.

Nezaradenie hráča do zostavy na nejaký čas bez zranenia, choroby či akýchkoľvek fyzických prekážok znamená devalváciu jeho povesti, čo negatívne ovplyvní jeho budúce kontrakty.

V AFE chceme, aby sa táto situácia vyriešila bez porušovania práv zamestnanca a pripomíname, že AFE je k dispozícii každému futbalistovi, ktorý môže zažiť porušovanie svojich zamestnaneckých práv."

zdroj: AFE
foto: Shutterstock

Diskusia

26 komentáre
2022-01-20 16:47:15
To se mi fakt zda!!! :D
2022-01-20 16:53:22
Takže on z toho všeho vyklouzne jeste jako naprostej diskriminovanej chudacek, kterýmu vlastně kazdej ubližuje a nedovolí mu svéprávně rozhodnout! Toto je už ale výsměch po všech směrech ...