Tréner FC Barcelona sa dnes zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom na pôde Deportiva Alavés, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Berúc do úvahy, že hráte proti Deportivu Alavés, ktorý pod vedením Mendilibara používa vysoký presing, rozhodneš sa pre nasadenie rovnakej jedenástky ako na zápas proti Athletic?

"Áno, zdá sa mi, že Alavés hrá podobným systémom ako Athletic. Je to mužstvo, ktoré hrá dobre na protiútoky, využíva kraje ihriska a dlhé lopty. Myslím si, že pôjde o zápas pripomínajúci ten na San Mamés. Zo zápasu proti Athletic musíme vyvodiť závery, aby sme mohli získať tri veľmi dôležité body. Potrebujeme opäť nabrať sebadôveru a dostať sa do štvorice o postup do Ligy Majstrov."

[Catalunya Radio] Ako sa cíti Ansu Fati? Zasiahlo ho ďalšie zranenie veľmi?

"Áno, táto situácia mala na Ansu veľký vplyv, nie je to ľahká chvíľa. Absolvovali sme s ním a jeho rodinou stretnutie, ďalšie prebehne v pondelok. V zápase proti Athletic nastalo predĺženie, ktoré prekazilo naše plány v postupným nasadzovaním Ansu do hry. Teraz mu musíme zostaviť zodpovedajúci plán návratu, aby sa takéto situácie už neopakovali. Po rehabilitácii sa musí vrátiť silný, aby mu nehrozilo obnovenie zranenia."

[Damian López, RAC1] Bude mať zranenie Ansu Fatiho vplyv na situáciu Ousmane Dembélého? Bude Francúz hrať opäť?

"Nie, nič sa nezmenilo. Pozná svoju situáciu a vie, že sa musí rozhodnúť, čo ďalej v budúcnosti. Stanovisko som prezentoval pred pár dňami, odvtedy sa nič nezmenilo."

[Santi Valle, Cadena SER] Bude vzhľadom na zranenie Ansu a situáciu s Dembélém prioritou na posledné dni prestupového obdobia príchod hráča do ofenzívnej línie?

"Áno, pracujeme na posilách. Neraz sme na túto tému hovorili so športovým riaditeľstvom a prezidentom. Jasne som im vysvetlil, čo mužstvo potrebuje. Chceme niekoho podpísať, ale je potrebné pamätať na to, aké sú možnosti. Máme ešte niekoľko dní, uvidíme, čo sa stane."

[German García, Radio Nacional] Čo ťa najviac znepokojuje berúc do úvahy udalosti z posledných týždňov? Sú to slabé výsledky alebo to, že hráči nechápu tvoju taktiku?

"Výsledky, pretože tie sa počítajú. Po zmene trénera je vždy potrebný nejaký čas na to, aby sa zapracoval nový herný systém. Toto je nový projekt a je potrebné mať trpezlivosť. Chceme získať svoje miesto v hierarchii. Ale je jasné, že nás trápia výsledky. Hráči počas celého týždňa pracujú dobre, ale v zápase nedosiahnu na víťazstvo. To mi robí starosti. Musíme byť trpezliví a verní svojmu systému, chceme sa ho držať. Keď s týmto pôjdu ruka v ruke aj výsledky, bude to oveľa lepšie."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Hovoril si s Dembélém po tom, čo Mateu Alemany otvorene povedal, že si Francúz musí pohľadať nový klub?

"Áno, Dembélé je pokojný a trénuje. Naďalej je jedným z našich hráčov. Svoju situáciu chápe dokonale. Viac o tom netreba diskutovať, vec bola prezentovaná jasne."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Povedal si, že ste sa už stretli s Ansu a jeho rodinou, urobíte to aj v pondelok. Mal by podľa tvojho názoru podstúpiť operáciu a vrátiť sa až vtedy, keď nebude hroziť žiadne riziko?

"Nie som lekár, oni o tom rozhodnú, ale určite je to potrebné urobiť to, aby sa cítil dobre mentálne. Musíme to urobiť tak, aby Ansu zabudol na doterajšie zranenia, je potrebné mu vyjadriť podporu. Barcelona ho potrebuje. Prišli sme o výnimočného hráča, ktorý na ihrisku dokáže urobiť rozdiel. Zasiahlo to nás všetkých, ale najviac stratil on sám, pretože nemôže hrať. Je potrebné pripraviť vhodný plán rehabilitácie a minimalizovať riziko ďalších zranení."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Si naďalej optimista do ďalšej časti sezóny aj napriek strate šance na zisk dvoch titulov a ďalších zranení v tíme?

"Áno, pretože keby to bolo inak, nemusel by som tu ani pracovať. Myslím si, že sme na začiatku dôležitého projektu a je potrebné zachovať trpezlivosť a tvrdo pracovať. Nič iné nám nezostáva. Zažil som to aj ako futbalista. Na začiatku existovalo veľa pochybností, chýbala dôvera, ale nakoniec sa to všetko zvrtlo. Chápem kritiku, pretože viem, kde pracujem. Viem, že v Barcelone neexistujú žiadne prechodné sezóny, preto je potrebné dosiahnuť vytýčené ciele. Ak sa to nepodarí, je potrebné sa o to pokúsiť ešte raz. Slnko vychádza každý deň a je potrebné ísť ďalej. Je vidieť, že pre klub je to ťažké obdobie. Preto sa z tejto krízy musíme dostať a urobiť krok vpred."

[La Vanguardia] Hráči ako Piqué, Busquets a Alba hrajú pod tebou veľmi veľa, ale nie vždy sú v najlepšej forme. Myslíš si, že nastane čas, aby si mohli oddýchnuť?

"Chápem kritiku a týkala sa aj mňa, keď som ešte hral. V náročných chvíľach sa oči často upierajú na najskúsenejších hráčov. Chápu to, sú si vedomí kritiky. Našich veteránov potrebujeme, pretože sú to ľudia, ktorí poznajú klub a vedia, čo potrebuje. Ich nasadenie nemožno podceňovať. Čo sa týka hracieho času, v poslednom období sme mali veľmi problémy v kádri a nemali sme hráčov, ktorí by ich mohli zastúpiť."

[Antena Tres] Čo sa stane v prípade, ak Dembélé nepodpíše novú zmluvu alebo neodíde z klubu? Budeš ho využívať?

"Zostáva niekoľko dní a on vie, aká je situácia. Iná možnosť neexistuje."

[David Ibanez, Mediaset] Čo radíte Fatimu? Môže prísť o celú sezónu.

"Posledné stretnutie sa koná v pondelok. Vtedy sa rozhodneme. Ansu má v tomto takisto silný hlas. Dôležité sú jeho pocity a rady lekárskeho tímu. Teraz spolupracujeme s najlepšími špecialistami, musíme to využiť a dôverovať im. Fatiho rodina sa zachovala výborne. Sme tu na to, aby sme im všetkým pomohli, predovšetkým hráčovi."

[TV3] Zranenie Ansu Fatiho je veľmi zlá správa vzhľadom na tvoje plány s hráčom a na situáciu v ofenzíve. Je to najhoršie zranenie, aké sa mohlo stať?

"Áno. Škoda, sme frustrovaní a smutní. Snažili sme sa o neho starať a aj tak sa zranil. Je to súčasť futbalu, ale aj veľmi veľká prekážka pre nás. Každý týždeň natrafíme na nejakú prekážku. Fati robí rozdiel, strieľa góly, dostával sa do dobrej formy a nabral sebavedomie. Musíme ísť ďalej."

[Joan Domenech, El Periódico] Hovoríš o trpezlivosti. Musíš byť trpezlivý aj ty?

"Áno. Musím byť trpezlivý a robiť zmeny. Natláčať na vysoký presing, na to, čo je naším herným modelom a herným štýlom. Vďaka tomu budeme konkurencieschopnejší. Mali sme dobré momenty, ale neprinieslo nám to výsledky. Musíme zaťať zub, tvrdšie pracovať a byť trpezliví."

[Rafael Iverson, Tuttosport] Ako vysvetlíš to, že mužstvo urobilo krok späť? Je to problém fyzický alebo mentálny? Ako si to analyzoval?

"Zápas s Athletic sme analyzovali a vidieť, že nad nami vyhral vďaka vysokej intenzite a odvahe. Nám to chýbalo. Nejedná sa o úroveň futbalovú, technickú, ale o intenzitu. Hovorili sme o tom, že na San Mamés sa hrá takto. Súper bojuje, je odvážny, využíva štandardné situácie. Zajtra proti Alavésu to bude takmer totožné, všetko závisí od urobených chýb. V mužstve sme o tom hovorili."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Jedna vec mi nie je jasná - vycestuje zajtra Dembélé na zápas do Alavésu spolu s vami?

"Zajtra zverejníme nomináciu."

[Sport] Frenkie de Jong začal naposledy na lavičke. Čo musí zlepšiť, aby hral v základnej zostave? Preferuješ, aby nabiehal do šestnástky a strieľal alebo aby hral stiahnutejšie a pomáhal pri vyvážaní lopty?

"Môže robiť oboje. Bude pre nás dôležitým hráčom. Mal určité problémy, existujú isté veci, ktoré sa k vám dostali. Niektorí hráči sa snažia, aby mohli hrať, ale necítia sa úplne dobre. Je to tak napríklad v prípade Albu alebo Frenkieho. Z hľadiska prístupu im nemám čo vytknúť. Vedieme si ako sa dá. V kádri nemáme veľa možností. Hrajú tí, ktorí sú dostupní a pripravení na 100%."

[Mas que pelotas] V Bilbau ste mali problémy udržať sa dlhšie pri lopte a potiahnuť ju vpred či s dominanciou v strede poľa. Čo vám chýba a ako to môžete zlepšiť?

"V prvom polčase sme mali problémy dostať sa dopredu. Musíme sa snažiť, vytvárať situácie dvaja na jedného a hrať na polovici súpera. Nábehy z druhej línie, z krídel... V druhom polčase sme hrali lepšie. V prvom sme mali problém dominovať, Athletic hral dobre s presingom, bol intenzívny. Z tohto presingu sme sa dostali len 3-4x, musíme to robiť častejšie. Zajtra uvidíme, či sme sa zlepšili."

[10 del Barca] Alavés zvyčajne agresívne útočí. Čo povieš záložníkom, aby si s tým poradili? Majú sa sťahovať po loptu? Čo očakávaš od Busquetsa?

"Busquets sa v takejto línii už nezapája do vyvážania lopty. Chcem, aby sme hľadali prevahu a nábehy z druhej línie, keď loptu majú obrancovia alebo krídelníci. Musíme nabiehať do šestnástky. Vďaka vyvážaniu lopty sa pokúšame získať prevahu, v strede a na krídlach. Marc to naposledy robil dobre, v druhom polčase sme sa neraz dostali dopredu vďaka nemu. Musíme zlepšiť niektoré veci, to všetko je súčasť procesu."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2022-01-22 17:02:49
Uż je to tu,ako veľa slovami nepovedať nić,typická tlačovka barce
2022-01-22 17:47:17
Mal povedať aká je vízia,či po každej prehre povieme že treba pracovať viac,tu je každý hráč taký dôležitý podľa trénerov zaradom,že vlastne nechápem,prečo sledujeme iných,mal povedať že ako destvtak aj Alves bol krok vedľa,že lenglet a umtiti ,puig a dembele nech idú do hajzlulebo viac ich nepostavi,mal povedať že Frankie ak sa nespamäta,tak bude na tribúne,mal povedať že Alba, busqetes majú do konca sezóny čas na konsolidáciu výkonov,inak končia,a mal povedať,že všetci útočníci okrem toresa nech si hľadajú nové kluby,mal povedať že stegen,pique,gavi a Pedri,arajuo sú jediní hráči,ktorí majú perspektívu v klube ,ostatní idú do konca sezóny ak sa nespamätaju prec