Alba, Pique a Busquets. Títo veteráni, ktorí v FC Barcelona prežili časy najväčšej slávy, majú stále miesto v základnej zostave bez ohľadu na ich výkony. Zdá sa, že klub ich nie je schopný nahradiť, tvrdí Marca.

Barça sa preto nachádza v neľahkej situácii, nakoľko si všetci v rámci klubu uvedomujú, že je nutné posunúť sa vopred a čeliť tak novej, nastupujúcej ére. Katalánci však zdá sa stále nenašli hráčov, ktorí by dokázali nahradiť vysoko cenených veteránov.

Prítomnosť Jordiho Albu, Gerarda Piqueho a Sergia Busquetsa v tíme je podľa denníka Marca už iba mementom doby, kedy Barcelona sezónu čo sezónu ašpirovala na víťazstvo v Lige Majstrov a dominovala v Európe. Momentálne sa však katalánsky veľkoklub nachádza ďaleko za svojimi niekdajšími výkonnostnými štandardmi. Klub došiel do fázy, kedy sa v lige nachádza na mieste, ktoré mu nezaručí kvalifikovanie sa do Ligy Majstrov. Je možné, že sa FC Barcelona bude musieť spoliehať na úspech v Európskej lige. Ani to však nedokázalo veteránov vytlačiť zo základnej jedenástky, píše Marca.

Problémom je, že títo hráči podávajú podpriemerné výkony, neporovnateľné s ich niekdajšou výkonnosťou. Výnimkou je možno iba Pique, ktorý túto sezónu chytil druhý dych. Na druhej strane však stojí Alba s Busquetsom, ktorých početné chyby v niektorých zápasoch stoja Barçu cenné body a víťazstvá.

Na Busquetsovu pozíciu je v tíme viacero kandidátov, avšak doposiaľ žiaden hráč ho zo zostavy nevytlačil, respektíve žiaden tréner sa neodhodlal Sergia posadiť na lavičku a dať priestor niekomu inému. Ideálnym kandidátom by mohol podľa Marci byť práve Frenkie De Jong. Ten však momentálne taktiež nepodáva ideálne výkony, preto nedokázal trénera presvedčiť.

Marca však ďalej píše, že slabinou Barcelony je najmä nedostatočná konkurencia na ľavej strane obrany. Nie je preto prekvapením, že Jordi Alba má na tomto poste monopol už dlhé roky. Katalánci do klubu priviedli viacerých ľavých obrancov, ktorí však nezanechali výraznú stopu a Barcelonu v konečnom dôsledku potom opustili. Za zmienku stojí napríklad Lucas Digne alebo Junior Firpo. Obaja nepredstavovali pre Albu dostatočnú konkurenciu a obaja nakoniec tím opustili.

Xavi Hernandez podľa denníka Marca dôveruje tým, ktorí klubu kedysi priniesli úspechy a slávu. Je však otázne, či vzhľadom na svoj vek a predvádzané výkony dokážu klubu prinášať slávu aj do budúcnosti. Xavi však z Al-Saddu do Barcelony neprišiel v najľahšej situácii. Barcelona jednoducho stále nemá dostatok adekvátnych hráčov, ktorí by ihneď dokázali nahradiť veteránov. To, že títo hráči nemali v tíme adekvátnu náhradu už skôr, je vizitkou chabej prestupovej politiky Josepa Mariu Bartmoeua.

Marca na záver píše, že Xavi by mohol predsa len pristúpiť k radikálnejšiemu riešeniu, v rámci ktorého by nahradil veteránov mladíkmi z La Masie. Otázkou je, či na to niekto z mladých skutočne má potenciál. Výnimkou je samozrejme Nico Gonzalez a Gavi, ktorí už svoje dostatočné schopnosti v prvom tíme preukázali. Trénerovi Barcelony tak neostáva nič iné, než sa spoliehať na úspech v Európskej lige spojený s dôstojným umiestnením v LaLige, po ktorom by mohlo prísť úspešné prestupové obdobie v lete. Práve letné prestupy by podľa denníka Marca mohli zaručiť Xavimu posilnenie niektorých kľúčových pozícií v zostave.

zdroj: marca.com
foto: Shutterstock 
  

Diskusia

9 komentáre
2022-01-23 17:10:07
Jak že nenašli hračov ktory ich nevedia nahradiť? :D Veď Dest a FDJ mi pride idealna nahrada za Alvesa a busiho veď preto sme aj FDJ kupili aby nahradil Busquetsa a do trz nenašli odvahy dať busquetsa "kapitana" na lavičku a vsadiť na nove mäso ?
2022-01-23 17:13:17
Musíme sa už konečne zbaviť sentimentu a pohnúť sa z miesta lebo takto sa nám TOP kluby vzadlujú viac a viac. Dôkazom je tohtoročná katastrofálna vizitka v LM. 2 strelené goly v 6 zápasoch je neskutočná hanba