Xavi Hernández na tlačovej konferencii po zápase proti Deportivu Alavés komentoval vydreté víťazstvo svojich zverencov. Tréner Barcelony priznal, že z tohto zápasu sú najdôležitejšie tri body.

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Zmena v hre mužstva medzi prvým a druhým polčasom bola badateľná. Aký bol v tomto zápase kľúč k úspechu?

"Z víťazstva mám veľkú radosť, sú to pre nás tri zlaté body, ktoré nám dodajú sebavedomie. Z našej strany to nebol dobrý zápas, ale vyhrali sme ho. Nachádzame sa v situácii, v ktorej sa takéto víťazstvá cenia. Pokiaľ ide o hru, museli sme nájsť spôsob, ako streliť gól. Po štandardných situáciách nehráme dobre. Druhý polčas bol pre nás lepší, boli sme trpezlivejší. Súper nám nič neuľahčil, my sme neboli dobrí v hre jeden na jedného, musíme to zlepšiť. Mali sme šťastie, podarilo sa nám streliť gól, ale aj súper mal svoje šance."

[Marta Ramón, RAC1] Pre teba je veľmi dôležitý štýl. Je dnes pre teba výsledok prednejší ako štýl?

"V zápase proti Realu Madrid v Španielskom superpohári sme hrali dobre, ale nevyhrali sme. Dnes to bolo horšie, ale získali sme tri body. Bol to ťažký zápas, vyhrať na tomto štadióne nie je jednoduché. Ale určite musíme hrať lepšie a viac chápem dianie na ihrisku. Od posledného zápasu sme nemali veľa tréningov, pretože kalendár je nabitý. Teraz máme dva týždne na to, aby sme sa lepšie pripravili. Sú momenty, kedy som pokojný, v iných strácam nervy. Morálka nie je najlepšia a musíme zlepšiť situáciu. Po dnešnom víťazstve sme mali v šatni veľkú radosť. Alba, Busquets, Piqué, Pedri či Frenkie de Jong, všetci dnes zahrali dobre, aj napriek tomu, že v tejto sezóne sú často kritizovaní. Hrať v Barcelone nie je jednoduché. Dres Barcelony váži o 20 kilogramov viac."

[Adria Albets, Cadena SER] Povedal si, že víťazstvo ste v šatni oslávili. Bola výhra nad Alavésom po posledných zápasoch nutnosťou?

"Áno, podobne ako v každom zápase. Situácia je naďalej zložitá, preto musíme bojovať, aby sme sa z nej dostali. Toto víťazstvo nám dá veľmi veľa. Pocity pri bezgólovej remíze by boli úplne iné, však? Musíme veriť v to, čo robíme. Teraz máme dva týždne na pokojnejšiu prácu. Nebol to dobrý zápas, musíme byť sebakritickí, ale počítajú sa body."

[Helena Condis, Cadena COPE] Ocitol by sa dnes Dembélé v zostave, ak by nemal zdravotné problémy?

"Situácia sa nezmenila. Dnes sa necítil dobre, ale vie, ako sa veci majú. Nič sa nezmenilo."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Prebehol po prvom polčase vážny rozhovor? V druhom polčase ste hrali oveľa lepšie ako v tom prvom.

"Mendilibar má tendenciu hrať so svojimi mužstvami na 4-4-2, ale dnes stavil na troch záložníkov. Vďaka tomu prehustil stred poľa a hralo sa nám ťažšie. V druhom polčase sme museli nájsť spôsob, aby sme situáciu zmenili. Stavili sme na dvoch pivotov a dvoch krídelníkov, aby sme mali možnosti k hre a väčšiu kontrolu. Hrali sme lepšie, viac sme chápali dianie na ihrisku. Hráči začínajú tento systém postupne chápať. Toto víťazstvo nám dá veľa."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] 19-ročný Pedri je už teraz dôležitým hráčom Barcelony. Myslíte si, že dokáže byť lídrom tohto tímu na dlhé roky?

"Áno, už je lídrom. Je mimoriadny, v tomto veku hrá veľmi vyspelo a veľkolepo. Výborne si vyberá miesto, po celý čas hrá so vztýčenou hlavou a kontroluje situáciu. To chýba mnohým hráčom. V Barcelone chceme práve to, on je na to ideálny. Sledovať ho je podívanou pre oči."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

11 komentáre
2022-01-24 00:13:28
Xavi, mohol by si zacat hrat nieco ine, nie stale tvrdohlavo trvat na type hry na ktoru nemas hracov.
2022-01-24 00:32:45
Xavi: "Pedri is such a marvellous Footballer! At just 19 years of age, he does almost everything right. It's excellence of the highest order. Sometimes, we joke to him: 'Where did you come from? What school? How did you learn how to play football so well?
Pedri is the excellence of the idea and the model we want. It is a sceptical of joy to watch him on the field. He was born to play for Barça.”