Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov po výhre nad Atléticom Madrid.

[BarcaTV] Dnes sme videli dva zápasy - pred a po červenej karte. Si spokojný s hrou s loptou? Ako by si opísal úlohu Daniho Alvesa? Niekedy podporoval Sergia Busquetsa. Čo si týmto chcel dosiahnuť?

"Som spokojný s 'obidvoma zápasmi'. Veľmi dobre sme útočili, odohrali sme kompletný zápas. Vďaka útočeniu 3-4-3 sme získali prevahu v zálohe. Pracovali sme na tom a na 3-5-2. Dani Alves nám získaval prevahu v strede poľa. João Felix veľmi nebránil a vďaka tomu sme dominovali. Veľmi dobre sme si poradili v pozičnej hre. Po červenej karte sme hrali dobre v obrane, poradili sme si pri postrannej čiare, dobre sme bránili v pokutovom území. Príliš sme netrpeli. Atlético nemali dobré príležitosti. Bol to veľmi kompletný zápas, všetci sme to potrebovali. Nakoniec sme porazili 'veľké' mužstvo a hrali sme dobre. Toto môže byť zlomový bod."

[Marta Ramon, RAC1] Myslíš si, že po tejto výhre môžete naskočiť do dynamiky, ktorú ste dlho hľadali a ktorú ste nedokázali získať?

"Je to možné. Nemôžeme zastaviť. Ide o tri body proti majstrovi, ale nemôžeme prestať pracovať. Dnes sme hrali dobre v presingu, dávali sme si pozor na dlhé lopty. Predtým nám unikali rôzne detaily. Začali sme inkasovaným gólom, takže to nebolo jednoduché. Vyrovnávajúci gól Jordiho nás upokojil. 60 minút bolo veľmi dobrých, ale potrebná je ďalšia práca a držať sa nášho modelu hry, ktorý nám prinesie ovocie."

[Adria Albets, Cadena SER] Diego Simeone práve dostal otázku, či bola Barcelona v určitých fázach zápasu futbalovo aj takticky lepšia ako Atlético. Odpovedal, že nie. A čo si myslíš ty?

"Simeone chce niečo úplne iné ako my, futbal chápe inak, preto sa nezhodneme. Pred niekoľkými rokmi povedal, že sa mu nepáčia naše tréningy. Futbal chápe inak. Nie je to žiadna úvaha ani výmysel, pretože som o tom čítal veľa. Existuje tisíc spôsobov ako hrať futbal a nikto nemá pravdu. Diego je spokojný, ak súper neútočí. Cíti sa dobre bez lopty a ja práve naopak, vtedy trpím. Je to presný opak našej hry."

[Helena Condis, Cadena COPE] Páčila sa ti dnešná hra Atlética?

"Som tu na to, aby som hodnotil našu hru. Tá sa mi páčila. Páčili sa mi aj viacerí hráči Atlética, koniec koncov je to úradujúci majster Španielska. To je ohromná zásluha. Cholo je skvelý tréner v jeho štýle, veľmi ho trénuje. V porovnaní s ním som nováčik, ale nezhodneme sa na tom, čo chceme na ihrisku. Nie je to kritika. Videli sme to v prvom polčase."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Kde máte hranice? Ako ďaleko môžete v tejto sezóne zájsť?

"Musíme si udržať úroveň, padli by nám vhod 2-3 výhry v rade. Dnešné víťazstvo zlepší našu morálku a vyzdvihol by som aj skvelé vzťahy s tribúnami. Boli sme nádherne prijatí. Musíme naďalej pracovať s pokorou. Škoda, že Alves bol vylúčený. Hráči sú na tom dobre, toto víťazstvo nám pomôže."

[Josep Capel, Radio Nacional] Nemyslíš si, že ste dnes vyhrali 'oba zápasy'? Ten v prvom polčase, na ktorý cielite a ten v druhom po červenej karte?

"Áno. V tom spočíva súperenie. Hovorili sme o tom, že v dnešnom zápase ide o intenzitu, agresivitu, pokrývanie. Hrali sme veľmi dobre. Zahrali sme vo veľmi dobrom rytme. Myslím si, že sme boli lepší ako Atlético."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Adama Traoré debutoval a fanúšikom sa páčil. Čo nám o ňom povieš?

"Bol veľkolepý, rovnako aj Auba. Škoda, že keď prišiel, tak sme hrali v desiatich. Tímová práca bola famózna. Adama je typický krídelník, chceme ho na čiare, pretože má ľahkosť v driblingu a silu. Dá nám veľa. K tomu pomáha v obrane. Hral veľmi dobre. Rovnako Auba, spolupracoval a pomáhal."

[Xavi Lemus, Esport3] Ako vysvetlíš tak veľkú zmenu v porovnaní so zápasom proti Alavésu, v ktorom ste trpeli a ledva sa vám podarilo vyhrať?

"V niektorých zápasoch sa cítite lepšie. Počas tohto týždňa sme mali veľa času na tréningy, fyzicky sme sa cítili lepšie. Niekedy sa to nedá vysvetliť, ako hráčovi sa mi niekedy podarilo zahrať lepšie, inokedy slabo. Vo všeobecnosti sme zahrali veľmi dobre. Ani vo Vitorii to nebolo fatálne. A dnešný zápas nebol najlepší v histórii klubu. Musíme naďalej pracovať."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Ako dnes hodnotíš prácu rozhodcu? Ukázal ti kartu, vylúčil tvojho brata a Daniho Alvesa.

"Nehovorím o rozhodcoch, nemám to rád. Vo všeobecnosti si myslím, že niektoré fauly neboli odpískané. Viac nepoviem."

[TVE] Niekedy sa zdá, že súper nie je nebezpečný, ale aj tak vám strelí gól. Znepokojujete ťa to? Čo musíte urobiť, aby ste to zlepšili?

"Zlepšiť musíme veľa vecí, nemôžeme poľaviť. Za stavu 4:1 sme urobili niekoľko chýb a inkasovali sme gól. Musíme to kontrolovať a kontrolovať musíme aj emócie. Akciu s červenou kartou som dobre nevidel. Musíme vedieť súperiť."

[Josep Soldado, La Sexta] Fanúšikovia boli veľmi angažovaní a podporovali mužstvo. Keď si to videl, rozhodol si sa neposlať Dembélého na rozcvičku?

"Nie. Chcel som ho poslať do druhého polčasu. Neskôr som však pri vysokom stave rozhodol inak a červená karta mala na nás veľký vplyv a tak som poslal Sergiña. Rozhodli okolnosti."

[Jordi Blanco, ESPN] Zdalo sa, že Dani Alves hral na rôznych pozíciách. Práve to si od neho chcel? Mohol by si to vysvetliť?

"Alves je pravý obranca, ale máme rôzne spôsoby útočenia. Hráči Atlética napádali Busquetsa, takže keď tam nabiehal Dani, mohol spolupracovať s Pedrim a Gavim. Podarilo sa nám ho niekoľkokrát nájsť. Dnes sme mali typického krídelníka, Albu, ktorý nám zabezpečoval prihrávky do hĺbky, keď Gavi zbiehal do stredu. Existujú rôzne možnosti útočenia a nabiehania do šestnástky."

[Rafael Iverson, Tuttosport] Rád hrávaš s dvoma krídelníkmi. Dnes na ľavej strane nastúpil Gavi. Chcel si vystužiť stred poľa, alebo odmeniť hráča, ktorý si zaslúži hrať a pre ktorého nebolo miesto v zálohe? Môže sa na krídle objavovať častejšie?

"Gavi hral miestami aj ako falošná deviatka. Stavil som na neho ako na falošné krídlo, v útoku sme hrali na 3-4-3. Frenkie mohol rozdávať loptu a Gavi, Pedri, Alves a Alba získavali prevahu. Za bežných okolností hráme s typickými krídelníkmi, ale dnes si situácia vyžadovala niečo iné."

[Bernat Aguilar, Nacional.cat] Dnes ste inkasovali dva góly. Čo musíte zlepšiť v obrane? Je jednou z tých vecí aj hra pri štandardných situáciách?

"Áno, štandardné situácie, dávať si pozor na hráčov, nabiehanie útočníkov do šestnástky, čo nebolo jednoduché, pretože Atlético malo dvoch. Hrali sme proti skvelému mužstvu, ktoré útočí a je nebezpečné po štandardných situáciách."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2022-02-06 20:59:46
Presne tak...Diego má rád hru keď dajú gól na začiatku a potom postavia autobus. Veľký obdiv našim hráčom ?
2022-02-06 21:08:32
Deba chcel poslat do druheho polcasu ?.....