Fanúšikovia a aj samotný Katalánsky klub neobvykle okúsia, aké je to zahrať si v Európskej Lige. Vo štvrtok sa španielske mužstvo pobije o víťazstvo s talianskym SSC Neapolom.

Boje v rámci európskej pohárovej súťaže sú späť. Tradične sme však zvyknutí sledovať FC Barcelonu v Lige Majstrov. Tentokrát sa Katalánci predstavia iba v EL. Rivali Barçi z LaLigy- Real Madrid a Atletico bojujú o ušatú trofej proti PSG, respektíve proti Manchesteru United. Barcelona sa naopak predstaví proti Neapolu v UEFA Europa League.

Katalánci si uvedomujú, že ich nečaká ľahký zápas, aj napriek tomu, že nejde už o Ligu Majstrov. Talianske mužstvo prežíva úspešnú sezónu. Strelili 46 gólov v Serii A, pričom inkasovali len 14. Ide o najlepšiu obranu v talianskej lige a o 3. najlepšiu defenzívu v rámci top 5 európskych líg. Barça naopak podáva kolísavé výkony a na Camp Nou sa Neapolu postaví na pozadí výhry proti Atleticu a dramatickej remízy proti Espanyolu.

Kto bude v základe?

Úspech v spomínanom zápase bude logicky spočívať najmä v základnej XI, ktorú Xavi do zápasu pošle. Je jasné, že sa španielsky tréner pokúsi postaviť to najlepšie, čo momentálne k dispozícii má.

Čo sa týka obrany, Eric Garcia bude pravdepodobne zastupovať zraneného Ronalda Arauja. Sekundovať mu bude s najvyššou pravdepodobnosťou veterán Gerard Piqué. Istotou je štart Marca-Andreho ter Stegena v bráne. Na ľavom kraji obrany bude bezpochyby operovať Jordi Alba, ktorý v posledných zápasoch zaznamenal gól a asistenciu. Pravá strana bude zrejme krytá Serginom Destom vzhľadom na to, že Dani Alves sa do nominácie nezmestil. Bez Arauja je ale barcelonská obrana výrazne naštrbená. To vedie aj ku špekuláciám, či by Xavi nemohol využiť ako stopéra Frenkieho de Jonga vzhľadom na otáznu formu Erica Garciu. Avšak po tom, ako ho španielsky kouč neobvykle rýchlo vystriedal v zápase s Espanyolom je dosť možné, že De Jong bude štartovať na lavičke.

Vzhľadom na ohrozenú pozíciu Frenkieho v kádri už pravdepodobne Gavi nebude figurovať na ľavom krídle. Mladý stredopoliar sa zrejme posunie na svoju prirodzenú pozíciu v strede poľa, kde bude jeho partnerom takmer s určitosťou Pedri. O tom, kto bude zastávať pozíciu defenzívneho záložníka, snáď netreba polemizovať.

V útoku to bude omnoho zaujímavejšie. Zloženie ofenzívnej trojice bude pre Xaviho predstavovať omnoho väčší oriešok. S dvoma asistenciami v posledných dvoch zápasoch do zápasu na pravom krídle zrejme zasiahne od začiatku Adama Traore. Predpokladá sa, že aj Aubameyang si odkrúti debut v Európskej Lige. Na ľavom krídle bude zrejme hrať Ferran Torres.

Koho z lavičky môže Xavi použiť v zápase?

V prípade, ak Frenkie de Jong nezačne zápas v základnej zostave, môžeme predpokladať, že do diania zasiahne aspoň v druhom polčase. Podobná hypotéza sa vzťahuje aj na Nica Gonzaleza.

Výrazným menom je však Luuk de Jong, ktorý je najlepším strelcom v mužstve Hernandeza. V poslednom zápase dokonca svojim gólom vybojoval Barcelone bod. Svojimi výkonmi by si zaslúžil začínať v základe, pravdepodobnejší scenár je však ten, v ktorom Holanďan vybehne na trávnik až v závere zápasu.

Palebnú silu vie Barçe poskytnúť aj Braithwaite, Ez Abde alebo Ferran Jutgla, ktorí si proti Neapolu taktiež môžu nazbierať minúty. Xavi však s najvyššou pravdepodobnosťou uprednostní Luuka de Jonga.

Do zápasu by mohol zasiahnuť aj Oscar Mingueza v prípade, ak by FC Barcelona potrebovala vystužiť defenzívne rady.

zdroj: barcauniversal.com
foto: Shutterstock 
   

Diskusia

5 komentáre
2022-02-16 14:18:02
Radšej nech hrá stopéra FDJ ako Garcia. Garcia nech sedí na lavičke za také výkony ako predvádza, musí byť aj za lavičku vďačný.
2022-02-16 14:54:53
18:45 - 20:45 Barcelona - Neapol (Šport RTVS) priamy prenos.