Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajším zápasom proti Neapolu. Xavi očakáva vyrovnaný dvojzápas.

[Barça TV] Zajtra odštartujete boj o titul, ktorý ste ešte nikdy nevyhrali. Aký je tvoj odkaz pre fanúšikov a hráčov?

"Je to pre nás šanca. V súčasnej situácii je našim cieľom postup do Ligy Majstrov a sú na to dve možnosti. Obsadiť niektoré z prvých štyroch miest v La Lige, alebo vyhrať Európsku ligu. Sme v šestnásť finále a bude to náročné, je to ťažká súťaž. Nie je to Liga Majstrov, v ktorej by sme mali hrať, ale vzhľadom na okolnosti tam nie sme. Neboli sme konkurencieschopní a neodviedli sme si svoju prácu. Potrebujeme našich fanúšikov rovnako ako v zápase proti Atléticu. Dúfame v skvelú atmosféru a dvojzápas. V žrebe sme nemali šťastie, Neapol je súper na úrovni Ligy Majstrov a tento zápas by sa pokojne mohol hrať aj tam. Našim cieľom je súperiť krok po kroku, chceme zabojovať o Európsku ligu."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Musel si hráčov pozdvihnúť na duchu berúc do úvahy, že hráte v Európskej lige a nie v Lige Majstrov? Pomáha vám v lepšej motivácii súper ako Neapol?

"Áno, neskrývam, že by sme chceli hrať v Lige Majstrov. Nemusíme si klamať. Sme však v Európskej lige, aj to je európska súťaž a šanca pre nás. Ak ju vyhráme, postúpime do Ligy Majstrov. Hráči majú motiváciu, najmä preto, lebo náš súper by mohol pokojne hrať v Lige Majstrov. Proti Neapolu sme hrali pred dvoma rokmi v Lige Majstrov."

[Marta Ramon, RAC1] Éric García sa objavil na ihrisku predčasne, musel vystriedať zraneného Arauja. Urobil chybu, po ktorej ste dostali gól. Ako sa cíti fyzicky a mentálne berúc do úvahy, že Araujo sa ešte nezotavil?

"Éric je veľmi dobrý futbalista a vie, že urobil ojedinelú chybu, ktorá sa skončila gólom. Škoda, že sa zranil, keď bol v najlepšej forme. Teraz sa do nej musí opäť dostať. Musí si začať veriť. V súčasnosti nám chýbajú stopéri a bude musieť hrať. Je to veľmi dôležitý hráč pre môj herný štýl. Rozdáva loptu, spolupracuje so záložníkmi, škoda, že sa vracia po zranení prakticky bez zahriatia. Také situácie sa stávajú. Éric sa musí vrátiť na predchádzajúcu vysokú úroveň."

[Adria Albets, Cadena SER] Počas tohto týždňa uplynulo sto dní odkedy si v klube. Ako hodnotíš túto prvú etapu? Je to ťažšie ako sa očakával?

"Zdá sa mi, ako keby to bolo sto rokov (smiech). Stali sa neočakávané veci - zranenia, covid, zimné prestupové obdobie... Poradili sme si. Snažíme sa pomôcť klubu aj hráčom. Som culé a snažím sa, aby Barcelona bola na mieste, ktoré si zaslúži. Situácia nie je najlepšia, aj finančne. Vďaka takýmto situáciám sa rozvíjam ako človek. Zlepšila sa aj hra: vysoký presing, dominancia. Existujú ešte veci, ktoré musíme zlepšiť, ale súperíme, to je dôležité. Najviac je to vidieť v lige. V iných súťažiach je možné vypadnúť po ojedinelých chybách. Liga ukazuje progres, sme na dobrej ceste. Musíme byť optimisti a pracovať."

[German García, Radio Nacional] Akceptujete úlohu favorita v Európskej lige alebo sa sústredíte na ligu?

"Bojujeme v oboch súťažiach, ale nie sme favoritom. Otázka postupu je otvorená, Neapol je silný súper, ktorý bojuje o titul v Taliansku. Odveta sa okrem toho hrá na výjazde. V žrebe sme nemali šťastie. Je to jeden z najťažších súperov. Favoritom sú tímy, ktoré naposledy vyhrali Európsku ligu, napríklad Sevilla. Tá má v takýchto zápasoch najväčšiu šancu. Nie sme favoritom, len kandidátom. Najprv tento zápas. Podľa mňa bude veľmi vyrovnaný."

[Helena Condis, Cadena COPE] Ako hodnotíš výkon Mbappého? Je to v súčasnosti najlepší hráč na svete?

"To neprináleží hodnotiť mne. Rozprávajme sa o mojich hráčoch. Aké máš mená?"

Pedri, Ferran, Aubameyang...

"A čo povieš o Pedrim? (smiech)"

Podľa mňa hrá veľmi dobre, naposledy strelil gól po dvoch minútach.

"Výborne, toto je cesta. Hovorme o mojich hráčoch. Mbappé? Čo vám mám povedať? Je to skvelý hráč, aj Messi a Neymar. PSG je skvelé mužstvo, Real je skvelé mužstvo... Ale bohužiaľ, my v tejto súťaži nie sme. To naštve... Vypadnutie ma nahnevalo, musíme tam byť. Ale nepýtajte sa ma na Mbappého."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Vo februári odohráte veľa ťažkých zápasov. Zvažuješ rotáciu alebo si zajtra zahrá najlepšia zostava ako proti Atléticu a Espanyolu?

"Nemáme najlepšiu zostavu. Všetci sú dôležití a potrebujeme všetkých. Všetci môžu hrať a všetci alebo takmer všetci dostali minúty. Tí, ktorí hrajú, musia dokázať svoju hodnotu. Je jasné, že veľa zápasov v rade neodohrám s rovnakou jedenástkou."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Pri pohľade na včerajšie zápasy Ligy Majstrov, myslíš si, že Barcelona by bola po zimných prestupoch schopná konkurovať na takejto úrovni?

"Neviem. Chceli by sme opäť hrať v Lige Majstrov, ale tak to nie je. Hráme v Európskej lige proti ťažkému súperovi a musíme dokázať, že si vieme poradiť. Musíme sa naďalej rozvíjať a nemyslieť na hypotézy."

[Lola Hernández, FOX Sports] Bude mať absencia Hirvinga Lozana na zajtrajší zápas vplyv? Ako hodnotíš súpera?

"Bude to náročný zápas, aj keď súperovi chýba niekoľko dôležitých hráčov. Lozano je hráč, ktorý vie robiť rozdiel na krídle, hrá jeden na jedného, dribluje. Jeho absencia je veľká strata."

[Alex Pintanel, Gol] Ako hodnotíš výkony Adamu? Z vonku sa zdá, že vyhráva súboj s Dembélém.

"Nejde o vyhrávanie nejakého súboja, všetci bojujú o možnosť hrať. Adama nám dáva veľmi veľa. Je to zrelý hráč, ktorý dokáže prijímať správne rozhodnutia. Dva zápasy, to je málo, ale Traoré nám môže dať veľa, viaže na seba hráčov súpera. Chápe hre. Analyzujeme individuálne videá. Je schopný vyhrávať nám zápasy. Som s ním veľmi spokojný."

[Laura Brugues, TV3] Luuk de Jong strelil naposledy gól v koncovke a tento rok v piatich zápasoch strelil už štyri góly. Môže hrať častejšie, ako si prvotne predpokladal?

"Teoretický áno. Vidím jeho prístup, prácu, prípravu. Je obrovský profesionál. Dobrá hra závisí od tréningov a Luuk trénuje výborne. Neprekvapuje ma, keď príde na trávnik. Pomáha nám a bude aj v budúcnosti. Je to strelec, ktorý sa vie dostať k lopte. Určite bude pripravený, keď ho budeme potrebovať."

 

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Éric a Busquets sú veľmi dôležití pre teba aj pre Luisa Enriqueho, ale fanúšikovia ich tvrdo kritizujú. Prečo je to tak? Je to nespravodlivé?

"Kritika je normálna a treba ju akceptovať, najmä v Barcelone. Kritika pomáha zlepšovať sa, mne pomohla, keď som ešte hral. Všetko záleží od formy, ale Éric a Busi sú pre mňa veľmi dôležití hráči."

[La Gazzetta dello Sport] Čo sa ti na Neapole páči a čo ťa znepokojuje?

"Neapol hrá veľmi kompaktne, dokáže vyvážať loptu a hrať vysokým presingom. Je to skúsené mužstvo, je zvyknuté dominovať na lopte, takže to nám bude komplikovať život. Na druhej strane bráni s nízko postavenou líniou a ma silných stopérov a ofenzívne naladených krajných obrancov. Dvojica pivotov je fyzicky veľmi silná, Zieliński prekvapil, skvelý hráč. Útočníci sú teraz na vysokej úrovni. Hovoríme o mužstve na úrovni Ligy Majstrov. Má veľký potenciál."

[Marcelo Bechler, TNT Brasil] Je to dobrý nápad, že Dembélé dostal na výjazde niekoľko minút, aby nabral sebavedomie? A až potom príde na Camp Nou pred fanúšikov?

"Nezáleží na tom, kde sa zápas hrá. Počíta sa to, čo vidím na tréningoch a konkurencia. Určite nám pomôže, pomohol nám už v zápase proti Espanyolu, keď prišiel na trávnik. Vytváral šance, hral jeden na jedného a to chceme. Je to člen nášho kádra a bude hrať, keď ho budeme potrebovať."

[Culemania] Ako hodnotíš doterajšie výkony Ferrana Torresa?

"Veľmi dobre, som s ním spokojný. Hra intenzívne bez lopty bez ohľadu na to, kto je na deviatke, či na krídle. Nabieha do pokutového územia... Bez ohľadu na to, či strieľa góly, alebo nie, vyžadujeme od neho prácu v obrane, odvahu v útoku, hru jeden na jedného. To posledné musí skúšať častejšie, keď je na krídle. Má výborné schopnosti, mám ho rád ako hráča. Je to skvelý prestup, bezpochyby nám veľmi pomôže."

[Corriele dello Sport] Aké máš spomienky na hru v Pohári UEFA?

"Bolo to veľmi ťažké, túto súťaž sme nikdy nevyhrali. Tento titul nemáme, je to dostatočná motivácia. Ak si dobre spomínam, vyradil nás Liverpool či Celtic. To poukazuje na ťažkosti, hovoríme o Barcelone s Ronaldinhom, Luisom Enriquem, Kluivertom... Aj ja som tam bol a nepodarilo sa nám to. Teraz máme ďalšiu šancu. Sme motivovaní. Ako som povedal, som nahnevaný, štve ma, že nebudem počuť hymnu Ligy Majstrov, ale je to tak. Musíme pracovať, aby sme sa tam dostali."

[Gemma Soler, ESPN] Aká nálada panuje v mužstve? Po zápase proti Atléticu to bolo veľmi dobré, ale po derby sa to trochu zhoršilo?

"Škoda, pri pohľade na zápas sme mali vyhrať. Zahrali sme dobre, aj keď nie výborne. Musíme byť sebakritickí, urobili sme chyby, ktoré boli individuálne. Máme čo zlepšovať, ale neodohrali sme zlý zápas. Boli sme lepší a zaslúžili sme si vyhrať. Keď takto dominujeme, musíme súpera doraziť. Nálada je však dobrá."

[Jordi Quixano, El País] Po januári máš troch nových hráčov. Bolí ťa konečne poriadne hlava, keď zostavuješ jedenástku?

"Áno. Je veľmi dobré, že  mám na výber a hráči súperia. V útoku máme veľa možností."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] V posledných troch zápasoch si nasadil rovnakú záložnú líniu. Môžeš zajtra niekoho vymeniť, napríklad Busquetsa, ktorý v tejto sezóne odohral 31 z 33 zápasov?

"Áno, je to možné. Hráme každé 3-4 dni a s týmto sa len ťažko niekto vysporiada. Okrem predĺžení je tu aj nabitý kalendár. Budeme rotovať, ale pokúsime sa zostaviť najlepšiu zostavu."

[Sport] Ako hodnotíš prvé zápasy Aubameyanga? Je už pripravený hrať od prvej minúty?

"Je na tom veľmi dobre, potreboval náročnejšie tréningy v dynamike mužstva. Teraz je plne pripravený. Môže hrať. Je schopný urobiť rozdiel, nabieha do šestnástky a jeho štatistiky z posledných rokov sú dobré. Pomôže nám."

Od žrebu uplynuli dva mesiace. Zapamätal si si niektorý zo zápasov Neapolu?

"Sledovali sme a analyzovali sme zápasy proti Juventusu a Interu. Neapol je schopný dominovať a hrať na polovici súpera. Absencia Lobotku je citeľná. Fabian dobre spolupracuje a krajní obrancovia hrajú ofenzívne. K tomu sú tiež schopní hrať na protiútoky."

[TVE] O čo prišla Barcelona na ihrisku aj v šatni bez Daniho Alvesa?

"V šatni bude, určite nám pomôže. Už som povedal, že je to nespravodlivé. Niekoho som však musel vybrať. Rozhodol som sa vzhľadom na pozíciu a nie vzhľadom na formu. Dani hrá výborne. Rozhodol som sa, škoda. Ak by som vedel o červenej karte a suspendácii na dva zápasy, možno by som sa rozhodol inak. Škoda, že ho nemáme k dispozícii."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2022-02-16 18:54:38
Veru bude to ťažký zápas...Neapol je velmi kvalitný súper s výbornou obranou...ale šanca tu je a my sa nevzdávame treba veriť!
2022-02-16 19:12:16
Co se děje s Messim? To už tak zestarl, že je neudělá 1 na 1?