Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Valencii, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Po zápase proti Neapolu si povedal, že vo futbale je problémom časté prerušovanie hry a chýbajúci rytmus. Zajtra hráte proti mužstvu, ktoré často prerušuje hru a prezentujú úplne iný štýl ako ten váš. Bude z tohto dôvodu presadiť svoj štýl obzvlášť dôležité?

"Áno, musíme presadiť štýl a rýchlo premiestňovať loptu. Pokúsime sa o to, aby prerušenia neboli časté. Valencia hrá intenzívne a jej tréner pracuje veľmi dobre. Je to iná hra, než naša, ale Bordalas zaviedol intenzitu, rytmus a agresivitu ako v Getafe. Hráči vyhrávajú veľa súbojov a získavajú veľa odrazených lôpt. V hre je priveľa prerušení, ale vo futbale všeobecne, nielen v zápasoch Valencie,. Bude to ťažký a intenzívny zápas na ťažkom štadióne."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako sa cíti Araujo? Môžete s ním zajtra počítať?

"Áno, sme optimisti. Dnes bude trénovať a preveríme ho. Chce hrať, je profesionál. Všetko záleží od pocitov, ale sme optimisti. Ak sa nič nestane, zajtra sa na neho budeme môcť spoľahnúť."

[RAC1] Záležitosť týkajúca sa kontraktu Sergiho Roberta sa už dlho nepohla vpred a ľudia z prostredia hráča si začínajú myslieť, že klub s ním nechce predĺžiť zmluvu. Mal by to urobiť? Je Roberto nenahraditeľný?

"Neraz som povedal, že je to hráč, ktorý by podľa môjho názoru mal zostať v klube. Zvyšok závisí od Barcelony a agenta, musia sa dohodnúť. Ja s ním počítam, ale závisí to aj od financií. Po futbalovej stránke nemám pochybnosti, v budúcnosti môže byť dôležitý."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Valencia má najnižší efektívny herný čas v La Lige. Ako sa s tým môžete vyrovnať? Považuješ za športové to, že sa niekedy zámerne naťahuje čas?

"Každý hrá podľa pravidiel, ktoré sú momentálne platné. Spravodlivejšie by bolo brať do úvahy skutočný herný čas. Je to skvelé riešenie, aby sme sa vyhli diskusiám o nadstavenom čase alebo filmovaným zraneniam. Každý hrá na základe aktuálneho výsledku, je to logické. Treba však hrať futbal. Ak chcete naťahovať čas, robte to, ale hraním futbalu. Napríklad pri rohovej zástavke je to šikovné, ale v iných prípadoch to môže byť o inom. Je to môj názor. Možno ani neexistuje iný šport, v ktorom je čas tak dôležitý. Bolo by to spravodlivejšie, ak by sa zaviedli zmeny. Keď o tom hovorím, nemal som tým na mysli Valenciu. Bordalas je skvelý tréner, dokáže presvedčiť hráčov o svojej idei. Hráči vyhrávajú súboje, získavajú odrazené lopty."

[German García, Radio Nacional] Páči sa ti hra Bordalasa ako trénerovi?

"Áno. Páči sa mi intenzita, súboje, charakter. Herný model je iný ako náš, viac sa sústredí na intenzitu, zbiehanie do strany a centre. Páči sa mi však rytmus a agresivita v hre. Bordalas je tréner, ktorý vyznáva iný štýl ako je ten náš, ale je zaujímavý a veľmi dobrý. Mužstvám vie sprostredkovať svoju osobnosť."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Aký dôležitý je pre vás zajtrajší zápas? Ako ste sa naň pripravovali?

"Každé stretnutie je finále. Prvým cieľom je dostať sa do TOP4. Najmä v súčasnej situácii je každý zápas finále. Dnes budeme trénovať a analyzovať Valenciu. Tri body sú kľúčové."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ferran Torres bol po zápase proti Neapolu zničený a plakal. Hovoril si s ním? Ako sa cíti pred zajtrajším zápasom?

"Áno, rozprávali sme sa. Plne v neho veríme. Je to skvelý hráč a bude ešte lepší, pretože je veľmi mladý. Musíme ho podporovať a pomáhať mu. Dá nám veľa radosti. Verím mu. Nepochybujem o tom, že urobí rozdiel. Nie je to otázka schopností, len viery a tréningov. Nie len jemu chýba lepšie zakončenie."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Chcel by som sa spýtať na Frenkieho de Jonga, ktorý je veľmi talentovaným hráčom, ale mnohí sú názoru, že môže dať oveľa viac. Aký je podľa teba dôvod? Ako sa postarať o to, aby sa cítil komfortne? Môže hrať aj na poste stopéra?

"Frenkie je pre mňa dôležitým hráčom. Odkedy som sa stal trénerom, urobil veľký krok vpred. Mal určité zdravotné problémy, ktoré mu v zápase proti Realu prekážali, ale teraz je vidieť, že sa cíti oveľa komfortnejšie a je dynamický. Pracuje v defenzíve, zapája sa do útoku, strieľa góly. Dokáže urobiť rozdiel, veľmi nám pomáha. Pokiaľ ide o post, tak áno, má vlastnosti, ktoré mu umožňujú hrať na stopérovi, ale nie je to prvá voľba. Je to prirodzený záložník, toto je pre neho prirodzené miesto na ihrisku."

[David Ibañez, Mediaset] Ako reagovali hráči po remíze s Neapolom a aká je nálada pred zajtrajším zápasom proti Valencii?

"Odohrali sme veľmi dobrý zápas, ale chýbala nám efektivita, aby sme ho vyhrali. Som spokojný s hrou, intenzitou a prístupom hráčov. Zajtra sa pokúsime hrať na rovnakej úrovni, ale musíme zlepšiť zakončenie. Nebude to jednoduchý zápas, pretože Valencia je doma vždy motivovaná, agresívna a intenzívna. Bude to pre nás ozajstný test."

[Anaïs Martí, La Vanguardia] Vo Valencii je na hosťovaní Ilaix Moriba, ktorý je odchovancom Barcelony a v uplynulej sezóne debutoval pod vedením Ronalda Koemana. Čo si myslíš o spôsobe, akým opustil klub a o tom, aký je to hráč?

"Každý riadi svoju kariéru. Ja osobne si myslím, že odchod z najlepšieho klubu na svete je chybou, ale je to jeho rozhodnutie a treba ho rešpektovať. Ilaix je kompletný hráč, silný a dobre technicky zdatný. Teraz je vo Valencii a tam má šancu dokázať svoje schopnosti. Škoda, že od nás odišiel."

[Albert Nadal, Diario Ara] Po prvých zápasoch Barcelony si povedal, že mužstvu ešte chýbajú automatizmy a pochopenie. Zlepšila sa situácia po niekoľkých mesiacoch, príchode zimných posíl a návrate zranených hráčov?

"Áno, rozhodne. Ešte to nie je vidieť na výsledkoch tímu, ale naša hra sa výrazne zlepšila. V zápasoch dominujeme, hráme vysoký presing, vytvárame si veľa šancí. Na začiatku nám chýbalo veľa, ale teraz je to už lepšie, sme na dobrej ceste."

[Marc Fuster, Antena 3] Dembélé naskočil z lavičky do zápasu po dlhšom čase aj na Camp Nou a fanúšikovia na neho rýchlo prestali pískať. Myslíš si, že je zápas proti Valencii vhodný na to, aby sa Francúz vrátil do základu?

"Áno, je to možné. Ak nie zajtra, môže sa to stať vo štvrtok. Je súčasťou tímu. Piskot zmenil na potlesk, je to skvelé. Ak sa rozhodnem, že bude potrebný v základnej jedenástke, tak nastúpi. Jeho posledné príchody na ihrisko boli veľmi dôležité. Robil to, čo sme očakávali."

[Xavi Lemus, TV3] Ako sa cíti Memphis Depay. Existuje šanca, že si zajtra zahrá? Pred zranením nebol v najlepšej forme. Čakáš na jeho návrat?

"Samozrejme, že na neho čakáme. K návratu má veľmi blízko, tento týždeň bude pre neho kľúčový. Bez pochýb je to pre nás dôležitý hráč. Dokáže strieľať góly, zahrávať finálnu prihrávku. Určite nám veľmi pomôže."

[Jordi Cardenal, Sport] Pedri hrá opäť množstvo minút. Na začiatku sezóny bol vyčerpaný a z tohto dôvodu sa objavili zranenia. Ako chceš zabrániť tomu, aby sa takáto situácia nezopakovala?

"Monitorujeme únavu hráčov, snažíme sa pomedzi hráčov vhodne rozdeliť minúty. Pedri je pre nás veľmi dôležitým hráčom, ale ako každý potrebuje odpočinok. Nedávno sa vrátil po zranení a chceme ho chrániť."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Čo si myslíš o čase výkopu zápasu proti Valencii? Vo štvrtok ste hrali zápas Európskej ligy a zajtra váš zápas začína už o 16:15.

"Ak by to bolo na mne, radšej by som hral o 21:00. Ale nesťažujeme sa, tento týždeň to padlo na nás, na ďalší týždeň to bude iný klub. Zápas s Neapolom nás stál veľa, bol to intenzívny zápas, po ktorom je potrebné oddýchnuť si, ale kalendár je nabitý a treba to akceptovať."

[El 10 del Barca] Luuk de Jong je v poslednom čase vo veľmi dobrej forme, čo dokázal aj gólom do siete Espanyolu či v poslednom zápase proti Neapolu, kedy mal blízko ku gólu po nožničkách. Môže mu jeho sebavedomie pomôcť získať viac minút na ihrisku?

"Sebavedomie je veľmi dôležité. Odkedy som v klube, strelil 5 gólov a je v skvelej forme. Nie je to náhoda, pretože je to profesionál, ktorý tvrdo pracuje na tréningoch. Vtedy, keď ho potrebujeme, predvedie dobrý výkon. Veľmi nám pomáha."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2022-02-19 18:33:40
aj ja, do sanci sa dostat vie a Aubameyang ho nauci zakoncovat :D
2022-02-19 18:44:19
nech sa Xaviho spýtajú na ktoréhokoľvek hráča, každý je pre neho a klub dôležitý, no, nevie, neviem... prečo sa vykrúca?