Tlačovú konferenciu pred odvetou SSC Neapol proti FC Barcelona absolvoval aj tréner Blaugranas Xavi Hernández. Priznal, že ak by Barcelona z Európskej ligy vypadla, bolo by to sklamaním.

Ako musíte pristúpiť k zajtrajšiemu zápasu berúc do úvahy výsledok z toho prvého?

"Rovnako, ako keby sme vyhrali 2:1 alebo 3:1. Musíme dominovať a mať loptu, aj keď to bude ťažké, pretože si myslím, že Neapol vyvinie veľký tlak. Súper sa v druhom polčase na Camp Nou postaral o to, že sme trpeli, nedovolil nám dostať sa z našej polovice. Bude to intenzívny zápas vo vysokom rytme. Pôjde o futbalovú vojnu. Ten, kto bude mať loptu, bude mať vyššie šance na výhru. Musíme byť odvážni a dobre vyvážať loptu. Atmosféra na štadióne bude určite horúca. Škoda, že sme doma nevyhrali, pretože si myslím, že sme boli oveľa lepší. Musíme veriť v náš herný model. Napredujeme, zajtra budú očakávania vyššie ako kedykoľvek predtým. Máme v sebe nádej a radosť."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Aký Neapol očakávaš? Hrá doma pred svojimi fanúšikmi. Bude chcieť loptu a diktovať hru?

"Myslím si, že súper bude hrať vysokým presingom. Taký je môj názor, uvidíme v priebehu zápasu. My chceme dominovať a donútiť Neapol hrať na vlastnej polovici. Nebude to jednoduché. Bude to boj o držanie lopty a snahu dostať sa na súperovu polovicu. Musíme to skúšať. Ako som povedal, Neapol je mužstvo na úrovni Ligy Majstrov a k tomu bojuje o titul v Taliansku. Musíme ukázať, že môžeme súperiť v pohároch proti dobrému súperovi."

[Helena Condis, Cadena COPE] Od tvojho príchodu vás dennodenne čaká nejaké finále. Ste vzhľadom na predchádzajúce výjazdové zápasy v pohároch a možné dôsledky vypadnutia nervóznejší?

"Áno, pretože je to ďalší zápas. Každý zápas je finále, pretože potrebujeme výsledky. Najmä preto, lebo doma sme nevyhrali, čo sme mali urobiť. Bude to ťažké, je to ďalšie finále. Sme motivovaní, máme veľkú túžbu. Naposledy sme dokázali súperiť s mužstvami, ktoré vy označujete za veľké. Máme jasný herný model. Uvidíme, ako ďaleko sa dostaneme. Myslím si, že sme na dobrej ceste, zlepšujeme sa. Každý ďalší zápas je finále."

[TVE] Postava Diega Maradonu bude zajtra prítomná. Barcelona hrá na štadióne Neapola po prvýkrát od zmeny názvu. V pláne je aj pripomenutie si jeho pamiatky v 10. minúte. Čo pre vás znamená 'prítomnosť' Maradonu v tomto zápase?

"Je to dodatočná motivácia a česť. Maradona nám všetkým dal emócie, bol vzorom pre každého futbalistu. Objavil sa Messi, ale keby nie on, hovorili by sme o najlepšom hráčovi v histórii. Vyznačil epochu a dodnes si ho pamätáme. Chceme odohrať dobrý zápas na štadióne, ktorý je pomenovaný po ňom."

[David Ibanez, Mediaset] Je otázka postupu otvorená alebo je niektoré mužstvo podľa teba favoritom? Ak nepostúpite, bude to fiasko?

"Bolo by to veľké sklamanie. Táto súťaž nám dáva veľa radosti, hoci to nie je Liga Majstrov. Chceme ukázať, že vieme súperiť. Sme optimisti. V prvom zápase bola remíza nedostačujúca, teraz musíme bojovať tu, niet iného východiska. Ak zahráme na našej úrovni, máme veľkú šancu postúpiť."

[Jordi Blanco, ESPN] Napriek ťažkostiam a neúspechom na tejto ceste, veríš, že najdôležitejšie je ukázať sa v dobrom svetle a implementácia tvojich úmyslov do hry?

"Ak si môžem vybrať, tak chcem hrať dobre a vyhrávať. Vždy je tu však ešte aj súper, taký je futbal. Neapol nám skomplikuje úlohu. Dobrá hrá často vedie k dobrým výsledkom. Za mojich čias však boli aj zápasy, v ktorých sme hrali dobre, ale nevyhrali sme. Ale napriek tomu, ak budeme hrať dobre, ako proti Valencii či Atléticu, budeme bližšie k výhre. Sme čoraz lepší. Tu však ide o víťazstvá, nie o dojmy. Dojmy sú veľmi dobré, no výsledky tak na 50%."

[Il Mattino] Si symbolom akadémie Barcelony. Čo si myslíš, keď vidíš, že Neapol má v zostave len jedného odchovanca? V čom spočíva problém?

"Neviem. Neapol nesledujem pravidelne, aby som mohol povedať, čo sa deje. My sa spoliehame na akadémiu, odchovanci sú veľmi prepojení s klubom, sú mu oddaní. Najviac trofejí sme získali vtedy, keď hrali práve odchovanci. Je to pre nás dôležité, dobre na tom pracujeme. Odtiaľ pochádzajú talenty ako Nico, Gavi či Araujo, hoci on prišiel neskôr. 17-roční hráči môžu robiť rozdiel v prvom tíme. To je fantastické. Neviem, aké je to v Taliansku."

V tvojej poslednej sezóne v Barcelone ste vyhrali Ligu Majstrov, keď ste porazili majstrov ostatných líg. Odvtedy sa vám na výjazdoch v európskych pohároch hralo ťažko. Aký je aspekt, na ktorom je potrebné zapracovať, aby sa to zmenilo?

"V iných sezónach som tu nebol. Bolo by nespravodlivé, ak by som hovoril na túto tému, pretože som to nezažil. Musíme sa vrátiť k nášho hernému štýlu. Keď takto hráme, dominujeme, dokážeme útočiť na voľný priestor, hráme s vysunutou obrannou líniou. To všetko sme trochu stratili. Musíme to získať späť. Zajtra nás čaká veľký test. Uvidíme, či sme to počas tohto krátkeho obdobia získali alebo nám ešte trochu chýba. Neapol je súper na úrovni Ligy Majstrov. Uvidíme, v akom bode sme."

[Juan Jimenez, Diario AS] Keď si prišiel do klubu, podporil si Dembélého. Ľutuješ, že si ho nevzal na kľúčový zápas proti Bilbau? Prehovoríš opäť, aby si ho presvedčil k predĺženiu zmluvy?

"Jeho zmluva je platná do júna. Je to téma medzi klubom a ním. Podľa mňa je šťastný. Dokonca aj keď nebol povolaný, nemal som s ním žiadny problém. Počul som rôzne veci, že nebol profesionál a že sa o seba nestaral. Ja môžem povedať niečo úplne iné. Spolu s klubom som rozhodol, že môže hrať. Ak by sa správal inak, moje rozhodnutie by bolo iné. Je to pre nás dôležitý hráč, páči sa mi jeho hra."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-02-24 01:52:16
Kéž bysme postoupili, pripadne dali hodně gólů, Barca by byla zpět :)
2022-02-24 10:40:02
ked neurobime hlupe chyby, musime postupit