Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Athletic Club, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Na poslednej tlačovej konferencii si povedal, že Athletic má jasnú koncepciu, útočí vysokým presingom. Môže to byť iný zápas ako ten v Copa del Rey?

"Nemyslím si, aby Marcelino toho vo svojej koncepcii a štýle hry zmenil nejak priveľa. Athletic má skvelého trénera. Je to veľmi fyzické mužstvo, ktoré sa uzatvára v obrannom bloku alebo využíva vysoký presing. Je to posledné mužstvo, ktoré nás porazilo. V stredu hrajú pohárový zápas, možno najdôležitejší v sezóne. Neviem, či budú rotovať so zostavou, ale musíme pozerať na seba. Chceme sa posilniť v rôznych herných aspektoch. Sme iné mužstvo ako v januári na San Mamés, ale bude to pre nás ťažký zápas. Sme v dobrej forme, no musíme to potvrdiť."

[Raúl Salmurri, Catalunya Radio] Aký bude rozdiel z taktického pohľadu v porovnaní s Copa del Rey?

"Nezmeníme veľa a podobne aj Athletic. Zlepšili sme sa však v rôznych aspektoch, v cirkulácii lopty či väčšej pomoci pre hráča, ktorý je na lopte. Hráči si viac veria, majú vyššiu morálku, na čo vplývajú víťazstvá. Toto zlepšenie musíme dokazovať v každom zápase. Tento zápas je pre nás test, súper je v dobrej forme, v derby vysoko porazil Real Sociedad a bojuje o finále Copa del Rey... Zlepšili sme sa, ale musíme to potvrdiť v zajtrajšom zápase."

[RAC1] Budú Depay a Lenglet na zajtra dostupní? Akú úlohu môže po zmenách v útoku zohrávať Memphis, ktorý mal v prvej časti sezóny isté miesto v základe?

"Obaja trénujú normálne, cítia sa dobre, sú plne pripravení a ak nebudú žiadne prekážky, ocitnú sa na zozname povolaných. V mužstve je teraz zdravá konkurencia, ale Memphis musí byť dôležitým hráčom, rovnako ako Lenglet. Je lepšie, ak je v mužstve konkurencia, ako pre mňa, tak aj pre hráčov, aby zo seba mohli dávať maximum. Nakoniec všetko závisí od výkonnosti. Memphis a Lenglet sú pre mužstvo dôležití hráči a všetko závisí od nich a od výkonnosti."

[Adria Albets, Cadena SER] Po zápase proti Neapolu sme videli veľké oslavy od Laportu a vedenia. Včera prezident povedal, že zisk titulu v La Lige je naďalej jednou z ašpirácii tímu. Chápeš túto eufóriu a nádej po ťažkom období v klube, alebo si myslíš, že je vhodné trochu mierniť nadšenie?

"Tá eufória a nádeje sú v poriadku, ale musíme byť aj realisti a trochu opatrní. Naďalej pracovať s pokojom a pokorou. Zápas po zápase. Zajtra bude opäť čas na to, aby sme sa skonsolidovali a potvrdili, že sme v dobrom momente a že sa zlepšujeme. Zápas však bude iný, ako finále. Nevylučujeme nič, hovorím to od začiatku, ale uvedomujeme si náročnosť zisku majstrovského titulu, vidíme to na číslach. Máme radosť z eufórie prezidenta, ukazuje nám veľkú odvahu, je rodeným lídrom a myslím si, že je to dobré."

[Víctor Navarro, COPE] Ako prežívaš návrat radosti v prípade fanúšikov?

"Ľudia, ktorí ma zastavujú na ulici, ktorých vidím pred Ciutat Esportiva, majú túto radosť. Musíme pokračovať v práci s absolútnou pokorou a nasadením, dávať zo seba všetko v každom zápase. Vo futbale môžete vyhrať, remizovať alebo prehrať. V Barcelone sa počítajú len víťazstvá a pokiaľ sa to nepodarí urobiť, treba sa minimálne postarať o to, aby fanúšikovia boli hrdí, že sme zo seba na trávniku dali všetko. Myslím si, že pre fanúšika je takýto pocit dôležitý, aby sme zo seba dali všetko bez ohľadu na výsledok, je to kľúčové. Musíme pokračovať v tejto ceste a zajtra opäť vzbudiť radosť. Potrebujeme, aby fanúšikovia boli opäť s nami a vytvorili veľkolepú atmosféru, ako naposledy. Ďakujem za tú radosť, je to fantastické."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Myslíš si, že vo februári si videl takú Barcelonu, akú si chcel?

"Nie, mali by sme sa zlepšiť vo všetkých aspektoch. Napríklad naďalej zbytočne strácame lopty. Musíme byť zodpovednejší, lepšie útočiť, brániť pri štandardných situáciách. Existuje veľa vecí, ktoré môžeme zlepšiť, ale je tiež evidentné, že dochádza k výraznému zlepšeniu. Musíme tvrdo pracovať a napredovať. Nemôžeme povedať, že sme na najvyššej úrovni, v istých chvíľach to tak je, ale v iných nie, existuje veľký priestor na zlepšenie."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V zápase proti Neapolu ste strelili gól z brejku a po veľmi priamočiarej akcii. Začína sa diskusia v tejto otázke po tom, čo si po El Clásicu povedal, že Barcelona by nemala hrať na protiútoky?

"Nie, to som nikdy nepovedal. Taký je futbal, je to aj časť DNA, nemám s tým problém. Keď sme vysoko zatlačení, na ihrisku sa vytvára priestor. Spomínam si, že takéto góly strieľali aj Stoičkov, Villa či Henry. Nie je to o protiútoku, je to využívanie priestoru, aby sme generovali príležitosti. Nemení to model a štýl hry. Jednoducho využívame slabiny súpera a voľný priestor, ktorý sa objaví v priebehu zápasu. Nie je tu žiadny problém."

[Xavi Lemus, TV3] Prezentuje Frenkie de Jong verziu, ktorú si očakával? Ako si s ním pracoval, aby ju získal?

"V prvom rade chcem zdôrazniť jeho osobnosť. Je to veľmi sebakritický človek, vyžaduje od seba veľmi veľa. Vždy, keď sa ho na to opýtam, tak mi povie, že môže hrať oveľa lepšie. A pri tak výbornom zápase ako bol ten posledný, je ťažké hrať lepšie. Túto úroveň si musí udržať. Má schopnosti, aby robil rozdiel. Chceme, aby nabiehal do pokutového územia či strieľal z diaľky, pretože má dobrú strelu. Je dôležité, aby bol kľúčový pre hru tímu. Je to skvelý futbalista, o tom vôbec nepochybujem. Prešiel si horším obdobím, spadla na neho určitá kritika. Ale mentálne je veľmi silný. Sleduje veľa individuálnych videomateriálov, aby sa zlepšil. Je voči sebe veľmi kritický a je pokojný. Je to skvelý hráč."

[David Ibanez, Mediaset] Hráči Barcelony si pred gólov Aubameyanga vymenili 22 prihrávok. Chváli ťa čoraz viac fanúšikov po tom, čo na začiatku ťa kritizovali...

"Viem, kde som. Viem, na akej som pozícii. Vyžaduje si to odo mňa veľkú zodpovednosť. Ak niečo nevychádza, jednoducho akceptujem kritiku. Viem, že v tomto klube sú najvyššie požiadavky. Je to najlepší klub na svete a nestačí len vyhrávať. Musíme vyhrávať a hrať dobre. Preto ten gól po 22 prihrávkach. Ľuďom sa to páči. Pracujeme na tom na tréningoch a takto sa vraciame k štýlu hry, vďaka ktorému Barcelona vyhrávala. Môžete vyhrávať aj prehrávať, ale kľúčové je to, aby sa fanúšikovia mohli stotožniť s mužstvom. Musíme naďalej pracovať. Ja akceptujem kritiku. Už som si tým prešiel ako hráč. Viem, že počas tohto týždňa bola pochvala, pretože sme odohrali skvelý zápas, ale môže to dopadnúť aj inak. Dnes som najkrajší na svete a keď prehráme, tak nebudem ani najškaredší."

[Alex Maria Franquet, Diario Correo] Čo si myslíš o bratoch Iñakim a Nicovi Williamsovcoch?

"Obaja sú veľmi rýchli. Vždy boli pripravení na protiútoky a dokážu využívať voľný priestor. Očakávam, že Athletic sa bude chcieť rýchlo dostávať z vlastnej polovice, teda hrať na brejky a budeme ich musieť zastaviť. Nie je to jednoduché, pretože majú rýchlych hráčov a takých, ktorí dobre rozumejú hre, ako napríklad Sancet. Výborne si vedia poradiť aj z technického hľadiska. Hovoríme o veľmi dobrom Athletic so skvelou generáciou hráčov."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Znepokojuje ťa, že naďalej inkasujete toľko gólov?

"Áno, v tomto smere sa musíme zlepšiť. Vzadu sa snažíme hrať na nulu. Musíme sa pokúsiť uzavrieť bránku a inkasovať menej gólov, minimalizovať naše chyby. Všetko sa dá zlepšiť, ale dobrá hra na nulu by pre nás bola veľmi dôležitá. Je to jeden z krátkodobých a dlhodobých cieľov."

[Didac Peyret, Sport] Inšpiruješ sa nápadmi Guardiolu pokiaľ ide o hru záložníkov?

"Áno, samozrejme. Vždy som chcel hrať týmto spôsobom. Vtedy ma hra veľmi bavila a dúfam, že to tak bude aj teraz s mojimi hráčmi. Od záložníkov v úlohe 'interior' vyžadujeme, aby boli postavení pred pivotmi a vytvárali tlak na obrannú líniu súpera. Chceme aj to, aby sa často ukazovali na prihrávku. Musia pochopiť, čo od nich vyžaduje daná situácia. Chceme, aby útočili a strieľali góly. Toto vyžadovali odo mňa, keď ma Rijkaard postavil na pozíciu 'interior' a ja to teraz vyžadujem od Gaviho, Pedriho, Riquiho, Nica a Frenkieho. Dokážu tam hrať a robiť rozdiel. Vďaka nim si vytvárame veľa šancí a pre nich je to veľmi dôležité."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Je dôležité streliť gól hneď na začiatku zápasu?

"Áno. Taký je dnes futbal. Väčšina mužstiev sa stiahne a dobre bráni. Dostať sa do vedenia je kľúčové pre priebeh hry. Vtedy sa súper musí trochu otvoriť a pokúsiť sa útočiť. Je to pre nás kľúčové. Prestupy Ferrana Torresa, Adamu a Aubameyanga sú pre mužstvo veľmi dôležité. Veľmi dobre pracujú a vytvárajú tlak na obrancov. Nie je to len o strieľaní gólov, ale tiež o spolupráci so spoluhráčmi. Musia využívať priestor. Sú to veľmi zrelí hráči. Ferran je mladý, ale už ukazuje veľkú zrelosť. Aj Aubameyang. Robia rozdiel."

[TVE] Prečo Barcelona stráca toľko gólov?

"Pretože v defenzíve toho máme čo zlepšovať. Chýba nám koncentrácia, robíme individuálne chyby. Ťažko je poukázať na konkrétny dôvod, ale je čo zlepšovať. Musíme byť sebakritickí. Určité veci robíme dobre a iné zle. Existuje veľký priestor na zlepšenie. Musíme byť solídnejší. Musíme sa zlepšovať a ak medzitým vyhrávame, o to lepšie. Keď mužstvo vyhráva, tréner je dôveryhodnejší. Vtedy sa ľahšie odstraňujú chyby."

[Marc Fuste, La Sexta] Zaplatí Carles Puyol za večeru po tom, ako ste sa stavili, že Barcelona vyhrá ligu?

"Určite pôjdeme na večeru (smiech). Je to môj veľmi dobrý kamarát. Vždy je optimista. Veľmi vo mňa verí a som mu za to veľmi vďačný. Dúfam, že ho raz budeme mať v šatni, pretože je úžasný. Budeme bojovať, ale vieme, že to bude ťažké. Bodový rozdiel je veľký a nemáme to vo vlastných rukách, no pokiaľ existuje matematická šanca, budeme bojovať."

[Juli Claramunt, Jijantes] Čo si myslíš z rozvoji Sergiña Desta? Aká bude jeho úloha po návrate Daniho Alvesa?

"Vyzerá veľmi dobre. Počas posledného mesiaca zaznamenal dobrý pokrok. Zlepšili sme isté aspekty v defenzívnej hre a pomáha nám aj v útoku. Dostal sa na vysokú úroveň a máme z toho radosť. Na začiatku mal problémy s chrbtom, ktoré mu bránili hrať, ale teraz je úplne v poriadku a ukazuje, že je na správnej hernej úrovni. Po návrate Daniho tu bude konkurencia, čo nám vyhovuje. Od tejto rivality bude závisieť, kto bude hrať."

[RNE] Očakával si, že noví hráči sa adaptujú tak rýchlo? Bolo by možné dosiahnuť stanovené ciele aj bez nich?

"Neviem. Je to hypotéza, na ktorú neviem odpovedať. Nemá veľký význam o tom hovoriť. Je jasné, že by to bolo veľmi ťažké. Aubameyang ma neprekvapil, pretože počas celej kariéry strieľa veľa gólov. S pokorou pracuje pre mužstvo, že je v jeho prípade veľkým prekvapením v otázke toho, ako pracuje, ako tlačí na obrancov a aký je ochotný. Adama ma neprekvapil pokiaľ ide o prijímanie rozhodnutí. Zdalo sa mi, že miestami sa rozhodoval zle, ale teraz to tak už nie je. Najviac ma nezaskočil. Veľmi dozrel, odkedy som ho poznal. Mateu Alemanyho som požiadal aj o prestup Ferran Torresa, ktorý je hráčom najvyššej úrovne. Je skvelý. Viem, že teraz sa od neho vyžadujú góly, ale odvádza skvelú prácu. Natláča na obrancov, dobre chápe priestor, nestráca ľahko lopty, dobre si rozumie so spoluhráčmi, pracuje v obrane... Hovoríme o hráčovi svetovej triedy. Možnože práve on ma prekvapil najviac, aj napriek tomu, že som ho poznal a mal som ho rád. Je to skvelý transfer a úžasný hráč."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-02-26 22:43:52
???
2022-02-27 01:26:33
Zajímavý, je z toho cítit, že Ferranovi hodně věří. Mě teda nejvíc překvapil Adama a taky Auba, ti dva mají na hru velký vliv. Paráda.