Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Elche, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] V prvom zápase proti Elche ste odohrali veľmi dobrý druhý polčas, ale v druhom ste mali problémy. Je pre vás toto stretnutie referenčným bodom?

"Áno, nebude to pre nás jednoduchý zápas, pretože Elche je v dobrej situácii. Odkedy sa Francisco stal trénerom, mužstvo na svojom štadióne neprehralo žiadny zápas. Majú svoj charakteristický štýl, veľa dlhých lôpt a hru po krídlach. Na Camp Nou sme to mali ťažké, po dobrom prvom polčase sme to v druhom mali náročné, pretože Elche hrá s veľkou intenzitou. Určite to bude ťažký zápas, musíme hrať celých 90 minút na rovnakej úrovni. Chceme natiahnuť našu dobrú sériu."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Sevilla včera remizovala. Ak vyhráte odložený zápas a priamy súboj proti nej, prakticky sa na ňu bodovo dotiahnete. Máš dojem, že súperi slabnú a vy ste v lepšej dynamike ako oni?

"Ak sa pozriete na posledné zápasy, tak áno, ale zajtra je ďalší zápas. Pred nami je ďalší test, musíme sa ukázať v dobrom svetle v každom zápase. Všetky zápasy sú veľmi dôležité, nie sme v komfortnej situácii. Dojmy sú veľmi dobré, ale ešte sme nič neurobili. Musíme byť opatrní a pracovať s pokorou a intenzitou. Niet inej cesty. Súboj proti Elche bude ťažký, súper doma neprehral, odkedy je trénerom Fracisco. Veria si, bude to pre nás test."

[David Ibanez, Mediaset] Ako je možné presvedčiť Hålanda, aby k vám prestúpil? V otázke peňazí to bude ťažké. Hovoril si aj o talente Pedriho a porovnával si ho s Iniestom. Niektorí ťa kvôli tomu kritizovali. Bolo povedané, že Pedrimu udrie malinovka do hlavy. Nebojíš sa, že sa tak stane?

"Prišlo mi to normálne. Tak to cítim, keď vidím jeho hru, pripomína mi Andrésa. Nerád porovnávam, už to nebudem robiť, najmä ak ma kritizujú. Ale stále mi ho pripomína a kritika to nezmení. Tak to je (smiech). Ale zachovajme proporcie, kariére Andrésa sa nevyrovná. Neraz som povedal, že Iniesta je najväčší španielsky talent, aký som kedy videl. Viem, že Pedri je skromný. Je to otázka na neho, takže ho to bude dokonca motivovať. Je to normálny chalan. Akceptujeme kritiku, tá je tu vždy."

[Francesc Latorre, TV3] Bolo by pre tvoj projekt dobré, ak by Dani Alves zostal v klube? Už si s ním hovoril alebo to plánuješ?

"Nerozprávali sme sa. Vzhľadom na jeho formu nemám pochybnosti. Dáva nám veľmi veľa, pomáha, dokázal nás nakaziť optimizmom a profesionalitou. Je vzorom. Na základe jeho formy počas zvyšku sezóny sa rozhodneme, či zostane. Chcel by som, aby sa tak stalo. Prihral už na 3-4 góly, sám jeden strelil a je pravým obrancom. Chcel by som, aby zostal, ale to závisí od mnohých vecí."

[Josep Soldado, Atresmedia] Je nevyhnuté, aby Håland a Mbappé prišli do La Ligy a jej hodnota vzrástla?

"Čím viac hráčov na takejto úrovni, tým lepšie. Všetci sú milo vítaní. To by zlepšilo úroveň ligy a klubov, kam by prestúpili. La Liga by bola atraktívnejšia, pritiahla by viac fanúšikov."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Zdalo sa, že si presvedčený o zložení útoku, no nedávno góly strieľali hráči, ktorí prišli z lavičky. Vieš už, koho nasadíš zajtra?

"Odohráme 5 zápasov v priebehu dvoch týždňov, musíme dobre rozdeliť minúty berúc do úvahy únavu, možné zranenia či sankcie. Teraz máme veľa možností, najmä v útoku. Som nadšený z toho, že si môžem vyberať. Je to pre nás výhoda, rivalita medzi hráčmi je dôležitá, aby boli v čoraz lepšej forme."

[Sport] Riqui Puig patrí medzi hráčov, ktorí hrávajú najmenej od tvojho príchodu do klubu. Ako hodnotíš jeho hru a náladu? Akú úlohu pre neho vidíš berúc do úvahy obrovskú konkurenciu v zálohe a po príchode hráčov ako Pablo Torre?

"Riqui má veľkú konkurenciu, škoda, pretože trénuje veľmi dobre. Je profesionál. Často mi je ľúto, že mu nemôžem dať viac minút. Hlavným problémom je konkurencia, nie jeho úroveň či tréningy."

Počas tohto týždňa sa veľa hovorilo o Hålandovi. Videl si sa s ním v Mníchove, rozprávali ste sa?

"Nemôžem prezradiť detaily, môžem povedať len to, že pracujeme na posilnení mužstva na teraz a do budúcnosti. Keď budeme môcť niečo prezradiť, určite to urobíme ako prví. Včera sme oznámili transfer talentovaného Pabla Torreho. Keď prídu ďalšie prestupy, povieme vám o tom, ale teraz nemôžem nič prezradiť."

[Marta Ramón, RAC1] Pracujete na posilnení obrany. Môže sa stať, že Gerard Piqué nebude hrať v budúcej sezóne v Barcelone kvôli príchodu napríklad Andreasa Christensena?

"Chápem, že sa objavili rôzne špekulácie, ale sústredíme sa len na súčasnosť. Zajtra hráme proti Elche, v lige sme na štvrtom mieste a máme šancu poskočiť o jednu pozíciu. Pred nami je aj Európska liga. Preto to nie je moment, aby sme hovorili o takýchto veciach. Viem, že vás to zaujíma, ale môžem povedať len to, že pracujeme na budúcnosti. Pokiaľ ide o Piquého, podľa mňa hrá veľmi dobre, som spokojný s jeho formou. Urobil krok vpred, je lídrom defenzívy, pomáha v mnohých aspektoch."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Vieme, že sa sústredíte na prítomnosť, ale chcel by som sa spýtať, akú úlohu zohrávaš v rokovaniach s hráčmi, čo im hovoríš o svojom projekte?

"Sme tím. Spolu s riaditeľstvom a trénerským štábom máme veľmi dobré vzťahy s hráčmi. Vďaka tomu sa vo svojej práci cítim veľmi komfortne. Ide o tím, ja nerozhodujem sám. Je potrebné myslieť na prezidenta, riaditeľov, ktorí taktiež odvádzajú veľmi dôležitú prácu. Samozrejme, že moja úloha je potrebná, ale nie som jediný, kto rozhoduje."

[German García, Radio Nacional] Včera ste oznámili transfer talentovaného Pabla Torreho. Prečo sa ho Barcelona rozhodla podpísať?

"Sledovali sme jeho pokroky. Pablo je podľa mňa talentovaný futbalista, môže hrať v strede poľa ako aj po krajoch, je obojnohý, dokáže zahrávať finálne prihrávky, vie strieľať góly a zahrávať štandardné situácie. Má potenciál, aby hral v Barcelone dlhé roky. Všetko závisí od neho, ale je to skromný chalan, pochádza z futbalovej rodiny, jeho otec hrával za Racing Santander. Vie, že na začiatku bude mať podobnú úlohu ako Ez Abde či Ferran Jutglà, ak teda nebude hrať v prvom tíme, čaká ho hra v rezerve. Pre mňa je to skvelý prestup."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Myslíš si, že tvoja účasť na prestupových rokovaniach môže byť pre Barcelonu plusom a prispieť k tomu, že na Camp Nou budú chcieť prestúpiť najlepší hráči?

"Určite je to nejaké plus, ale hráčom chcem len predstaviť moju víziu a ukázať im dôveru. Je to o úprimnosti, nechcem pred nimi nič skrývať. Je potrebné vysvetliť im náš projekt, herný model, očakávaný herný čas, klub či mesto. Pre mňa je najdôležitejšie to, že som ešte nestretol hráča, ktorý by Barcelone povedal nie. Všetci tu chcú zahrať, ale existujú rôzne faktory, ktoré tomu niekedy bránia."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Čo pre klub znamená, že talentovaný mladý futbalista sa rozhodol pre Barcelonu a nie pre Real, ktorý mal o neho taktiež záujem?

"To je otázka na hráča. Vysvetlili sme mu náš projekt, povedali sme mu, že naša hra je založená viac na talente. Torre je podľa mňa hráč s profilom do Barcelony. Povedal som mu o našej hre a o projekte a on sa rozhodol. Neviem, aké mal ponuky. Prijal rozhodnutie a ja som bol úprimný. Nikoho nepodvádzam. Opísal som mu realitu a to, čo u nás môže čakať."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-03-05 17:22:40
Hlavne ich netreba prehypovať veľa talentov v tejto dobe si zničia karieru kôli veľkemu tlaku od masmédii...áno Pedri je vynikajúci ale načo ho rovnať s Iniestom ..Pedri je na začiatku kariéry nech ho prirovnávaju až vtedy keď dosiahne toľko úspechov ako Iniesta a pre hejterov : je to môj názor
2022-03-05 19:42:33
Díky Pedrimu už mi tolik nechybí Andres.