Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na dnešnej tlačovej konferencii pred súbojom Európskej ligy proti Galatasarayu. Xavi potvrdil, že zajtra dôjde v zostave k zmenám.

[Barça TV] Ako naplánuješ dvojzápas proti Galatasarayu vzhľadom na to, že prvý zápas odohráte doma?

"Veľmi nás teší hra v tejto súťaži, aj keď to nie je Liga Majstrov. Ide o európsku súťaž a naše pocity po zápase s Neapolom sú dobré. Zajtra chceme opäť odohrať dobrý zápas, pred našimi fanúšikmi. Máme veľmi dobrú dynamiku a tak to aj zostane, ak budeme pracovať, hrať s presingom. Musíme útočiť a vytvárať si príležitosti. Veľmi sa zlepšujeme. Musíme vybojovať dobrý výsledok, pretože v opačnom prípade to bude v Turecku veľmi ťažké. Chceme vyhrať a pokračovať v modeli hry, ktorý prináša výsledky."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Prečo hrá Frenkie de Jong zvyčajne z ľavej strany a Pedri z pravej? Keď Frenkieho vystriedaš, Pedri sa presunie na jeho miesto na ľavej strane.

"Keď súper hrá s dvoma útočníkmi, chceme zostaviť líniu zloženú z troch hráčov, aby sme získali prevahu. Uprednostňujem, aby sa práve Frenkie miestami sťahoval, takto lepšie využívame jeho schopnosti. Keď Frenkie nie je na ihrisku, Pedri je na túto prácu najlepší. Ak sú na ihrisku Nico alebo Gavi, preferujem, aby sa nachádzali medzi líniami. Je to otázka taktiky."

[Marta Ramon, RAC1] Prezident povedal, že je s tebou veľmi spokojný. Zároveň dodal, že ťa mal najať skôr. Ak by si prišiel napríklad v lete, bola by situácia lepšia?

"To sa nikdy nedozvieme. Prezidentovi som vďačný za jeho slová, ktoré boli vždy dobré. Je to odvážny prezident, rodený líder. Spolu s Mateu a Jordim vybudovali skvelé mužstvo. Nemám sa na čo sťažovať. Joan je úprimný, som s ním veľmi spokojný."

[Adria Albets, Cadena SER] Laporta ukázal postoj a limit klubu v otázke predĺženia zmluvy s Gavim a Araujom. Mala by Barcelona vyvinúť väčšie úsilie, ako napríklad v prípade Pedriho či Ansu? Znepokojuje ťa táto téma?

"Ide o dvoch veľmi dôležitých hráčov pre súčasnosť aj budúcnosť. Klub veľmi dobre pracuje s ich agentmi, aby dospeli k dohode. Je to pre nás priorita. Rokovania prebiehajú a vzhľadom na rôzne záujmy sa to niekedy môže natiahnuť. Myslím si, že obaja sú tu spokojní. Sú pre nás dôležití. Podľa mňa je to otázka času."

[German García, Radio Nacional] Galatasaray stráca na lídra ligy až 32 bodov. Čo sa mohlo stať? Poznáš trénera tohto mužstva.

"Domenec je môj priateľ, nie je to tak dávno, čo sme sa videli v Katare, kde sledoval naše tréningy. Teraz sme súpermi. Je to skvelý, skúsený tréner. Jeho model hry je veľmi podobný tomu nášmu. Potrebuje čas, ale má schopnosti, aby si viedol dobre. Pozícia Galatasarayu v lige je vzhľadom na históriu tohto klubu a hráčov, ktorí tam hrajú, nepochopiteľná. Domenec potrebuje čas, je to môj dobrý priateľ."

[Helena Condis, Cadena COPE]  Strata na lídra v La Lige sa nemení. Je Európska liga z toho dôvodu váš reálny cieľ?

"Máme dva ciele. Prvým je postup do Ligy Majstrov, čo môžeme urobiť prostredníctvom dobrého umiestnenia v La Lige a prostredníctvom víťazstva Európskej ligy. V lige sa nám darí dobre. Chceme naďalej pracovať, Európska liga nám prináša radosť, ale práve liga ukazuje, v akej sme forme počas celej sezóny. Tu môžete vypadnúť kvôli nejakému detailu."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Vyradili ste Neapol, ktorý bol jedným z favoritov. Cítite teraz, že ste tým favoritom vy?

"Nepovažujem nás za favorita. Nepoznáme túto súťaž, favoritom by mali byť iné mužstvá, ktoré nedávno vyhrali Európsku ligu, napríklad Sevilla. My patríme medzi kandidátov, sme v dobrej forme, ale to je potrebné dokázať na ihrisku. Naše dojmy sú veľmi dobré. Zajtra nás čaká ďalšia skúška. Každý zápas je testom, ešte sme nič nedosiahli."

[Alejandro Martínez, Onda Cero] V kádri máš už celkom dobrý výber. Môžeš teraz využiť rotáciu a dostať do rytmu viac hráčov?

"Áno, zajtra budú zmeny. Niektorí hráči sú unavení alebo majú určité problémy. V zálohe a útoku máme veľké možnosti. Je potrebné to využiť. Máme hráčov, ktorí veľmi dobre trénujú a zaslúžia si hrať. Ak všetci pracujú, úroveň by nemala klesnúť."

[David Bernabéu, Deportes Cuatro] Leo Messi sa dnes vracia na Bernabéu. Budeš zápas sledovať? Chcel by si, aby Messi získal svoju piatu Ligu Majstrov?

"Áno. Leo dokázal veľké veci na všetkých štadiónoch, nielen na Bernabéu. Zápas si pozriem doma, nepôjdem na večeru (smiech). Škoda, že nie sme v tejto súťaži. Nech vyhrá lepší, ale Leo a Ney sú mojimi kamarátmi, takže ak to vyhrajú oni, o to lepšie."

[Francesc Latorre, TV3] Prezident naznačil, že Ter Stegen by mal mať väčšiu konkurenciu. Súhlasíš s tým?

"Každý musí mať konkurenciu. Nemôžete si byť istý svojim miestom, vtedy zo seba dáte viac. Taký je život. Takýmto spôsobom dostaneme z každého to najlepšie. Dôležitá je forma, fyzický stav, psychický, všetko. Konkurencia je dobrá pre každého."

[Alex Pintanel, Gol] Odkedy si prišiel na trénerskú lavičku Barcelony, v hre tímu je vidieť jasné zlepšenie. V akom momente sa mužstvo nachádza teraz? V takom, v akom by si chcel?

"Áno, v mnohých ohľadoch som spokojný, pretože sme urobili veľkú zmenu a nebolo to jednoduché. Predchádzajúci tréner, Ronald Koeman, mal iný herný model ako my, a niekedy to chvíľu trvá, kým sa zmenia niektoré návyky. Nehovorím, že niečo je lepšie, niečo horšie, jednoducho iné. Zmena si vyžaduje čas. Mužstvo sa v mnohých aspektoch veľmi zlepšilo, ale stále je priestor na značné zlepšenie. Sme však v dobrom momente a máme dobrú dynamiku. Ale zároveň sme nič nedosiahli, sezóna sa ešte neskončila. Nedosiahli sme ciele, preto je potrebné naďalej bojovať a kráčať k nim."

[BeIn Sports] Galatasaray v tureckej lige nehrá dobre, ale v Európskej lige je to iné. Kde vidíš kľúč k výhre v tomto zápase a ako môžete skomplikovať život vášmu súperovi na ihrisku?

"Je to zohratý tím so zaujímavým taktickým prístupom. Môže nám skomplikovať život a my sa môžeme postarať o to, že budú trpieť, ak im zoberieme loptu."

[Anaïs Martí, La Vanguardia] Neraz si hovoril, že sa rád zapájaš do procesu hľadania hráčov. S Laportom a Alemanym vytváraš dobré mužstvo. Ako hodnotíš situáciu hráčov, ktorí dostávajú menej šancí? Ako sa môžu zlepšiť v kontexte budúcej sezóny?

"Všetkým hovorím, že musia byť pripravení na to, keď sa naskytne príležitosť. A to znamená dobre trénovať. Ak budete trénovať, budete pripravení, keď príde vaša šanca."

[Marc Fuste, La Sexta, Antena 3] Keď si minulý týždeň hovoril s Hålandom, mal si rovnaký pocit ako už bolo spomenuté v súvislosti s Frenkiem de Jongom, že na prestup do Barcelony je vždy vhodný čas?

"A máš potvrdenie, že som sa videl s Hålandom?

Pýtam sa na to.

"Je to otázka či pokus o potvrdenie?"

Otázka.

"Myslím si, že je vždy vhodný čas na podpísanie zmluvy s Barcelonou. Je to najlepší klub na svete. Odkedy som tu, žiadny hráč neodmietol, to vás môžem ubezpečiť."

[Mundo Deportivo] Odhliadnuc od toho, čo si mohol povedať Hålandovi, ako je možné presvedčiť hráča, ak sa to nedá urobiť špeciálne s peniazmi a okrem toho má pred sebou iného trénera, ktorý o neho bojuje, teda Pepa Guardiolu, ktorý nepochybne používa rovnaký herný model ako ty?

"Dôraz kladieme na herný model a na to, aby sa tu hráčom páčilo. Hovoríme mu, že ak má bežne 20 dotykov s loptou, tu ich bude mať 40. A že budeme generovať viac šancí ako ktokoľvek iný. Rozprávame o klube, histórii... Snažím sa presvedčiť hráčov, že tento model je pre nich dobrý."

[Joan Domenech, El Periódico] Čo si myslíš o nedávnych výrokoch Koemana o jeho odchode a o tom, že Laporta s ním nezaobchádzal dobre? A sú mladí hráči tým najlepším, čo po sebe Koeman zanechal?

"Nemôžem sa miešať do vzťahov Koemana s Laportom. Môžem povedať, že ho veľmi rešpektujem, že pre mňa je legendou a že som ho obdivoval, keď som bol chlapec, že som mu ako culé veľmi vďačný. Opustil Holandsko, aby sa pripojil k Barcelone a to treba obdivovať. A rovnako to, že keď tu bol, stavil na mladých hráčov."

[Sergi Capdevila, Sport] Hovorí sa o tom, že klub ponúkne Danimu Alvesovi zmluvu na ďalší rok. Môžeš to zaručiť? Záleží toto rozhodnutie od teba?

"Je to téma na budúcu sezónu. Bude to závisieť od nasledujúcich mesiacov, ale to, čo nám dáva Dani, je úžasné. Je to hráč s najvyšším počtom majstrovských titulov vo futbale. Je to kapitán bez pásky, je to úžasné. V tejto fáze však takéto rozhodnutia nemôžeme prijímať."

[Juan Jimenez, AS] Od zranenia Ansu Fatiho na San Mamés uplynulo už 6 týždňov. Teraz sa hovorí napríklad o príchode Hålanda. V akej úlohe vidíš Fatiho v momente, keď bude úplne zdravý?

"Je už v záverečnej fáze rekonvalescencie. Uvidíme, či bude schopný opäť začať s tréningom. V závislosti od toho, ako sa bude cítiť, bude postupne začlenený do tímu. Musí byť dôležitým hráčom. Fakt, že máme ďalších dôležitých hráčov, mu nevezme jeho úlohu. Čím viac dobrých hráčov bude mať vôkol seba, tým lepšie pre neho."

[TVE] Máte po poslednej dobrej sérii výsledkov reálne šance na zisk španielskeho titulu a Európskej ligy, aj keď hovoríš, že nie ste favoritom?

"Nič nevylučujeme. Matematika hovorí, že môžeme vyhrať La Ligu, takže prečo nie? Samozrejme, že to bude veľmi ťažké, pretože Real Madrid získava viac bodov ako my. Je to ťažké, ale nie nemožné."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár