Katalánsky denník Mundo Deportivo sa pozrel bližšie na kľúčové taktické aspekty pred dnešným osemfinále Európskej ligy medzi Barcelonou a tureckým Galatasarayom. Denník poukazuje na dobré výsledky súpera Blaugranas v európskych pohároch.

Iná mentalita

Aký Galatasaray uvidíme? Domenec Torrent má káder, ktorý doteraz veľmi dobre reagoval na veľké medializované výzvy. Turci sa proti Barcelone pokúsia zaknihovať jedenásty zápas na európskej pôde bez prehry. Tréner dobre pozná Barcelonu, jej filozofiu a štýl. Zdá sa, že ide o výhodu, ale štýl, ktorý Torrent preferuje, nefunguje. Hostia použijú rozostavenie v závislosti od systému 4-3-3 v prípade domácich. Línie budú hrať na vlastnej polovici blízko seba, aby Barcelone skomplikovali rozohrávku. Krajní obrancovia Boeya a Van Aanholta budú pomáhať záložníkom. Galatasaray sa pokúsi zachytávať prihrávky alebo získavať loptu či zamedziť Barcelone situácie jeden na jedného, o ktoré sa budú pokúšať Xaviho krídelníci.

Vertikálny Feghouli, silný Gomis

Torrent bude vyžadovať solidaritu v strede poľa, kde súperovi hráči ako Busquets, De Jong, Pedri alebo Nico tvoria ofenzívnu hru. V radoch tureckého tímu uvidíme v útoku len Gomisa alebo Mostafu a za nimi budú operovať Nelsson a Marcao, ktorí budú kontrolovať Aubameyanga. V tomto scenári bude Feghouli pripravení podnikať protiútoky. V prípade Barcelony bude najlepším riešením prihrávanie precíznej lopty krídelníkovi alebo krajnému obrancovi, aby mužstvo zbytočne neriskovalo ďalšou prihrávkou. V tomto prípade musia byť pripravení centrálni záložníci a krídelníci na protiľahlej strane, aby si nabehli a spolu s Aubameyangom sa dostali do pokutového územia. Prácu bude potrebné zakončiť centrom.

Vysoký presing je nutnosť

Barcelona môže vyhrať vďaka kvalite, ale nevyhnutné je aj mentálne a fyzické úsilie. Rovnako ako proti Neapolu. Vysoký presing robí problémy všetkým súperom, ktorí takmer vždy začínajú krátkymi prihrávkami od brankára. Kompasom Barcelony je Busquets, ktorý diriguje zápasy a hra Barcelony je oveľa lepšia, ak to robí na súperovej polovici. Ak sa zápas presúva zo strany na stranu, objavia sa problémy.

Veľa sa hovorí o citeľnom zlepšení hry Barcelony vďaka príchodu nových hráčov, ale za zmienku stojí aj značný progres Desta, ktorý už prestal nezmyselne pobehovať, lepšie sa rozhoduje aj Araujo, najmä s loptou a Frenkie de Jong sa začal zapájať do ofenzívy. Pedri podporuje Busquetsa a obrancov, čo prináša svoje ovocie. Poukázať je potrebné aj na to, že Ferran a Auba sa výborne adaptovali v tíme. Barcelona sa môže naďalej rozvíjať, ale už teraz je lepšia, pretože Xavi vyžaduje súperenie a víťaznú mentalitu.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2022-03-10 19:25:52
Dufam,ze sa nam podari vyhrat dvoj- trojgolym rozdielom,lebo na horucej tureckej pode sa moze stat vselico....tak nech mame klud