Posledné správy médií naznačujú, že FC Barcelona nevypovedá sponzorskú zmluvu s ruskou stávkovou spoločnosťou 1xBet. Katalánsky denník Ara priblížil podrobnosti o zmluve a aktivitách tejto stávkovej kancelárie. Proti majiteľom firmy sú vznesená vážne obvinenia.

Ako informuje Ara, zmluva s 1xBet zaručuje Barcelone príjem na úrovni 8,7 milióna eur ročne s tým, že táto suma môže navýšená na 12 miliónov eur v prípade splnenia určitých športových cieľov. Po ruskej invázii na Ukrajinu klub zvažoval, že obchodné vzťahy so stávkovou kanceláriou preruší. Zmluva je pritom platná od roku 2019 do roku 2024. Vedenie klubu sa však nakoniec rozhodlo tento krok neurobiť kvôli tomu, že klubu by hrozilo, že by firme musel vyplatiť miliónové odškodné. Jedným z dôvodov je aj to, že firma má sídlo na Cypre, aj keď kapitál má pôvod v Rusku. Ďalším dôvodom je, že Barcelona túto firmu nepromuje priveľmi kvôli španielskym zákonom upravujúci reklamu v prípade online kasín. Ara v každom prípade tvrdí, že o možnom zrušení zmluvy s 1xBet sa bude v klube naďalej diskutovať.

Denník okrem toho vysvetľuje, že 1xBet nesponzoruje len Barcelonu, ale spolupracuje aj so Serie A, ktorej je oficiálnym bookmakerom. Okrem toho sponzoruje majstrovstvá štátu Sao Paolo v Brazílii, Africký pohár a tiež tri najdôležitejšie čilské klubu: Colo Colo , Universidad a Universidad Catolica.

1xBet bola založená v roku 2007 ako digitálne kasíno a o sedem rokov neskôr vstúpila do odvetvia športových stávok. Pôsobí vo viacerých krajinách na základe licencií udelených jej dcérskym spoločnostiam. V Španielsku je to Wagerfair so sídlom vo Valencii, ktorý má vyše 400 000 registrovaných užívateľov. Ara uvádza aj zaujímavosti o majiteľoch tejto stávkovej kancelárie - Dimitrij Kazorin, Roman Semiochin a Siergiej Karszkov. Ide o Rusov s cyperskými pasmi, ktorých hľadá dokonca aj Interpol. Poslední dvaja menovaní sú v Rusku odsúdení zo podvody súvisiace s nelegálnym hazardom.

Ara tiež uvádza, že pred kontraktom s Barcelonou, ​​1xBet spolupracovala s Tottenhamom, Liverpoolom a Chelsea, ale tieto anglické kluby zrušili zmluvy po tom, čo sa prevalilo, že stávková spoločnosť je spájaná s propagáciou detského stávkovania, kohútích zápasov či online kasína s nahými dílerkami. Britská vláda odmietla udeliť spoločnosti licenciu aj preto, lebo patrí medzi hlavných sponzorov webstránok, ktoré ponúkajú nelegálne športové streamy. Táto stávková kancelária nemôže podnikať ani v Rusku. Tamojšie úrady prostredníctvom vyšetrovania zistili, že majitelia 1xBet pôsobili v Rusku prostredníctvom softvéru z Gibraltáru, za čo im hrozí 6 rokov väzenia a konfiškácia majetku.

zdroj: ARA
foto: twitter/fcarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
jirkam Premium
2022-03-11 19:00:08
Říká se,že peníze nesmrdí,ale tohle je přes čáru
2022-03-11 21:47:40
dobre robia