Tréner FC Barcelona zhodnotil zápas proti Galatasarayu na tlačovej konferencii. Barcelona postúpila do štvrťfinále Európskej ligy, ale Xavi nepovažuje Blaugranas za najväčšieho favorita na celkový triumf.

Ako hodnotíš tento zápas?

"Bolo to pre nás veľmi ťažké stretnutie. V hre sme museli byť veľmi dôslední. Prevahu sme mali len vtedy, keď bol pri lopte náš stopér, ktorý vybehol s loptou vyššie. Zahrali sme veľmi dobre, lepšie ako v prvom zápase. Bolo nutné, aby sa hráči správne rozhodovali, ktorému spoluhráčovi majú prihrať loptu. Od Érica Garcíu alebo od Gerarda Piquého či Jordiho Albu, ktorý zbiehal do stredu. Podarilo sa nám vytvoriť veľa akcií. Domenec Torrent pripravil skvelý plán na zápas proti mužstvu, ktoré sa chce držať na lopte. My sme však dobre pochopili, čo by sme mali robiť. Rozohrávali sme loptu z jednej strany na druhú a v strede zostávali voľní Pedri a Frenkie de Jong. Boli sme trpezliví a ukázali sme charakter. V oboch zápasoch sme boli lepší ako náš súper a vďaka tomu sme vo štvrťfinále. Chcem pogratulovať hráčom, pretože po inkasovanom góle ukázali zrelosť."

[Marta Ramon, RAC1] Čo si myslíš o výkone a góle Pedriho?

"Pedri bol v tomto zápase veľmi dôležitým hráčom a strelil pekný gól. Je schopný takých a ešte lepších vecí. Už na neho nenachádzam slová chvály. Dokáže urobiť rozdiel, tvoriť šance, vyhrávať súboje so súperom. Nemá problémy ani s osobkou, tak ako dnes. To poukazuje na veľkosť hráča. Myslím si však, že strácame priveľa lôpt. Na toto som veľmi háklivý. Je to veľmi dôležité. Musíme byť zodpovednejší s loptou na nohe, pretože inak trpíme."

Pedriho gól pripomínal niektoré góly Lea Messiho...

"Nemá zmysel niekoho porovnávať. Je úžasné, že dokáže strieľať také góly a robiť rozdiel. Je to aj vec taktiky. Keď loptu dostal Ferran Torres, vytvorila sa situácia dvaja na jedného. Snažíme sa, aby naši záložníci mali čas a priestor, aby vytvárali šance a lepšie útočili."

[Adria Albets, Cadena SER] Čo si povedal hráčom v šatni?

"Povedal som, aby hrali dobre. Zdôraznil som, že stopéri by mali lepšie rozdávať lopty, pretože sú nekrytí a majú veľa priestoru a že je potrebné vytvárať viac šancí. Myslím si, že sme boli oveľa lepší ako Galatasaray."

[Helena Condis, Cadena COPE] Ako si v takejto atmosfére dokázal riadiť hru mužstva z lavičky?

"Som veľmi aktívny a súťaživý. Myslím si, že zvyčajne som veľmi pokojný. Mužstvá súperia, je tam nervozita, ale myslím si, že sme zápas dobre kontrolovali. Trochu sme trpeli, ale myslím si, že sme zahrali veľmi dobre. Vedeli sme, ako útočiť a to pre nás bolo najdôležitejšie. Uvedomili sme si, že si musíme dávať pozor na Kerema Akturkoglu, ktorý je veľmi rýchlym hráčom a robí najväčší rozdiel spomedzi hráčov Galatasarayu. V zápase sme dominovali, najmä na polovici súpera. Myslím si, že výsledok je príliš nízky. Vedeli sme, akú atmosféru môžeme na štadióne očakávať. Toto je Turecko."

[Alfredo Marinez, Onda Cero] Myslíš si, že mužstvo nastúpi na El Clásico v dobrej nálade?

"Áno, dnešný zápas bol veľmi dôležitý. Každý nasledujúci zápas je pre nás veľmi dôležitý. Je to boj o pohár v európskej súťaži. Chceme sa dostať čo najďalej. Zaslúžime si to. K zápasu s Realom pristúpime v dobrej forme, ale v skutočnosti na tom až tak nezáleží. História už ukázala, že niekedy sme boli v zlej forme, no vyhrali sme a naopak. Nedeľný zápas bude veľmi ťažký. Gerard Piqué má určité problémy. V koncovke zápasu mal problémy so šprintom, ale toto ho trápi už mesiac. Pre mužstvo vynakladá obrovské úsilie."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Barcelona už po niekoľkýkrát dokázala vyhrať zápas po tom, ako inkasovala prvá. Čo sa zmenilo s predchádzajúcimi zápasmi?

"Nie je to náhoda. Snažíme sa vytvárať šance a hráči vidia, že si môžu užívať hru v tomto štýle a že musíme rýchlo získavať lopty po jej strate. V druhom polčase boli dlhé pasáže, kedy sa Galatasaray nedokázal dostať z vlastnej polovice. Toto očakávame. Bol to ťažký zápas, ale napriek inkasovanému gólu sme ukázali charakter a pokoj. Stretnutie si to vyžadovalo. Som spokojný."

Čo si myslíš o atmosfére na štadióne? Je pravda, že Barcelona sa zaujíma o jedného hráča Fenerbahçe?

"Atmosféra bola veľkolepá, jedna z najlepších v mojej kariére. Vedeli sme, že nás čaká ťažké stretnutie, najmä po inkasovanom góle. Čo sa týka druhej otázky, nemám také informácie."

Prekvapili Barcelonu útoky Galatasarayu? Čo si myslíš o Keremovi?

"Kerem je veľmi zaujímavý futbalista. Dokáže využívať priestor a hrať jeden na jedného. Je veľmi ťažké ho zastaviť. Galatasaray vedel zahroziť, ale vytvoril si len málo šancí. V hre sme dominovali. Dobre sme analyzovali hru proti nízko postavenej obrannej línii, pre ktorú sa rozhodol Domenec Torrent. Myslím si, že je to skvelý tréner."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Považuješ Barcelonu za favorita na triumf v Európskej lige? Ako vnímaš zranenia Sergiña Desta a Gerarda Piquého?

"Dúfam, že ako v prípade Sergiña, tak aj Gerarda to nebude nič vážne. Nemyslím si, že sme favorit. Túto súťaž nepoznáme tak ako mužstvá, ktoré v nej hrajú. Sme jedným z favoritov a máme dobré dojmy, ale pre mňa je favoritom Sevilla, ktorá túto súťaž pozná a neraz ju vyhrala."

[Jordi Blanco, ESPN] Myslíš si, že sebavedomie je kľúčové k dobrej dispozícii tímu?

"Áno, pamätáme si zápasy proti Elche či Atléticu. Rýchle vyrovnanie nám dodalo sebavedomie. Vytvárali sme si príležitosti vďaka nášmu hernému štýlu. Sergio Busquets a Jordi Alba hrali veľmi dobre, záložníci sa držali svojich pozícií... Tento zápas si vyžadoval trpezlivosť."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2022-03-17 23:54:59
Maestro, klobúk dole. Byť tu jeho predchodca, už sme vonku.
2022-03-18 04:16:43
Sevilla našťastie už neni súper