Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov pred zajtrajším El Clásicom. Tréner Barcelony svojmu tímu verí a je názoru, že zajtrajší zápas je testom, ktorý môže potvrdiť progres v posledných týždňoch.

[Marc Brau, Barça TV] Je zajtrajší zápas najlepšou príležitosťou ukázať zlepšenie a rozvoj mužstva od momentu, kedy si sa stal trénerom?

"Áno, ide o ideálne podmienky na odohranie skvelého zápasu. Môžeme ukázať, že sme vo veľmi dobrej forme a osvojujeme si spôsob, ktorý sa snažíme hráčom odovzdať. Niekedy je lepšie, niekedy horšie, ale myslím si, že odkedy tu pracujem, ako mužstvo sme zaznamenali rozvoj. Sme vo forme, ale to nič neznamená. Zajtra je El Clásico, obe mužstvá sú v rozdielnej situácii. Musíme ukázať osobnosť, byť trpezliví s loptou, hrať na polovici súpera a snažiť sa presadiť svoj štýl. Real je však vo forme a hrá skvelú sezónu. Má výborné mužstvo a hrá doma. Ak je niekto favorit, tak je to Real. Je to líder tabuľky, v posledných zápasoch zaznamenal prakticky rovnaké výsledky ako my. Máme však v sebe veľa radosti a túžby, naše dojmy sú v poslednom čase veľmi dobré. Musíme sa pokúsiť zahrať lepšie ako súper, mať častejšie loptu, útočiť, vytvárať si šance a predovšetkým ukázať osobnosť."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Očakávaš, že práve vy budete mať loptu a útočiť a Real bude hrať na protiútoky? Čo ťa znepokojuje? Presing po strate, aby ste sa vyhli zmenám pozícií hráčov Realu?

"Real je chameleón, nikdy neviete, či bude tlačiť, alebo sa stiahne. PSG porazil 3:1, keď odohral skvelú pol hodinku. V presingu po strate bol výborný. Nevieme, čo nás čaká. Určite budeme chcieť mať loptu a pretlačiť náš štýl. Myslím si, že zápas bude podobný tomu zo Superpohára po 30-35. minúte. My budeme mať loptu a súper bude čakať na brejky. Myslím si, že to tak bude, ale Real hrá doma, takže môže útočiť od začiatku. Musíme byť pripravení na všetko a mať riešenia na rôzne okolnosti."

[RAC1] Barcelona prehrala 5 posledných El Clásico v rade. Pri príležitosti posledného El Clásica si povedal, že mužstvo na ihrisko nastúpilo s určitým strachom. Mali ste v posledných rokoch komplex menejcennosti? Cítite sa teraz pri sile, aby ste vycestovali na Bernabéu a vyhrali?

"Neviem, či tam bol nejaký komplex, nebol som tu. Výsledky však neboli dobré. Pokúsime sa túto dynamiku zmeniť. Zajtra máme veľkú šancu. Európska liga je šanca, liga je šanca na rozvoj nášho štýlu. Myslím si, že sme na dobrej ceste. Zajtrajší výsledok na tom nič nezmení. Musíme naďalej veriť v to, čo robíme. Výhra by však určite posilnila to, čo robíme."

[Adria Albets, Cadena SER] Ako hodnotíš absenciu Benzemu? Odľahlo vám? Je Francúz v súčasnosti najlepšou deviatkou v Európe?

"Ak nie najlepšou, tak jednou z najlepších. To platí už 2-3 roky. Pre Real je to dôležitá strata, ale nič to nemení na našich plánoch. Určite to viac mení pre Real, je to citeľná strata."

[German García, Radio Nacional] Ako hráč si odohral veľa El Clásico. Čo môžeš teraz povedať hráčom na základe tvojich skúseností? Význam tohto zápasu očividne nie je taký veľký, nerozhodne o titule.

"V prvom rade sa pokúsim sprostredkovať našu predstavu o štýle. Musíme byť odvážni, mať osobnosť, necítiť strach ani mať z Realu komplexy, hoci je v skvelej forme. Chceme ukázať našu osobnosť, pretlačiť náš štýl. Budú momenty, kedy bude Real tlačiť. Niekedy je potrebné zachovať pokoj a podržať loptu. Zo skúseností môžem poradiť práve ten pokoj. Ide len o tri body, nehráme finále. Nech si hráči užívajú túto chvíľu a šancu."

[Helena Condis, Cadena COPE] Busquets ťa zajtra vyrovná v štatistike hráčov Barcelony s najvyšším počtom odohraných El Clásico. Luis Enrique ho nepovolal do reprezentácie, doprial mu oddych. Si mu za to vďačný?

"Áno. Zaslúži si to. To, čo dal Busquets Barcelone a reprezentácii, je úžasné. Bol v úžasnej forme a aj napriek tomu bol kritizovaný. Má štatistiky, vyhýbajú sa mu zranenia, hrá množstvo zápasov. Dá sa na neho spoľahnúť. V našom systéme je kľúčový. Luis veľmi dobre rozhodol aj pre reprezentáciu."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Gerard Piqué dohral posledný zápas s problémami. Ako sa cíti? Môže sa zraniť ťažšie, ak hrá s týmto zranením?

"Je na tom dobre, má neveľké problémy, ktoré ho s pribúdajúcimi minútami brzdia a pobolievajú. Gerard však bude zajtra pripravený hrať."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Vzhľadom na rozdiel v tabuľke nebudú zajtra tri body až také dôležité. Čo pre teba ako trénera znamená výjazd na Bernabéu na tak výnimočný zápas?

"Som hrdý na to, že reprezentujem podľa mňa najlepší klub na svete. Sme vo forme. Je to šanca, aby sme ukázali, že sme na tom dobre a veríme v štýl, ktorý doteraz prinášal výsledky. Zajtra je pred nami ďalší test, aby sme ukázali, že môžeme súperiť proti špičkovému tímu a poraziť ho. Som hrdý, že bránim tieto farby. Nielen na Bernabéu, ale všade, aj v Turecku. Je pre mňa cťou, že reprezentujem Barcelonu."

[Alex Pintanel, Gol] Bude na vás zajtra spočívať menší tlak kvôli tak veľkej strate na Real?

"Nemyslím si to. Tlak je rovnaký, ak vyhráme, budeme bližšie k dosiahnutiu prvého cieľa, ktorým je postup do Ligy Majstrov v budúcej sezóne. Ligový titul je ďaleko, bude to veľmi ťažké. Strácali by sme 12 bodov a mali k dobru zápas proti Rayo, ktoré je však taktiež veľmi silné. Ak to spočítame, tak to bude ťažké. Tlak je však rovnaký, je to El Clásico. Chceme vyhrať, tlak je na strane oboch tímov."

[Xavi Lemus, TV3] V predchádzajúcom súboji proti Realu ste k výhre nemali ďaleko. Čo sa odvtedy zmenilo? Čo ste zlepšili?

"Sme istejší v obrane, hráme vysokým presingom. Výborne sa nám darí v presingu po strate lopty. Útočíme do voľného priestoru, oveľa lepšie chápeme pozičnú hru. Zlepšili sme sa. Musíme to však ukázať aj v zápase. Ak teraz poviem, že sme sa zlepšili a zajtra prehráme... (smiech). Vidím zlepšenie, ale zajtra nás čaká ďalšia skúška."

[Ricardo Rosety, Movistar] Myslíš si, že zajtrajšie El Clásico zastihne Barcelonu s najlepším sebahodnotením za posledné roky?

"To neviem, ale určite pristúpime k tomuto zápasu v dobrej forme. Máme pozitívnu a víťaznú mentalitu. Nedávno sme vyhrali v Turecku a postúpili sme do štvrťfinále Európskej ligy. V lige sme už dlhšie neprehrali.... Sme vo veľmi dobrej dynamike, ale to nemusí nič znamenať. Určite budeme plní túžby a chceme ukázať, že môžeme súperiť na Bernabéu s rivalom, ktorý je takisto vo výbornej forme."

[Jordi Blanco, ESPN] Máš už jasný plán na zajtrajšie El Clásico aj napriek absencii Karima Benzemu?

"Áno, moja predstava je jasná. Spoznáte ju zajtra. Teraz nemôžem nič prezradiť. Po tejto tlačovej konferencii máme tréning, na ktorom prijmeme rozhodnutia týkajúce sa určitých vecí. Na tréningy sme nemali veľa času. Dnes trénujú takmer všetci hráči z kádra. Plán sa dozviete, keď zajtra uvidíte zostavu."

[Anais Marti, La Vanguardia] Aká je tvoja najlepšia spomienka na El Clásico na Santiago Bernabéu?

"Našťastie mám veľa pekných spomienok. Spomínam si na víťazstvá a dobrú hru, ale aj na prehry. Neraz sme boli lepší ako Real a niekedy sa nám podarilo vyhrať veľkým rozdielom. Zápasy Barcelony a Realu sú zvyčajne vyrovnané. Mali sme dlhšiu sériu víťazstiev, čo nebolo normálne. Bude ťažké sa k tomu teraz vrátiť, ale určite budeme odvážni a konkurencieschopní."

[Albert Hernández, TVE] Mužstvo malo v poslednom období problémy poraziť špičkové tímy. Je zajtrajší zápas jednou z mála príležitostí urobiť fanúšikom radosť?

"Čo pre teba znamená špičkový tím? Vyhrali sme nad Villarrealom, ktorý postúpil do štvrťfinále Ligy Majstrov. Villarreal nie je špičkový tím? (zo sály: Bayern Mníchov, Real Madrid...) Neapol tiež? Ale spomenul si aspoň Atlético Madrid! (smiech) Vtedy sa nám podarilo súperiť. V Superpohári sme nemali ďaleko k výhre a taká je naša cesta. Od zápasu proti Bayernu, ktorý bol pre nás zlomový, sme súperili s každým. Niekedy sme aj prehrali, ako napríklad s Realom Betis na Camp Nou, ale vždy sme súperili na úrovni. So Sevillou vonku, Atléticom doma, Realom Madrid v Superpohári, Athletic v pohári. Nakoniec však ide o výsledky, ale dokážeme súperiť. Zajtra máme ďalšiu šancu. Chceme viesť hru. Pokiaľ ide o radosť pre fanúšikov, myslím si, že to zabezpečí každé víťazstvo. Výhra nad Realom by mala pridanú hodnotu, pretože je to náš odveký rival, ale každá výhra dáva fanúšikom Barcelony radosť."

[David Ibanez, Mediaset] Javier Tebas dnes povedal, že by chcel, aby sa Leo Messi vrátil do Barcelony. Otvoríš mu dvere?

"Leo Messi je najlepším futbalistom v histórii klubu a futbalu. Pre neho sú dvere vždy otvorené. Pokiaľ som trénerom, môže tu prísť každý deň. Myslím si, že ako klub mu dlhujeme veľkú poklonu, pretože si to zaslúžil. V súčasnosti má platný kontrakt s PSG a viac k tomu nemôžem povedať. Ale ak bude chcieť prísť napríklad na tréning alebo sa porozprávať s trénerom, dvere sú a budú otvorené, pretože je najlepším futbalistom v histórii tohto klubu. To, čo nám dal, je na nezaplatenie."

[Sergi Esposito, Atresmedia] Stále veríš v zisk titulu? Aký útok Realu očakávaš bez Karima Benzemu?

"Je to skôr otázka na Ancelottiho. On rozhodne o zostave a prístupe k hre. Má veľa možností, ako nahradiť Benzemu. Vyhrať ligu bude pre nás veľmi ťažké. Zostáva nám len získavať body. Aj keby sa nám zajtra podarilo vyhrať, stále to bude veľmi ťažké. Real po 28. kolách prehral v lige len dvakrát. Zostáva ešte 10 zápasov a Real by musel prehrať ešte trikrát, nerátajúc ich možnú zajtrajšiu prehru."

[André Linares, ESPN Brasil] Ako dôležitá bude podľa teba v zajtrajšom zápase hra krajných obrancov? Čo si myslíš o súboji Vinicius - Dani Alves?

"Ako som povedal, nebudeme meniť veľa. Našou myšlienkou je dominovať v hre, rozohrávať na polovici súpera, vysoký presing a rýchle získavanie lopty po jej strate. Naša idea a štýl sa zajtra nezmenia. Možno sa zmenia vykonávatelia, ale rozhodne plán. Plán však máme jasný."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Barcelona bola v roku 2004 v slabej forme, ale dokázala vyhrať El Clásico. Toto víťazstvo ju určite nakoplo. Myslíš si, že v prípade výhry v zajtrajšom Clásicu by to mohlo byť podobné aj teraz?

"Ak sa nám podarí vyhrať, tak áno. V posledných piatich El Clásico sa nám nepodarilo vyhrať, takže v tomto smere tam je podobnosť s rokom 2004. Ale aj vtedy sa nám nepodarilo vyhrať ligu. V tomto roku sme ešte ďaleko a našim cieľom je kvalifikovať sa do budúcej edície Ligy Majstrov. Zajtrajšie víťazstvo by nás posilnilo na pozícii zaručujúcej postup do Ligy Majstrov. Nevylučujem zisk ligového titulu, ale Real by musel prehrať tri zápasy."

[Jordi Carnero, Sport] Zvažuješ nasadenie Ronalda Arauja na pravý kraj obrany, aby ste sa lepšie bránili pred Viniciusom?

"Existuje veľa možností a naši hráči sú v skvelej forme. Raz som svojim hráčom povedal, že pociťujem určitú nespravodlivosť voči niektorým hráčom, pretože si zaslúžia viac minút. Araujo môže zahrať ako na kraji obrany, tak aj v strede. Pripravení hrať sú aj Dani Alves, Éric García, Gerard Piqué, Clement Lenglet. Nakoniec sa budeme musieť rozhodnúť a ten, kto nebude hrať, pocíti nespravodlivosť. Zápasy sa neraz rozhodujú v koncovke. Preto aj striedania môžu byť rovnako dôležité ako základná zostava."

[Joan Domenech, El Periódico] Real zajtra zahrá v čiernom, Barcelona v žltom. Čo si o tom myslíš z pohľadu tradície a marketingu?

"Je to zmluvná záležitosť. Pokiaľ bola podpísaná zmluva, to znamená, že ste súhlasili so všetkými podmienkami. Marketing a merchandising sú súčasťou futbalu. Ak je zmluva podpísaná, musí byť naplnená. My zajtra zahráme vo farbách senyera a sme na to hrdí."

[Gelma Sole, ESPN USA] Čo očakávaš od zajtrajšieho zápasu?

"Je to pre mňa samozrejme veľmi výnimočný zápas. Hrať na Santiago Bernabéu bolo vždy náročné. Sme pripravení a motivovaní. V zápase chceme dominovať, útočiť, získať tri body a ukázať, že môžeme súperiť."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-03-19 21:17:38
Teraz sme pripravení a zajtra to vyhráme.
2022-03-19 21:55:06
Adama, poslední zápasy nic moc, jen takový dodatek, Adama je moc předvídatelný má jedinou klicku a to je ta Klička na centry, obránci už vědí kam udělá krok a tím pádem je potom neproduktivní… měl by zkusit se buď stahovat jako messi nebo zkusit Levý křídlo které by se tahalo na střed, jelikož 1 vs 1 a dribling má vynikající - měl by to zkusit Xavi, Adama dokáže potáhnou míč z hlouby pole a obejít 1-2 hráče