Barcelona zaskočila Real Madrid v jednom z najpamätnejších El Clásico v novodobej histórii. Bol to zápas, ktorý nevyhrali len hráči Barcelony, ale aj tréner Xavi prekabátil Carla Ancelottiho.

Barcelona vykonala Xaviho plán dokonale, keďže Blaugranas dominovali nad Realom Madrid takmer počas celého zápasu. Real Madrid nedokázal vyslať na bránku Ter Stegena ani jednu strelu od 20. do 60. minúty stretnutia a počas celého zápasu sa zmohol len na 4 strelecké pokusy.

Vytváranie priestoru

Barcelona prišla na to, ako vytvárať priestor za chrbtom Toniho Kroosa a Luku Modrića, takže obe strany vedľa Casemira boli zraniteľné. Pedri a Frenkie de Jong mali k dispozícii množstvo priestoru na prácu, zatiaľ čo Ferran Torres a Ousmane Dembélé svojou rýchlosťou rozťahovali obranné rady súpera do šírky. De Jong mal dostatok času na premýšľanie, aby zvolil najvhodnejšiu prihrávku, takže niet divu, že 53 prihrávok z 56 pokusov bolo presných, čím vyhral bitku v zálohe.

Ancelottiho taktika

Absencia Karima Benzemu bola pre Ancelottiho riadnym bolehlavom, pretože tréner Realu Madrid musel vymeniť tradičné rozostavenie 4-3-3 za prekvapivý systém 4-1-4-1. Ešte výraznejšia ako zmena systému bol rotácia hráčov pri prechode z útoku do obrany. Rodrygo sa presunul na pravé krídlo, zatiaľ čo Luka Modrić s Tonim Kroosom hrali presing na stred poľa Blaugranas.

Táto stratégia však nefungovala, možno aj preto, že Real Madrid používal tento systém pred El Clásicom len veľmi zriedkavo. V záložnej formácii Los Blancos sme tak videli veľkú nerozhodnosť. Taktika Realu Madrid prinútila Pedriho a Frenkieho de Jonga hrať dlhé pasy za obranu súpera. Ancelotti neskôr zmenil systém na 3-5-2, ale ani to neprinieslo očakávané výsledky. V čase, keď Ferran Torres vsietil tretí gól Blaugranas, pre Ancelottiho mužstvo už bolo príliš neskoro na návrat k tradičnému rozostaveniu 4-3-3.

Organizovaná Barcelona

Každý jeden z hráčov Barcelony hral organizovane, zatiaľ čo v radoch Realu Madrid panoval chaos, zrejme kvôli taktickým zmenám, ktoré urobil Ancelotti. Barcelona bola excelentná v strede poľa a vypojila Viniciusa Juniora od zvyšku tímu, čo je veľmi veľavravné. Barcelona pod vedením Xaviho Hernándeza sa veľmi nenapracovala proti Realu, ktorý sme nespoznávali. Taktické rozhodnutia Ancelottiho boli veľkou chybou a je to niečo, čo Los Blancos budú mať na pamäti po zvyšok sezóny a pokúsia sa to nezopakovať.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

5 komentáre
8JK8 Premium
2022-03-21 20:09:55
Ešte aj na tých grafikách vidieť ako Busi zničil Casemira?
2022-03-21 21:44:45
Pekna grafika hoši!