Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom štvrťfinále Európskej ligy proti Eintrachtu Frankfurt. Tréner Blaugranas priznal, že Barcelona nemala pri žrebe šťastie, keď natrafila na tohto súpera.

[Barça TV] Barcelona si po prvýkrát v histórii zahrá proti Eintrachtu Frankfurt a po prvýkrát v tejto sezóne odohrá prvý zápas Európskej ligy vo vyraďovacej časti na výjazde. Ako sa dá pripraviť na takýto zápas?

"Je to pre nás nový štadión a nové mesto. Nikdy predtým sme tu neboli. Myslím si, že atmosféra bude úžasná. Je pre nás potešením využívať miestne zariadenia a ihriská. Bude to veľký zápas. Plán sa nemení. Chceme ukázať rovnaký charakter ako doma, tak aj na výjazde. Pokúsime sa dominovať, vytvárať si príležitosti, vytvárať tlak na obrancov... prezentovali sme to počas posledného dva a pol mesiaca. Eintracht je skvelé mužstvo, ktoré nie je v Španielsku tak známe. Má skvelého trénera. Sú veľmi silní a veľmi rýchlo vychádzajú s loptou do útoku. Šancu si dokážu vytvoriť v priebehu troch či štyroch sekúnd. Bude to náročný a tvrdý súboj. V žrebe sme nemali šťastie. Hovoríme o silnom, komplikovanom, nemeckom a málo známom mužstve."

[Cataluyna Radio] V kádri nie je Dani Alves ani Sergiño Dest. Ktorý hráč môže zahrať na poste pravého obrancu?

"Sergiño je zranený a Dani nie je zaregistrovaný. Už som povedal, že v jeho prípade to nebolo spravodlivé. Máme Ronalda Arauja a Oscara Minguezu. Éric vie dobre vyvážať loptu, ale aj Ronald to robí dobre. Dokáže korigovať postavenie v obrane. Je rýchly a agresívny. Pri rozohrávke hľadá záložníkov a deviatku. Prijíma čoraz lepšie rozhodnutia. Zároveň pripomínam, že Ronald a Oscar zahrali proti Malorke na pozícii ľavého beka."

[Marta Ramon, RAC1] Ronald Araujo má blízko k podpisu novej zmluvy, pritom vie o finančných problémoch v klube. Čo to znamená pre trénera a pre klub, že odmietol oveľa lepšie ponuky?

"Pre mňa ako trénera je garanciou a Barcelona má obrancu minimálne na desať rokov. Len málo stopérov sa vyrovná jeho súčasnej úrovni. Po celý čas sa zlepšuje v rozohrávke. Jeho postoj bol rozhodujúci. On a jeho rodina sú v Barcelone šťastní. Je to veľmi pokojný chalan a je príkladom pre všetkých. Mám veľkú radosť, že mám v kádri takých hráčov ako Araujo. Som veľmi, veľmi šťastný. Môže byť na seba hrdý, že sa zaviazal Barcelone. Podľa mňa sa rozhodol správne."

[Adria Albets, Cadena SER] Prinesie aj Ousmane Dembélé podobnú obeť ako Ronald Araujo?

"Už som povedal, že klub pracuje. Nielen na prítomnosti, ale aj na budúcnosti. Ousmane je pre mňa veľmi dôležitým hráčom. Dobre sa prezentuje v našom hernom štýle a dúfam, že zostane. Gavi, Araujo, Dembélé... pre mňa a pre klub ide o veľmi dôležitých hráčov. Ako zostanú na budúcu sezónu, budeme mať oveľa lepší tím."

[Sport1] Na ktorých hráčov Eintrachtu si musí Barcelona dávať obzvlášť pozor?

"Má dobrých hráčoch na krídlach a v strede zálohy. Vpredu za nich hrajú Santos Borre, Kamada a Lindstorm, ktorí sú veľmi dobrými hráčmi, podobne ako Kostić a Knauff na krídlach. Dvaja pivoti sú veľmi silní a agresívni. Majú trojicu nie zlých stopérov a brankára Kevina Trappa. Neviem, či využijú rotáciu. Týchto hráčov poznám dobre. Prezentujú vysokú úroveň. Aj ich tréner pracuje veľmi dobre. Je to trochu iný systém ako ten náš. Nebude to jednoduché."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Súpera poznáš dobre, no existuje riziko, že tvoji hráči ho podcenia?

"Vo futbale nemôžete nikoho podceniť, pretože každý trénuje, pracuje a dáva zo seba všetko. Nikdy nemôže chýbať intenzita. Úroveň je veľmi vysoká, takže nikto nemôže poľaviť. Ak súper ukáže, že je lepší, tak mu pogratulujeme, ale nikto si určite nedovolí oddychovať."

[German García, Radio Nacional] Sledoval si zápas Eintrachtu proti Betisu?

"Betisu narobili množstvo problémov a vyradili ich. Boli lepší v mnohých momentoch. Skomplikovali život aj takých klubom ako Bayern či Borussia Dortmund. Majú dobrých krídelníkov, dobrých pivotov... hrať proti takýmto mužstvám nie je jednoduchá. Je to veľmi silné mužstvo. Veľká škoda, že ich v Španielsku viac nepoznajú, pretože sú tu nedocenení. Pre nich je to historický zápas. Musíme sa namotivovať."

[Francesc Latorre, TV3] Pred zápasom proti Galatasarayu si hovoril, že favoritom na triumf v Európskej lige je Sevilla, ktorá však vypadla. Je teraz Barcelona hlavným kandidátom na víťazstvo?

"Sú tu aj RB Lipsko, West Ham, Lyon, Eintracht... Nemôžeme predbiehať zajtrajší zápas. Zajtra musíme zabojovať o semifinále. Sústredíme sa na Eintracht. Opakujem: v žrebe sme nemali šťastie. Dostali sme veľmi ťažkého súpera."

[Fussball News] Čo si myslíš o posledných zápasoch Eintrachtu? Máš pred týmto mužstvom veľký rešpekt?

"Áno, tunajšia atmosféra je úžasná. Na tomto štadióne sme po prvýkrát. V Turecku sme hrali proti ťažkému súperovi v úžasnej atmosfére. Zajtra sa pokúsime ukázať náš charakter a kontrolovať hru. Pokúsime sa spomaliť rýchle protiútoky Eintrachtu. Sme vo veľmi dobrej forme, ale zajtra to bude úplne iná história."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Povedal si, že ťa hnevajú straty lopty v kľúčovej zóne ihriska. Zdôraznil si aj rýchle útoky Eintrachtu. Bude to kľúčový element zajtrajšieho zápasu?

"Áno, bude to kľúčové. Ak stratíme loptu na súperovej polovici, môžu sa rýchlo presunúť do útoku a naša vysoko postavená defenzívna línia nemusí držať krok. Je to ich herný štýl. Pokúsime sa toto riziko znížiť. Musíme od seba vyžadovať veľa a byť veľmi zodpovední na lopte. Súper môže zasadiť úder z brejku."

[David Ibanez, Mediaset] Ousmane Dembélé niekedy meškal na tréning, no včera trénoval aj napriek voľnému dňu. Prekvapila ťa jeho premena?

"Môžem hovoriť len o období od novembra, keď som sa stal trénerom a Ousmane je odvtedy vzorový. Neviem, ako to bolo predtým, ale nemám mu čo vyčítať. Vidím, že je veľmi šťastný a motivovaný. Mňa to nezaskočilo, že bol na tréningu aj napriek tomu, že mal voľno. Je to profesionál."

[Jordi Blanco, ESPN] Ako dlho môže Barcelona čakať na rozhodnutie Dembélého?

"Toto sú rokovania. Ani nová zmluva Ronalda Arauja nie je úplne uzatvorená, podobne ako v prípade Gaviho, Dembélého či Sergiho Roberta. Je to dlhý proces. Klub pozná moje priority a pracuje na tom. Chcel by som, aby Dembélé zostal. Už neraz som povedal, že je to hráč, ktorý robí rozdiel. Môže sa stať jedným z najlepších hráčov na svojej pozícii. Nebojím sa to zopakovať."

[Helena Condis, Cadena COPE] Ferran Torres povedal, že máš zodpovedajúcu DNA, vodcovstvo a pokoru... Je to pravda? Si naozaj tak dobrý?

"(smiech) Som veľmi spokojný s týmto tímom. Nemám žiadne výhrady. Vyžadujem od nich súperenie, aby trénovali a to na maximum. Ferran má skvelú formu. Môže robiť chyby, ale snaží sa po celý čas. Má veľkú osobnosť. Máme skvelé mužstvo, ale to neznamená, že sme čokoľvek vyhrali. V šatni máme skvelú atmosféru a to pomáha. Som nadšený. Môžem byť lídrom, ale aj oni majú vodcovské schopnosti. Sme jednotní a to je najdôležitejšie."

[Chiringuito] Ferran Torres povedal, že Dembélého by aj uniesol, len aby zostal v Barcelone. Urobil by si to isté?

"Áno! (smiech) Neviem, čo viac povedať. Dúfam, že zostane. Ak by to bolo na mne, všetko by už bolo podpísané. Nie sme však v najlepšej finančnej situácii v histórii, takže si musíme utiahnuť opasky. Mateu Alemany a Jordi Cruyff musia prepočítať čísla. Pracujú po celý čas. Potrebujeme hráčov, ktorí robia rozdiel na krídle ako Ousmane."

[Albert Fernández, TVE] Joan Laporta povedal, že najať ťa bolo jeho najlepším rozhodnutím. Si spokojný s tým všetkým, čo sa teraz v klube deje?

"Áno, som spokojný, ale to nič neznamená. Po celý čas ide o ten najbližší zápas. Vždy sa objaví nejaká kritika, ale to nás nemôže vyviesť z rovnováhy. Musíme tvrdo pracovať. Nepotrebujem slová Laportu. Som tu, aby som pomohol hráčom a nie kvôli vlastnej sláve. Som tu, aby Barcelona vyhrávala a aby boli fanúšikovia hrdí."

[Carlres Ruiperez, La Vanguardia] Mnohým hráčom hrozí suspendácia za žlté karty...

"Musíme sa sústrediť na konkrétny zápas. Táto situácia nebude mať vplyv na zajtrajšiu základnú zostavu. Zahrajú najlepší hráči."

[Mundo Deportivo] Ako ti ubehli posledné mesiace?

"Barcelona je ako húsenková dráha. Buď veľká radosť alebo obrovské sklamanie. Musíme udržať rovnováhu."

[Adria Fernández, Sport] Adama Traoré hral v každom zápase Európskej ligy od prvej minúty. Ako vyzerá jeho situácia teraz?

"Hráme vo štvrtky a v nedele, takže musíme rotovať. Závisí to aj od formy a kondície. Adama je pre nás naďalej veľmi dôležitý."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-04-06 21:58:17
Tak aspoň já jako divák mám štěstí. Po několika streamech z netu si zítra zapnu RTL.. ??
A mazneme je.
Forca Barca. ?❤
2022-04-06 23:15:24
Upřímně,...vadí mi ta slova, že nepotřebuje slova Laporty. Já chápu že není svatý....ale srovnejte Laportu a Bartimea....i podmínky v jakých meli vedení a co musel všechno Laporta hasit. Laporta totiž umi najít a spojit se s správnými lidmi. Xavi si myslí, že by měl dát Dembelemu asi cokoliv, ale já si to nemyslím. Stejně jako je důležitý Xavi je i Laporta důležitý.