Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Levante, na ktorej odpovedal na množstvo zaujímavých otázok zo strany novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Hráte zápas proti Levante, ktoré bojuje o záchranu a nedávno porazilo Villarreal. Môže byť tento zápas nebezpečný po minulotýždňovej kľúčovej priamej konfrontácii proti FC Sevilla?

"Môže to byť minimálne rovnako nebezpečné stretnutie, pretože Levante prakticky bojuje o prežitie. Má svoje šance a hrá doma s takým rivalom ako my. Môžeme si predstaviť, že bude výnimočne namotivované. V posledných troch zápasoch doma získalo 7 z 9 bodov. Vyhralo na Metropolitano či nad Villarrealom, je to komplikovaný súper. Veľmi pripomína Eintracht. Pre nás je to ďalšie finále, vracia sa La Liga a súperenie o hlavný cieľ, ktorým je umiestniť sa v top 4. Zajtra nás čaká náročný zápas na štadióne, na ktorom sa nám v posledných rokoch veľmi nedarilo. Je to dobrý test."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako je na tom Piqué, čo presne sa stalo a koľko zápasov môže vynechať?

"Nie je to akoby zranenie, má len určité problémy. Piqué vynaložil veľké úsilie, pretože toto sa ťahá už dva a pol mesiaca. Hral, koľko mohol, a na vysokej úrovni. V poslednom zápase však povedal dosť, pretože sa necítil dobre. Zajtra nebude hrať. Uvidíme, ako to bude vo štvrtok, chcel by nastúpiť. Dúfame, že bude pripravený."

[Marca Ramon, RAC1] Aké máš plány so Sergim Robertom mesiace po prerušení rokovaní o predĺžení zmluvy?

"Toto je téma pre prezidenta a športové riaditeľstvo, tí už poznajú môj názor. Je to klub a hráč, ktorí musia dosiahnuť dohodu a porozprávať sa. Má blízko k zotaveniu, dobre pracuje a čoskoro by mal začať trénovať s mužstvom. Podobne ako v prípade Ansu to bude závisieť od jeho pocitov. Zmluvná situácia na druhej strane závisí od klubu a hráča."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Ako došlo k tejto zmene, že Ousmane Dembélé prežíva najlepšie obdobie v Barcelone?

"Neviem, môžem hovoriť len od momentu môjho príchodu. Predtým som tu nebol. Vidím ho ako profesionálneho a angažovaného hráča, ktorý má úžasnú schopnosť robiť rozdiel. Je len málo hráčov, ktorí majú takúto úroveň hry jeden na jedného, schopnosti na ľavej či pravej strane. Dobre trénuje, je profesionál, stará sa o seba, dodržiava pokyny a pravidlá v šatni. V mužstve ho majú radi, je to vidieť počas tých niekoľkých mesiacov, čo som tu. Je to pozitívny futbalista, nemôžem sa sťažovať, práve naopak - pomáha mužstvu, pracuje v defenzíve a získava lopty."

[German García, Radio Nacional] Myslíš si, že zajtrajší zápas môže byť vzhľadom na nastavenie súpera viac-menej podobné tému proti Eintrachtu? Mali ste čas analyzovať, čo sa stalo v poslednom zápase?

"Áno, ten zápas sme videli ešte raz, nehrali sme dobre. Musíme byť sebakritickí, strácali sme priveľa lôpt, navyše aj nepotrebne vo fáze výstavby akcií, čo spúšťalo protiútoky Eintrachtu. Neútočili sme dobre do voľného priestoru, nefinalizovali sme akcie, keď sme mali šancu zaútočiť z krídla. To nám chýbalo naozaj mnohokrát. Aj napriek tomu sme získali dobrý výsledok. Nepomohol ani stav trávnika, ale musíme byť sebakritickí, nehrali sme dobre, neútočili sme dobre, neboli sme dobrí vo výstavbe. Máme toho ešte veľa, čo zlepšiť a nemôžeme stratiť ostražitosť, pretože ako v Európe, tak aj v takých zápasoch ako zajtra, môžeme prehrať. Levante žije z prechodov z obrany do útoku. Tiež nám skomplikuje hru. Musíme byť lepší s loptou a nestrácať ju tak často, musíme byť prehľadnejší, lepšie útočiť. Musíme byť sebakritickí, aby sme sa zlepšili, vo Frankfurte sme neodohrali dobrý zápas."

[Víctor Navarro, COPE] Stavil by si na vytvorenie mužstva v útoku vďaka prestupu veľkej hviezdy?

"Sme v takej finančnej situácii, v akej sme, nie sme tu na rozmary. Sme jeden tím a pripravujeme káder na nasledujúcu sezónu. Ako prezident, tak aj Mateu a Jordi vedia, akú sú moje priority. Ak môžeme niečo urobiť, tak to urobíme. Je však pravda, že musíme byť veľmi opatrní a rozumní, finančná situácia je taká, aká je."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Kedy by sa mohli vrátiť Memphis a Dest?

"Obaja majú k návratu veľmi blízko, zajtra s nami ešte nebudú, pretože je to priskoro, ale pokúsime sa, aby boli pripravení na štvrtok. Tak ako v prípade Roberta a Ansu, všetko závisí od pocitov každého hráča, nechceme, aby sa im obnovilo zranenie. Trénujú oddelene, čiastočne s tímom, a ich pocity ukážu, kedy sa vrátia. Hráči sú plne angažovaní, niekedy je potrebné ich trochu brzdiť. Dúfame, že sa vrátia vo štvrtok."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Kalendár je veľmi nabitý. Myslíš si, že mužstvo bolo v posledných týždňoch optimálne svieže?

"Fyzicky sme na tom veľmi dobre. V poslednom zápase to nebol hráčsky problém, ale futbalový. Išlo o naše chyby pri výstavbe hry, straty lopty, aktivácia Eintrachtu. Ak nestrácate lopty, tak sa bránite vďaka tomu, že ju máte a lepšie útočíte. Podľa mňa sme stratili priveľa lôpt, zaznamenali sme aj málo taktických faulov, pretože viacerí hráči boli v ohrození suspendácie, nedokázali sme zastaviť ich diabolské protiútoky, ktoré boli naozaj veľmi ťažko zastaviteľné. V obrane sme trpeli trochu viac, než je normálne. Je to však otázka našich chýb, nie sviežosti. Fyzicky sme sa cítili veľmi dobre, mohli sme streliť dokonca aj druhý gól."

[David Ibanez, Mediaset] Dani Alves povedal, že veľa peňazí by radšej minul na Mbappého, než Hålanda. Keď počúvaš Brazílčana a Yusteho, máš dojem, že získať Nóra bude ťažké?

"Uvidíme, finančná situácia je veľmi komplikovaná. Uvidíme, ako to urobíme. Danimu prepáčim všetko, čo hovorí, je to fenomén. Niekedy sa sťažujete, že nemáte čo dať na titulku a pri Danim si máte problém vybrať (smiech). Jeho transfer nám vyšiel, je to prirodzený líder a divadlo, ako pre nás, tak aj pre vás (smiech). Plánujeme budúcu sezónu, ale finančná situácia nie je jednoduchá."

[Anais Marti, La Vanguardia] Do akej miery môžu tvoje vyjadrenia či postoj ovplyvniť situáciu ohľadom predĺženia zmluvy s hráčmi ako Dembélé, Araujo či Gavi?

"Neviem, snažíme sa byť k hráčom prirodzení, féroví a úprimní. Sme jeden tím a snažíme sa postaviť rodinu nad individuality. Hráčom sa snažíme vysvetliť projekt, ako majú hrať a trénovať. K hráčom som úprimný každý deň, je to veľmi prirodzené, celý štáb sa k nim správa veľmi prirodzene. Sme jeden tím, jedna rodina a to je najdôležitejšie."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Ako vnímaš návrat Ansu Fatiho a aké dojmy má hráč?

"Všetkých zranených hráčov pozorne sledujeme a monitorujeme ich stav. Ansu je pre nás mimoriadne dôležitý a dávame si na neho mimoriadny pozor. Musím však povedať, že na tréningoch sa cíti čoraz lepšie. Nehlási bolesti ani žiadne problémy, z tréningu na tréning robí čoraz viac. Má dobré pocity a dúfam, že sa počas tohto mesiaca vráti do kádra."

[El País] Všetci zdôrazňujú, že v tvojom tíme zohráva veľkú úlohu dobrá atmosféra. Je pre teba v tomto smere vzorom niektorý z trénerov?

"Nemám konkrétny vzor, ale musím priznať, že najväčší vplyv na mňa mal Luis Aragonés. Pre mňa bol majster. Samozrejme, že svoju úlohu zohrali aj iní tréneri, napríklad Pep Guardiola, Luis Enrique, Frank Rijkaard, Louis van Gaal, Vicente del Busque. Ale v otázke riadenia tímu bol najlepší Luis Aragonés."

[TV3] Povedal si, že zápas proti Levante je ako ďalšie finále, ale zdá sa tiež, že je to vhodný moment na rotáciu. Proti Eintrachtu nehral Dani Alves a teraz má šancu vrátiť sa do zostavy. No Jordi Alba nemá prirodzeného náhradníka. Znepokojuje ťa to?

"Jordi je po fyzickej stránke zviera, dokáže behať počas celých zápasov v plnej intenzite. Pracovať s ním je potešením. Veľmi nám pomáha v obrane aj v útoku, v šatni zohráva dôležitú úlohu, trénuje mimoriadne tvrdo. Pre mňa je to fantastický hráč. A je v dobrej fyzickej forme. Na jeho pozícii môžu hrať Oscar Mingueza, Sergiño Dest a môžu za neho zaskočiť aj keď to nie sú ľaváci. No pamätajme na to, že do konca sezóny zostáva už len niekoľko týždňov, preto teraz musí každý pozbierať všetky sily. O pol druha mesiaca už bude po všetkom."

[Jordi Gil, Sport] Zajtrajší zápas si označil za finále, ale hráte proti tímu, ktorý je v tabuľke na predposlednom mieste. Dokážu sa hráči namotivovať na takéto stretnutie rovnako ako na zápas proti mužstvu z čela tabuľky?

"Nepomýlil som sa, pretože Levante je náročný súper, ktorý bojuje o udržanie. Predchádzajúce roky ukázali, ako ťažko sa na tomto štadióne hrá. Okrem toho v posledných zápasoch na svojom štadióne získali 7 bodov, dokázali poraziť aj Villarreal či Atlético. Nie je normálne vidieť mužstvo s takými hráčmi na spodku tabuľky, ale to neznamená, že je to slabý súper. Moji hráči si to uvedomujú."

[Jijantes] Máš obavy z predĺženia zmluvy s Gavim?

"Nie, som optimista. Myslím si, že každý hráč v tomto tíme v ňom chce zostať. Všetko závisí od nich a od klubu. Myslím si, že Gaviho túžbou je pokračovať v kariére v Barcelone."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-04-09 22:46:00
Na tom istom travniku hral sle aj super alebo sa mylim ? Ja by dom videl rozdiel v pristupe a nie v travniku
2022-04-10 08:41:16
Podla tejto logiky by som potom predpokladal, ze ak hral frankfurt na katastrofalnom travniku daleko lepsie ako my tak na kvalitnejsom travniku budu hrat este lepsie.