Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pre odvetou štvrťfinále Európskej ligy proti Eintrachtu Frankfurt, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Barça TV]  Čo potrebujete zlepšiť v porovnaní s prvým zápasom, aby ste postúpili?

"V prvom rade ide o straty lopty, ktoré vyústili do protiútokov. Budeme hrať doma, trávnik bude dobrý, už nebudeme mať túto 'výhovorku'. Musíme sa vyhnúť protiútokom a snažiť sa brániť s loptou. Musíme hrať intenzívnejšie a lepšie súperiť. Súper nám v prvom zápase komplikoval život. Teraz musíme byť futbalovo lepší. Proti nám stojí ťažký súper s jasnými úmyslami, ktorý dobre súperí."

[Xavi Campos, Catalunya Radio] Čo musíte zlepšiť, aby ste lepšie útočili? Najmä v prvom polčase ste s tým mali problémy.

"Musíme byť zodpovednejší s loptou a vyhnúť sa toľkým stratám. Pozreli sme si opakované zábery strát lopty, ktoré sa na našej úrovni nemôžu stať. Problémom bolo aj to, že trávnik nebol v dobrom stave, čo je pre nás veľmi dôležité. Zajtra to už bude dobré. Musíme vedieť aj to, kedy útočiť do voľného priestoru. Dôležité je načasovanie, riešenia v procese vyvážania lopty, keď súper vyvíja tlak. Dnes sme veľa hovorili o taktike."

[Marta Ramon, RAC1] Je zajtrajší zápas natoľko dôležitý, aby si riskovali s Piquém? Ako hodnotíš rozvoj Arauja a Garcíu, ktorí budú lídrami obrany za predpokladu, že Gerard nakoniec nebude hrať?

"V súvislosti s Piquém bude všetko závisieť od jeho pocitov. Niet pochýb o tom, či chce hrať. Máme šancu postúpiť do semifinále Európskej ligy. Uvidíme zajtra. Ak nebude pripravený na 100 %, je ťažké, aby hral v zápase na takejto úrovni."

[Adria Albets, Cadena SER] Aké termíny ste si ustálili s Ansu Fatim? Hovoril, že sa cíti dobre a Laporta o 10-15 dňoch.

"Opakujem, že si nič nedohadujeme. Ide o to, aby sa cítil dobre. Napríklad dnes veľmi dobre behal, bolo to jeho maximum. Vidím, že je šťastný a to je najdôležitejšie. Všetko závisí od neho."

[Josep Capel, Radio Nacional] Aká dôležitá môže byť zajtrajšia atmosféra na Camp Nou? V tejto sezóne Európskej ligy sa vám na výjazdoch nehrá jednoducho.

"Je to jeden z kľúčových aspektov. Naši fanúšikovia sú úžasní, zajtra nám určite pomôžu. My zo seba dáme všetko a postaráme sa o to, aby fanúšikovia opustili štadión spokojní bez ohľadu na to, čo sa stane."

[Helena Condis, Cadena COPE] Čo by pre teba znamenal zajtrajší postup do semifinále?

"Je to krok vpred a jeden z našich cieľov v tejto sezóne. Na začiatku ním nebol, pretože sme chceli vyhrať Ligu Majstrov. Európska liga nemá takú hodnotu, ale je to európsky titul, ktorý nás motivuje a teší. Včera sme sledovali zápasy doma, to nás musí bolieť a dodať nám odvahu hrať. Postup by bol dôležitým krokom pre všetkých. Chceme ukázať, že súperíme v Európe."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Myslíš si, že postup je vo vašom prípade povinnosťou? Mohlo by to dostať šatňu pod väčší tlak?

"Sme Barcelona a sme povinní hrať dobre a vyhrávať. Víťazstvo 1:0 po góle z 90. minúte nestačí. Počas celého týždňa sa debatuje o tom, čo sa stalo a predsa sme vyhrali. Barcelona je raz taká, vieme o tom. Musíme byť úžasní vo všetkom, čo robíme. Preto je to najťažší klub na svete, vyžaduje sa v ňom najviac. Druhý taký neexistuje. Musíme sa pokúsiť vyhrávať a hrať pri tom dobre. Je to najťažšia úloha."

[David Ibanez, Mediaset] Real včera nehral dobre, ale postúpil. Mohlo by vám v lige pomôcť to, že naďalej hráva v Lige Majstrov?

"Predovšetkým to poukazuje na to, že La Liga na tom oproti Premier League nie je tak zle, ako sa hovorilo. V súčasnosti máme v semifinále dvojicu španielskych klubov a dnes hrá tretí. Pozrel som si včerajšie zápasy. Našim cieľom je postup do Ligy Majstrov a súperenie s týmito klubmi. Na poslednej tlačovke sa ma niekto pýtal, či Villarreal považujem za jeden z elitných klubov. Teraz už je, však? (smiech) Doplňte ho na zoznam. Vyhrali sme aj nad Villarrealom."

[Anais Marti, La Vanguardia] Fanúšikovia vo Frankfurte veľmi povzbudzovali svoje mužstvo. Teraz sa hovorí o tom, že do Barcelony ich priletí až 25 000. Nemáš obavy z toho, že na Camp Nou sa bude chcieť dostať až toľko ľudí?

"Je to normálne. Pre Eintracht je to najdôležitejší zápas za posledné roky. My musíme odpovedať rovnakou intenzitou a túžbou. Tak to musí byť proti všetkým súperom. Nech nás fanúšikovia zajtra povzbudzujú tak, ako to robia od začiatku mojej práce v klube. Určite budú s nami."

[Francesc Latorre, TV3] Po poslednom zápase si hovoril niečo o psychickej únave. Mohol by si priblížiť, o čo ide? Ako si s tým môžete poradiť?

"Každý zápas je dôležitý. Mužstvá hrávajúce v Európskej lige vo štvrtky, majú potom problém hrať v nedeľu v lige. Je to vidieť na posledných výsledkoch rôznych mužstiev. Musíme sa sústrediť a cestovať na ďalší štadión. Je to ťažké. V tom spočíva psychická únava, koncentrácia klesá a zdá sa, že to pôjde jednoduchšie, ale tak to nie je. Pokúsime sa hráčov motivovať, aby vedeli, že každý zápas je mimoriadne dôležitý."

[Alex Pintanel, Gol] Jedna z vecí, na ktorej si pracoval, je víťazná mentalita. Je to jedna z kľúčových vecí na pochopenie vášho zlepšenia?

"Áno. Pozostáva to z mnohých vecí. Sme v dobrej forme a už dlho sme neprehrali, ale musíme hrať lepšie. Zápasy proti Eintrachtu a Levante neboli najlepšie. Hráči majú víťaznú mentalitu, predtým bola možno trochu uspatá. Toto je potrebné od hráčov vyžadovať dennodenne. Každý zápas je test. Sme radí, že môžeme súperiť v Európskej lige, klub tento titul nemá. Dáme zo seba všetko, aby na nás boli fanúšikovia hrdí. Musia vidieť, že sme dali zo seba všetko bez ohľadu na výsledok."

Poľské médiá tvrdia, že Robert Lewandowski prestúpi do Barcelony. Vieš o tom? Chcel by si ho vo svojom mužstve?

"Rozumiem tejto otázke, ale nie je to vhodný moment na to, aby sme hovorili o Lewandowskom. Rešpektujem ho, je to výborný futbalista, ale musíme sa sústrediť na zajtrajší zápas. Nemôžem povedať nič viac."

[Marc Fuste, Jugones] Závidíš Realu, že sa od neho vyžaduje menej? Včera sa zdalo, že prehrá, ale postúpil do semifinále a dokonca ani vlastní fanúšikovia to úplne nechápu. Vyžaduje sa od vás z pohľadu hry veľa?

"Požiadavky voči nám stanuje naša história, nie Real. Nepozeráme sa na Madrid. Už prakticky 40 rokov musíme vyhrávať a hrať dobre. Takí sme v Katalánsku. Neviem, aké je to v Madride. Real je skvelý rival a treba ho obdivovať, ale Barcelona je iná história. To s tým nemá nič spoločné."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Aké dôležité je pre vás to, aby ste v tíme mali hráča ako Luuk de Jong, ktorý nastúpi na trávnik a do dvoch minút strelí gól?

"Luuka si veľmi cením, neraz som hovoril, že je vzorom. Vždy trénuje naplno. Bez ohľadu na to, koľko hrá. Je skvelé mať ho v tíme. De Jong dobre pokrýva loptu, spolupracuje, veľmi sa rozvinul za ten čas, čo som v klube. Chápe hre, je zrelý."

[Didac Peyret, Sport] Máš dojem, že pre Nica je ťažšie prispôsobiť sa hre medzi elitou v porovnaní s Pedrim a Gavim? V tejto sezóne si ho neraz vystriedal. Chýba mu niečo vo fyzickej pripravenosti?

"Nemyslím si, že ide práve o to. Nico proti Levante nehral zle. Pracoval, držal loptu, získaval ju. Hodnotíme ho dobre. Som spokojný s jeho rozvojom a tréningami. Bude pre nás veľmi dôležitý. Hodnotíme ho veľmi pozitívne. Je to mladý hráč, objaví sa stres, tlak, veľa behá, ale z fyzického pohľadu mu nechýba nič."

Prekvapili vás agresívne protiútoky Eintrachtu? Očakávate niečo podobné aj zajtra?

"Áno, očakávam podobného súpera. Viedol si veľmi dobre, nám nepomohli zbytočné straty lopty. Musíme si dávať pozor na výmeny pozícii počas protiútokov. Je to prednosť Eintrachtu."

Bude zajtra kľúčové, aby Frankfurt nepretlačil svoj herný spôsob a necítil sa v zápase dobre?

"Viac menej je to o tom, čo som už povedal. Strácali sme priveľa lôpt. Súper vybieha do brejku s 4-5 hráčmi, kvôli čomu sme trpeli. Musíme si dávať väčší pozor a lepšie brániť s loptou, lepšie sa rozostaviť, hrať vysokým presingom. Doma to môžeme zvládnuť lepšie."

Máte nejakú špeciálnu pesničku, ktorá vás motivuje pred dôležitými zápasmi?

"Neviem. Necestujem v autobuse spolu s hráčmi. Naposledy, aby sme sa dostali na štadión, sme museli prejsť 200 metrov. Nie som ani v šatni, resp. keď som tam, hudba nie je pustená, pretože sa rozprávame. Potom si pustia, čo chcú, v tomto smere nie sú žiadne pravidlá. (smiech)"

[TVE] Sergiño Dest dnes dostal povolenie hrať. Je vzhľadom na problémy v obrane možné, že zajtra dostane minúty napriek tomu, že nemá zápasový rytmus?

"Keďže je v nominácii, tak môže hrať. Veľmi dobre trénoval, aj Memphis. Získali sme hráčov, je dôležité, aby sme dosiahli stanovené ciele. Dest je dôležitý hráč, ktorý nám dáva veľa na pravej aj ľavej strane."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-04-13 16:41:56
Osemfinále Európskej ligy ? To už máme naštěstí za sebou :D
2022-04-13 17:43:45
Na stranke pisu ze uz je len zopar volnych listkov v kazdom sektore na Frankfurt. Spolu mozno 100 listkov a ceny su od 160 eur niekde v rohu. Na ligu stoja od 60.