Viaceré médiá už v roku 2019 informovali o tom, že Gerard Piqué prostredníctvom svojej spoločnosti Kosmos, dostane 4 milióny euro za každú odohranú edíciu Španielskeho Superpohára v Saudskej Arábii. Dôvod je jednoduchý - Piqué mal pre Španielsku kráľovskú futbalovú federáciu vyjednať presun Španielskeho Superpohára do Saudskej Arábie.

Denník El Confidential teraz po niekoľkých rokoch odhaľuje, ako celá operácia prebiehala. Denník tvrdí, že získal prístup k dokumentom, ktoré ukazujú, že Luis Rubiales ako prezident RFEF a Gerard Piqué ako majiteľ spoločnosti Kosmos, spojili sily, aby získali tučnú províziu za to, že Španielsky superpohár sa bude každoročne konať v Saudskej Arábii.

Na základe informácií The Confidential, prezident RFEF tlačil na úrady v Rijáde, aby stopérovi FC Barcelona prostredníctvom jeho spoločnosti Kosmos vyplatili províziu vo výške až 24 miliónov eur za odohranie turnaja v Saudskej Arábii a následne sa všetky strany pokúsili zatajiť účasť stopéra na vyjednávaniach aj v zmluve. Kosmos pritom sprostredkovala kontrakt a za túto službu zinkasuje 4 milióny eur ročne počas odohrania prvých šiestich ročníkov turnaja. El Confidential sa odvoláva na získane dokumenty a zvukové nahrávky.

Na jednej zo zvukových nahrávok, ktoré Rubiales poslal Piquému, prezident RFEF oznamuje hráčovi Barcelony, že dohoda bola uzatvorená: "Geri, blahoželám. Nemám pritom na mysli včerajší zápas alebo tvoj gól. Mám na mysli to, že je už viac ako 12 hodín a preto je dohoda so Saudskou Arábiou už uzatvorená. Blahoželám, ďakujem za všetko a som ti k dispozícii pre čokoľvek potrebuješ. Teda, až na nejaké maličkosti, na ktoré určite nepotrebuješ mňa (smiech). Super, objatie. Drž sa kamarát."

El Confidential tvrdí, že prezident s hráčom ešte predtým ako sa dohodli so Saudskou Arábiou, na konci roka 2018 plánovali, aby sa turnaj odohral na Camp Nou, no prekážkou v tomto smere bol Real Madrid: "Preberiem to aj s Realom Madrid. Ale myslím si, že Real Madrid s tým nebude súhlasiť."

Na nahrávkach sa objavil aj Piquého hlas. Piqué sa snažil upokojiť prezidenta RFEF, aby napredoval s projektom, keď mal obavy vzhľadom na finančné podmienky ponuky predstavenej v auguste 2019. Piqué na nahrávkach, ktoré má El Confidential k dispozícii, hovorí: "Pozri Rubi. Ak tak veľmi záleží na peniazoch, Real Madrid by akceptoval 8 miliónov eur. Mohol by si urobiť 8 mega pre Madrid a 8 mega pre Barçu. Pre ďalších dvoch môžeš urobiť €2m a €1m. A federácia by mohla zostať s 6 mega. Alebo by sme mohli zatlačiť na Saudskú Arábiu o ďalšie 1-2 milióny."

"Rubi, chápem tvoj pohľad. Ale premysli si to. Ak všetci uvidia, že si sa to chystal urobiť, tak sa stiahni, použijú to proti tebe. Povedia, že už viac nepôjdeš do Saudskej Arábie, pretože ťa chytili. Premyslel by som si to. Ukázalo by to, že si nikdy neurobil nič zlé. Chápeš? A ide o rovnakých ľudí. S rovnakou cenou atď., atď. A môžeš povedať, že si sa nemýlil."

Od uzavretia dohody so Saudskou Arábiou má španielska futbalová federácia zaručenú platbu vo výške 40 miliónov eur každý rok. Okrem toho si polepšil aj Rubiales, ktorému sa mnohonásobne zvýšil plat.

Na inej nahrávke zas Piqué hovorí Rubialesovi: "Povedali, že zaplatia zajtra. Ide o to, že povedali, že zaplatia len vám, ale... Nedávalo by to zmysel, ak by nezaplatili aj nám. Musia zaplatiť nám všetkým. Ak nie, nepôjdeme. Potrebujem tvoju podporu," povedal Piqué pred prvou edíciou Španielskeho superpohára. Zaujímavosťou je, že v zmluve stojí, že turnaj môže byť zrušený kedykoľvek aj v tom prípade, ak spoločnosť Kosmos nedostane svoje peniaze na čas. V súčasnosti platí, že Piqué a ani Rubiales tieto šokujúce odhalenia nekomentovali. Čakáme na ďalší vývoj.

zdroj: marca.com sportsfinding.com
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2022-04-18 10:51:02
Mes que in club!
2022-04-18 11:11:34
Sluzi mu ku cti,ze apriori to chcel na Nou Campe....ked s tym Real nesuhlasil....