Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Rayo Vallecano, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Možno ste trochu unavení, ale je zajtrajší súboj dobrou príležitosťou na to, aby ste navýšili svoj náskok na pozíciách zaručujúcich účasť v Lige Majstrov?

"Áno, môžeme si upevniť druhé miesto, vyhrať domáci zápas a zahrať lepšie ako naposledy. Rayo je ťažký súper, výhra nad Espanyolom mu pomohla v kontexte zotrvania v Primera División. Je to mužstvo s osobnosťou, ktoré na nás bude vyvíjať tlak. Musíme sa vedieť dostať spod presingu, s čím sme mali problém v zápase proti Realu Sociedad, najmä v druhom polčase. Môžeme ukázať osobnosť, hrať sebavedomejšie, efektívnejšie, najmä pri prvých gólových príležitostiach. Výhra by bola dobrým krokom minimálne na zabezpečenie si účasti v Lige Majstrov a tiež v boji o druhé miesto."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako si poradíte s únavou v koncovke sezóny? Plánujete v zostave rotáciu?

"Všetko závisí od problémov, niektorých trápia určité veci už 2-3 mesiace. Piqué hrá efektne a má bolesti, naposledy vydržal 80 minút. Škoda, že je to také, aké je, pretože je pre nás veľmi dôležitým hráčom. Uvidíme, ako sa bude cítiť zajtra, dnes prakticky nemohol trénovať. Musíme dávkovať minúty, myslieť na to, či počas týždňa hráme jeden zápas alebo dva či tri. Najdôležitejšie sú pocity hráča. Ak sú dobré a je pripravený na 100%, tak bude hrať. Ak nie, upravíme záťaž."

[Damia López, RAC1] Ak zajtra vyhráte, pred Betisom budete mať 9-bodový náskok. Ak vnímaš koncovku sezóny? Ide o to, aby ste si zabezpečili účasť v Lige Majstrov alebo už budeš myslieť na nasledujúcu sezónu?

"V súčasnosti ide o vyhrávanie a postup. V hre je veľa. Hráme o Ligu Majstrov a druhé miesto. Budem reálny, získať titul je prakticky nemožné. Je tu teda druhé miesto a zlepšenie našich dojmov. Február a marec boli skvelé, teraz sa naša hra trochu zhoršila. Pocity nie sú najlepšie, musíme to zlepšiť. Musíme hrať čo najlepšie, aby sme uzatvorili sezónu čo najvyššie, čiže realisticky na druhom mieste."

[Cadena SER] Je prepad formy dôsledok tímovej hry alebo kvôli tomu, že formu nemajú jednotliví hráči? Snažil si sa rozdeliť minúty a rotovať, no Ferran Torres hrá prakticky bez prestávky. Môže byť trochu unavený?

"Na každého hráča príde únava inokedy. Analyzujeme dáta a Ferran je schopný hrávať každé 3-4 dni. Myslieť na rotáciu je teraz druhoradé. Musíme hrať čo najlepšie. Musíme dosiahnuť náš cieľ. Všetko bude závisieť od pocitov a dát. Feran je pre mňa veľmi dôležitým hráčom bez ohľadu na to, či strieľa góly. Má veľmi veľa situácií, nabieha do voľného priestoru, pracuje pre mužstvo... Robí dobre toľko vecí, že je veľmi dôležitý."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Dnes je prvý Deň svätého Juraja, odkedy si trénerom Barcelony. Využiješ popoludnie na prechádzku po meste a na oddych, alebo pokiaľ nedosiahnete váš cieľ, budeš plne sústredený?

"(smiech) Čoskoro vám pošlem môj plán na dnešné popoludnie. Mám dve malé deti, množstvo práce v Barcelone, aj doma. Užívam si to. Niekedy sa snažím nemyslieť na klub, aj keď je to ťažké, pretože potrebujeme body. Klub je v ťažkej situácii, ale aj napriek tomu sa snažím tráviť čas s rodinou a priateľmi. Práca je náročná, ale je pre mňa cťou byť tu."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Jordi Cruyff po zápase proti Cádizu povedal, že prehry vám poslúžia na to, aby ste videli, aké máte potreby do budúcnosti. Dodal, že spolupracujete a celkom dobre viete, čo je potrebné urobiť. Chcete urobiť v kádri drobné korekcie alebo možno aj revolúciu?

"Je jasné, že plánujeme budúcu sezónu. Sme závislí od finančnej situácie. Uvidíme, čo bude možné. Aby niekto prišiel, niekto musí aj odísť. Musíme začať konať, ale najviac sa zaoberáme každodenným životom, zápasom proti Rayu."

[Francesc Latorre, TV3] Akým druhom prózy by bolo trénovanie Barcelony?

"Po trochu zo všetkého. Niekedy je to science-fiction, napríklad výhra na Bernabéu, ale aj horor, ako v prípade problémov v kádri, keď mnohí hráči boli nakazení koronavírusom alebo boli zranení. V novembri sme boli v tabuľke na deviatom mieste. Musíme byť opatrní, inak sa z tejto situácie nedostaneme. Je potrebné pochopiť, že sme v ére po Messim, čo je už samo o sebe náročné, pretože on sám vytváral situácie, ktoré umožňovali vyhrávať zápasy. Musíme byť veľmi trpezliví. Som prvý, kto sa teší na to, že budeme bojovať o trofeje. Ale tentokrát sa to nepodarilo. Musíme sa posilniť, byť odvážni a veriť, ale potrebný je aj realizmus, trpezlivosť a pokoj. Éra po Messim nie je jednoduchá."

[David Ibanez, Mediaset] Prezident povedal, že Barcelona môže matematicky stále vyhrať titul. Dani Alves však povedal, že je už zrejme neskoro. Ako to vidíš ty?

"Som optimista, ale prezident ma v tomto ohľade poráža. Je pravda, že liga ešte nie je prehraná, ale je potrebné myslieť realisticky - bude to veľmi ťažké. Nikdy sa nedozvieme, čo by bolo, ak by sme sa skôr vrátili k našej hre. Ak by sme to brali od novembra, skutočne by sme boli na špici a na Real by sme strácali bod či dva. Potrebovali sme čas a štipku šťastia. Musíme pokračovať v práci. V budúcej sezóne budeme bojovať o trofeje, pretože sme Barcelona. Aj Real hrá výborne. Niekedy sa zdá, že príde o body, no nakoniec aj tak vyhrá."

[Mundo Deportivo] Ako povzbudíš fanúšikov, ale prišli na štadión?

"Veľmi jasne: 'Potrebujeme ich'. Videli sme, že keď tam nie sú, tak prehráme, ako napríklad s Eintrachtom alebo Cádizom, keď na štadióne neboli fanúšikovia z Grada d'Animació. Preto prosím fanúšikov, ale prichádzali na zápasy a podporovali mužstvo. Sú súčasťou klubu."

[Marc Fuste, La Sexta] Keď si nastúpil na post trénera v Barcelone, očakával si, že sa ti podarí zvrátiť túto situáciu v priebehu pár mesiacov?

"Uvedomovali sme si, aká je situácia. Povedali sme si, že sú to prvé mesiace v ére po Messim. Musíme byť trpezliví. Mnohé kluby prechádzali podobným procesom, napríklad Manchester United, ktorý sa niekoľko rokov nedokázal kvalifikovať do Ligy Majstrov. Nemôžeme dovoliť, aby Barcelona padla tak hlboko."

[Didac Payret, Sport] Ansu Fati zatiaľ nebol povolaný. Kedy sa vráti do hry?

"Ak bude dobre trénovať počas tohto týždňa, bude povolaný na zápas proti Malorke. Vyzerá výborne a tvrdo pracuje s mužstvom. Jeho návrat je pre nás skvelá správa."

[La Vanguardia] Aubameyang sa v priebehu troch mesiacov stal najlepším strelcom mužstva. A mužstvo okrem toho strieľa oveľa viac gólov po hlavičkách. Čakal si to?

"Áno, trénujeme to. Snažíme sa útočiť v správnych priestoroch a niekedy sa stane, že góly padnú po centroch zo strany. Auba tvrdo pracuje, útočí na priestor. Ide o skvelý transfer zo strany športového oddelenia. Mužstvu veľmi pomáha, angažuje sa, obetuje sa pre mužstvo... Som s ním veľmi spokojný."

[Iniestazo] Čo je najťažšie v pohľadu rozvoja tohto tímu?

"Predovšetkým pochopenie hry. Meníme model a to nás stojí veľa. Myslím si, že všetci dobre súperia a sú angažovaní. K tomu nemám výhrady. V zápase proti Realu Sociedad sme sa poriadne vytrápili. Ešte som nemal dostatok času, aby som dôkladne natrénoval všetky taktické aspekty so všetkými hráčmi. Stále sú čiastočne zvyknutí na rutinu predchádzajúcich tréningov."

[Carlos Dominguez, Culemania] Objavili sa špekulácie o tom, že Manchester United má záujem o Frenkieho de Jonga. Povedal si, že je pre teba kľúčový...

"Nehovorili sme o tom. Frenkie je veľmi dôležitý hráč pre mňa aj pre klub. Je to hráč, ktorý môže vyznačiť epochu. Má veľkú kvalitu, osobnosť a skvelé vlastnosti. Hrá na veľmi vysokej úrovni. Musí v tom pokračovať. Musí strieľať góly, asistovať. Môže sa stať jedným z najlepších centrálnych záložníkov na svete. Všetko závisí od neho. Ak by som mal rozhodnúť ja, hral by tu dlhé roky."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Barcelona strieľa najviac gólov hlavou v Európe. Z čoho to vyplýva?

"Góly strieľané hlavou sú výsledkom našej stratégie alebo schopností Luuka de Jonga a Aubameyanga. Existujú rôzne scenáre, ale stále je to časť nášho herného modelu, nemám nič proti tomu. Keď vyhrávame a hráme dobre, je mi jedno, akým spôsobom strieľame góly."

[Juli Claramunt, Jijantes] Ktorá z formácií podľa teba potrebuje najviac posilniť?

"Závisí to od plánovania a možností klubu. Cieľom je mať dvoch elitných hráčov na každú pozíciu. O miesto v zostave musí bojovať každý. V súčasnosti sa však plne sústredím na prebiehajúcu sezónu."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2022-04-24 01:55:18
možno tá éra po Messim mohla prísť s Messim, ktorý by dal našim mladým hráčom veľmi veľa do rozvoja a bol by kľúčový v zápasoch resp. ten rozdielový hráč ktorého tak zúfalo potrebujeme ale stále sa nájdu ľudia ktorý budú hovoriť aké správne rozhodnutie to bolo a myslím si že už veľa zápasov prešlo aby sme si tento fakt mohli uvedomiť že Messi je presne ten článok ktorý ani do budúcich rokov nevieme a nebudeme vedieť nahradiť a práve on je ten ktorý mohol našich hráčov pripraviť na éru po ňom
Ale pre mnohých je správe mať v týme Busiho, Alvesa, Roberta, Albu, Fatiho ktorý je ako sko, Ferrana (v ktorého verím) ktorý trafí všetko len nie bránu, Aubu ktorý bol za zenitom už v ARS, Depaya ktorý je podobný prípad ako Cou, zbaviť sa Demira.. Dembele ktorý hrá dobre len preto aby sa predal alebo aby si vybojoval dobrú zmluvu.. jediná pozitívna vec sú hráči ako FDJ ktorého asi predáme, Gavi,Pedri, Arujo,Dest a medzi nimi nám presne chýba článok ktorý nosí číslo 30 v PSG. Budiš pravda. Myslite si čo chcete je to fakt ktorý Bohužiaľ nechcete prijať.