Xavi Hernández na tlačovej konferencii priznal, že mužstvo vstúpilo do zápasu zle, no v druhom polčase podalo lepší výkon. Tréner okrem iného uviedol, že Barcelona musí v koncovke sezóny urobiť maximum.

[Catalunya Radio] Často si venoval pozornosť dôležitosti rýchlo streleného prvého gólu. Barcelona v posledných zápasoch dostala množstvo gólov na začiatku prvých aj druhých polčasov. Ako to vysvetlíš?

"Máte pravdu. Hovoríme o tom s mužstvom a sledujeme videoanalýzy. Do zápasu sme nevstúpili tak intenzívne ako toto stretnutie vyžadovalo. V druhom polčase to bolo iné. Barcelona bola iná, plná túžby. Snažili sme sa všetkými spôsobmi, ale lopta niekedy nechce padnúť do siete. V našom podaní si nemôžeme dovoliť taký prvý polčas. Hráči to vidia, ale chyby sa opakujú. Súperom sa musíme vyrovnať v otázke viery a túžby a učiť sa z chýb. Zahadzujeme priveľmi dobré šance na to, aby sme v tabuľke odskočili. Zápas ako proti Cádizu a Rayu by sme doma mali vyhrať."

[Marta Ramon, RAC1] Zapríčinilo vypadnutie z Európskej ligy to, že mužstvo nemá takú motiváciu?

"Keď sme ťahali tak skvelú sériu, všetci boli nadšení. Stále sme dúfali v trofeje. Chápem to. Pre Barcelonu nie je boj o druhé miesto tak motivujúci. V budúcej sezóne však chceme hrať v Lige Majstrov a to by nás malo motivovať. Z pohľadu viery sa musíme vyrovnať súperom, ktorí tu bojujú o život. Sme predsa v podobnej situácii a treba to pochopiť. Sami si vytvárame problémy. Je to veľká škoda. Musíme sa zlepšiť v mnohých aspektoch, ale predovšetkým v otázke motivácie."

[Adria Albets, Cadena SER] Barcelona po prvýkrát v histórii prehrala na Camp Nou tri zápasy v rade. Barcelona navyše nedokázala streliť gól v dvoch zápasoch doma po sebe. Ako to vysvetlíš? V akej nálade sa vrátiš domov?

"Som nahnevaný a sklamaný ako každý culé. Dnes sme mali zlatú šancu. Opakuje sa to, že trpíme na Camp Nou a súper strelí gól ako prvý. A my nedokážeme vyrovnať. Aj napriek množstvu šancí sa nám nepodarilo vyrovnať. Myslím si, že ak by sme vyrovnali dostatočne skoro, tento zápas by sme nakoniec vyhrali. Niekedy sa však sami dostávame do problémov. Teraz už musíme myslieť na zápas proti Malorke, v ktorom musíme získať tri body."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že do konca sezóny bude ťažké dostatočne motivovať hráčov, aby pochopili, aké nebezpečné by to bolo, ak by ste sa nekvalifikovali do Ligy Majstrov?

"Musíme sa namotivovať, pretože v budúcej sezóne chceme hrať v Lige Majstrov a súperiť na každom fronte. To všetko závisí od toho, ako ukončíme sezónu. Na Camp Nou sme prehrali dvakrát v rade, pritom sme si vytvorili množstvo šancí, no nestrelili sme ani jeden gól."

[Helena Condis, Cadena COPE] O arbitroch hovoríš vždy s rešpektom. Máš dnes ťažké srdce na rozhodcu, napríklad za neodpískaný pokutový kop po faule na Gaviho?

"Ja som tú situáciu nevidel. Mala to byť penalta? [Helena Condis: "Počas prenosu sme uznali, že to mala byť penalta..."] Neviem... Rozhodca by tu mal sedieť a vysvetliť to. Ja nemôžem hovoriť v jeho mene. Ako tréner som sa pomýlil a priznávam to. Nepodarilo sa mi dostatočne namotivovať hráčov. Môžem povedať, že som sa mýlil, ale nemôžem to povedať o práci iných. Bolo by to neúctivé."

Sú podľa teba hráči po posledných zápasoch sebakritickí?

"Áno. Keď sme sa pripravovali na zápas, videl som, že sú dobre psychicky pripravení, ale v prvom polčase sa nám hralo ťažko. Na druhý polčas sme vybehli s iným prístupom. Nakoniec sme však neboli efektívni. Taká je ligová súťaž. Už ju prakticky nemôžeme vyhrať, ale je potrebné zostať na druhom mieste."

[Francesc Latorre, TV3] Fanúšikovia po zápase povedali, že projekt si vyžaduje trpezlivosť, no pobúrila ich práca rozhodcu. Mal by sa klub alebo ty k tejto veci vyjadriť?

"Chápem fanúšikov. Pred chvíľou ste povedali, že mal byť pokutový kop. A čo mám povedať ja? Verím v čestnosť rozhodcov. Nechcem si myslieť, že pískajú v náš neprospech. Po zápase by mali vysvetliť svoje rozhodnutia. My tréneri komentujeme stretnutia. Snažím sa byť úprimný."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Máš obavy z toho, že fanúšikovia po posledných výsledkoch prestanú chodiť na štadión?

"Som presvedčený, že budú s nami, pretože ich potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým. Dnes boli opäť výborní. Veľmi im ďakujem, pretože boli skvelí do poslednej sekundy. My sme na vine. Musíme sa vyrovnať našim fanúšikom. Na Camp Nou nám zostávajú tri zápasy a dúfam, že nás budú podporovať na rovnakej úrovni. Dáme zo seba všetko, aby sme sa kvalifikovali do Ligy Majstrov."

[Jordi Blanco, ESPN] Povedal si, že Barcelona okrem toho, že musí vyhrávať, musí hrať dobre. Stratilo mužstvo v posledných zápasoch túto esenciu?

"Dnes sme nehrali dobre, kvôli čomu sme nevyhrali a tak to u nás vyzerá. Po zápase proti Realu Sociedad sme boli trochu sklamaní, pretože hoci sme vyhrali, v druhom polčase sme hrali veľmi slabo. V Barcelone je to tak, že ak z rôznych dôvodov nehráte dobre, tak zápas prehráte. Musíme opäť zmeniť dynamiku."

[Marc Fuste, Jugones] Môže mužstvo vzdať posledné zápasy, keďže nie je zvyknuté bojovať o druhé miesto?

"Nie. To by bola prehra. Dnes sme nevstúpili dobre do zápasu, ale v druhom polčase sme sa veľmi snažili. Lopta však nechcela padnúť do siete. Niekedy je to tak."

[Albert Hernández, TVE] Obvinil si sa z toho, že si nedokázal namotivovať hráčov. Nezdá sa ti zvláštne, že ich musíš motivovať? Nemali by si hráči viac uvedomiť, o čo sa hrá? Fanúšikovia veria, že niektorí hráči považujú sezónu za skončenú a myslia už na svoju budúcnosť...

"Hráme veľa zápasov. Musíme sa vzchopiť a sústrediť sa na tých posledných 5 zápasov. Ide o to, či v budúcej sezóne zahráme v Lige Majstrov. V takomto momente musíme byť jednotní. Je pekné, keď sa vyhráva 4:0, ale v takýchto chvíľach je vidieť skutočnú tvár hráčov, trénerov a fanúšikov. Celé barcelonismo musí držať spolu. Tolerujem akúkoľvek kritiku. V tomto momente som ja najviac zodpovedný, ale musíme vydržať a už v nedeľu urobiť krok vpred."

Čo chýba Nicovi, aby vzhľadom na zranenie Pedriho hrával v základe?

"Má konkurenciu. Súperí s Busim, Frenkiem, Gavim... Dnes zasiahol do zápasu a prezentoval sa dobre. Teraz potrebujeme celý káder. Zostáva 5 zápasov, napätie je čoraz väčšie a objavujú sa zranenia."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2022-04-25 01:53:48
Výborná tlačovka, súhlasím vo všetkom s Xavim. Poďme vyhrať posledných 5 zápasov, ukázať peknú hru a udržať si druhé miesto, VISÇA EL BARÇA ?❤️
2022-04-25 06:59:49
V klidu, Laporta říkal, že si jsem pro titul, tak si jdem pro titul ?