Aktuálna forma holandského záložníka je iba slabým odvarom toho, na čo sme u talentovaného mladíka obvykle zvyknutí. To, že Frenkie de Jong neprežíva na Camp Nou najlepšie obdobie podčiarkol aj posledný ligový zápas proti Rayo Vallecano, v ktorom už počas 60. minúty stredopoliar schádzal z trávnika.

Kouč Kataláncov Xavi vystriedal De Jonga v spomínanom zápase po neuspokojivom výkone, s čím podľa všetkého nebol spokojný ani samotný hráč, ktorý dal svoju frustráciu explicitne najavo. Denník SPORT píše, že holandský reprezentant ešte pred pár mesiacmi disponoval neotrasiteľnou pozíciou v Xaviho kádri. Po viditeľnom úpadku formy v niekoľkých zápasoch za sebou však údajne FC Barcelona úplne nevylučuje scenár, v ktorom by Frenkieho počas najbližšieho prestupového obdobia speňažila.

Médiá vidia za De Jongovim výkonnostným úpadkom napríklad aj absenciu bývalého trénera Ronalda Koemana v barcelonskej kabíne. Jeho odchod z klubu podľa medializovaných informácii hráčovi nepomohol. Medzi Koemanom a De Jongom totiž fungovala veľmi dobrá športová spolupráca, čo v konečnom dôsledku vyplývalo aj zo skutočnosti, že sa obaja poznali z holandskej reprezentácie. Niekdajší futbalista Ajaxu Amsterdam dokonca pod Koemanom v národnom tíme v roku 2018 debutoval. Aj napriek tomu, že súčasný tréner Kataláncov Xavi Hernandez mnohokrát holandského futbalistu verejne podporil, nedokázal si s ním vybudovať podobné puto, píše SPORT.

Pod Ronaldom Koemanom mal taktiež Frenkie neotrasiteľnú pozíciu v základnej zostave. V súčasnosti však v zálohe FC Barcelony panuje omnoho neúprosnejšia konkurencia v podobe stále zlepšujúceho sa Gaviho, Pedri zasa po zotavení sa zo zranenia podáva solídne výkony. To síce De Jongovi situáciu neuľahčuje, avšak na druhej strane by ho to malo motivovať k podávaniu lepších výkonov. Frenkie tak podľa všetkého už zďaleka nie je nedotknuteľný. Toto tvrdenie je podľa SPORTu podporené aj touto zaujímavou štatistikou – v posledných jedenástich zápasoch La Ligy odohral De Jong iba v jednom z nich  plnú minutáž (proti Realu Sociedad). Napríklad v rámci Európskej ligy s súboji s Eintrachtom Frankfurt bol v oboch zápasoch iba náhradníkom.

Môže to vyznieť cynicky, ale práve Pedriho zranenie, ktoré Španiela pravdepodobne odstaví až do konca prebiehajúcej sezóny, môže Frenkiemu de Jongovi pomôcť nájsť svoju niekdajšiu formu. Predpokladá sa, že práve vzhľadom na Pedriho absenciu bude Holanďan dostávať viac hracieho času.

SPORT aj napriek tomu dáva v závere na zreteľ, že zotrvanie De Jonga v metropole Katalánska nie je stopercentne isté. Do úvahy treba brať záujem, ktorý bol o hráča prejavený napríklad zo strany Manchesteru United a Bayernu Mníchov. Najnovšie (podľa francúzskych médií) o zlanárení Frenkieho de Jonga do svojich služieb uvažuje aj PSG. Rozhodnutie tak aktuálne ostáva na ramenách FC Barcelony. Tá sa musí rozhodnúť, či vo Frenkiem vidí budúcnosť, alebo je ochotná zvážiť jeho predaj. Vyústenie celej situácie bude závisieť na výkonoch hráča.  

zdroj: SPORT / Marca
foto: Shutterstock 
   

Diskusia

4 komentáre
2022-04-27 19:24:03
Pokiaľ neprivedieme šestku namiesto Busquetsa a nebudeme hrať double pivot tak de Jong sa bude len trápiť a veľkú budúcnosť v Barcelone u neho nevidím.
2022-04-27 19:34:04
Není to tím, ze má nové taktické úkoly, např za Koemana hrál fakt masakr běhal nahoru dolu jak motorová myš…

Koeman ho uměl lépe využít než Xavi.

Chce to aby věděl využívat ty hráče oni hrací co k nám chodí nejsou špatný. Jen s nima neumíme pracovat…