Kataláncom sa podarilo stratiť aj teoretickú nádej na prvenstvo v La Lige. Úlohou Xaviho družiny do konca sezóny je tak boj aspoň o čestné druhé miesto, ktoré by FC Barcelone zaručilo účasť v nadchádzajúcom ročníku prestížnej Ligy Majstrov. Predpokladom na takéto umiestnenie je však úspešné zvládnutie zostávajúcich ligových stretnutí, medzi ktoré patrí aj to nedeľňajšie. V ňom si barcelonskí hráči zmerajú sily s RCD Mallorcou.

Aktuálna forma mužstva pod taktovkou Xaviho Hernandeza vypovedá o tom, že sa katalánsky klub nenachádza v najideálnejšej situácii. Barcelona totiž prehrala 3 z posledných 4 zápasov, čo značne narušilo peknú sériu bez prehry. Tá trvala od 20. januára, keď Blaugranas podľahli Athletic Bilbau v Copa del Rey. Od spomínaného momentu ťahali Katalánci 15-zápasovú šnúru bez prehry. Prerušená bola až Frankfurtom v rámci bojov v Európskej lige. Zdá sa, že práve táto prehra bola akýmsi zlomovým momentom. Po vypadnutí z európskej pohárovej súťaže prehrala Barcelona ešte s Cadizom a naposledy doma s Rayom Vallecanom. Šancu na reparát má FC Barcelona najbližšie proti Mallorce. Médiá preto zhrnuli 3 kľúčové aspekty, ktoré môžu mať na tento ligový zápas najväčší vplyv.

Domáce prostredie sa pre Barcelonu nezdá byť veľkou výhodou

Odohrať zápas na trávniku vlastného štadióna vo všeobecnosti zvýhodňuje domácich hráčov, ktorí sú k lepšiemu výkonu hnaní predovšetkým vďaka prítomnosti svojich fanúšikov. Zdá sa však, že aura domáceho svätostánku FC Barcelone v posledných zápasoch príliš nepomáha. Na Camp Nou totiž Katalánci prehrali 3 zápasy za sebou. Ide o najdlhšiu sériu prehier v histórii katalánskeho veľkoklubu. Prehry na Camp Nou prišli práve proti vyššie spomínaným futbalovým celkom – teda najskôr proti Frankfurtu a potom v La Lige proti Cadizu a Vallecanu. Prerušenie tejto nepriaznivej trojice prehier môže byť extra motiváciou pre Xaviho mužstvo.

Potrebný impulz môže Kataláncom priniesť navrátilec Ansu Fati

Španielsky teenager zažil po debute v roku 2019 v A-mužstve Barcelony raketový vzostup, ktorý však pribrzdili množiace sa zranenia. Aktuálne sa Fati nachádza mimo barcelonského kádra – opäť kvôli vážnejšiemu zraneniu. To ho prinútilo túto sezónu vynechať až 30 zápasov. Zdalo sa, že Fatiho comeback príde už proti Cadizu, respektíve Rayu Vallecanu. Xavi však uznal za vhodné neunáhliť návrat talentovaného mladíka.

Všetko však nasvedčuje tomu, že veľkolepý návrat miláčika fanúšikov sa uskutoční už túto nedeľu. Podľa správ z prostredia klubu sa Ansu kompletne zotavil zo zranenia a do zápasu by mohol zasiahnuť aspoň ako striedajúci hráč.

Kameňom úrazu môže byť neefektívna barcelonská ofenzíva

Barcelonskému útoku sa podarilo vsietiť 4 góly defenzívam Atletica Madrid, Valencie, Neapolu, Bilbaa ale aj Realu Madrid. Odvrátenou stranou mince je však odstrašujúca štatistika z posledných zápasov – Katalánci strelili v 3 stretnutiach iba 1 gól. Gólová produktivita FC Barcelony sa tak momentálne zdá byť na bode mrazu.

Ofenzívne schopnosti Xaviho kádra však netreba podceňovať. Útočnému trojlístku v zložení Torres-Aubameyang-Dembélé sa síce aktuálne nedarí, avšak záblesky zlepšenia prišli s návratom Memphisa Depaya  v poslednom zápase na Camp Nou. Xavi má navyše k dispozícii napríklad aj Luuka de Jonga. A Barcelona môže rátať aj s Ansu Fatim, ktorý do najbližšieho zápasu taktiež s vysokou pravdepodobnosťou zasiahne. To by mohlo ofenzívny potenciál katalánskeho klubu “nakopnúť“ ku vyššej produktivite.

zdroj: barcauniversal.com / mundodeportivo.com
foto: Shutterstock
    

Diskusia

3 komentáre
2022-04-30 14:06:49
Obávam sa,či sa od Fatiho neočakáva až priveľa.
Veľmi rád by som sa mýlil.
2022-04-30 16:36:55
No kéž by se vrátili k té intenzitě co měli v zimě a vzpomněl si, že střílet se dá i z hrany 16ky....