Tréner FC Barcelona na dnešnej tlačovej konferencii pred zápasom proti Getafe zdôraznil, že Barcelona stále nemá istotu druhého miesta v tabuľke, takže mužstvo sa sústredí na dosiahnutie tohto cieľa a zatiaľ nemyslí na ďalší ročník.

[Barça TV] Aké sú vaše očakávania od zajtrajšieho zápasu proti Getafe, ktoré teraz trénuje Quique Sánchez Flores?

"Pre Getafe je príchod Quiqueho výhodný, do mužstva vniesol veľa charakteru a agresivity, v dobrom slova zmysle. Getafe teraz hrá intenzívnejšie, veľmi priamočiaro a s tesným pokrývaním súpera. Tento štadión nie je jednoduchý, bude to pre nás ťažké. Obidva tímy bojujú o svoje ciele. Nám chýba bod, aby sme sa stali vicemajstrom, ale chceme vyhrať, vytvárať si príležitosti, strieľať góly. Hráme o tri body."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Araujo dnes trénoval s tímom, má šancu zajtra nastúpiť?

"Predovšetkým chce hrať on sám a cíti sa už dobre. Treba poznamenať, že v žiadnej chvíli nestratil vedomie. Konečné rozhodnutie je však na lekároch, uvidíme, ako sa Ronald bude cítiť zajtra. Obdivujem jeho túžbu a angažovanosť, pre trénera je to veľmi dôležité."

[Marta Ramon, RAC1] Ako pristupuješ k otázke posilnenia kádra do budúcej sezóny? Uvedomuješ si, že ak chce Barcelona kúpiť hráčov, najprv musí niekoľkých predať?

"Rozhodne situácia klubu. Som súčasťou tímu, ktorý o tom rozhoduje, o tom, ako bude vyzerať káder na budúci rok. Spolupracujeme s Mateu Alemanym, Jordim Cruyffom a Joanom Laportom, som spokojný, ale všetko závisí od financií. O niekoľko dní to budeme analyzovať, v akej situácii sa budeme nachádzať a čo si budeme môcť dovoliť. Sme závislí od financií."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Čo si myslíš o téme Frenkieho de Jonga, je to pre teba hráč na predaj?

"Povedal som to neraz, je pre mňa veľmi dôležitým hráčom. Počas môjho pôsobenia stále hrával v základe. Niekedy chýbal kvôli únave alebo kvôli konkurencii v strede poľa, ale je to pre mňa kľúčový hráč. Všetci sme však závislí na finančnej situácii. Nehovorím to v kontexte de Jonga, ale vo všeobecnosti. Pre mňa je táto záležitosť jasná, je to hráč, ktorého mám veľmi rád a je pre mňa dôležitý."

[German García, Radio Nacional] Kedy by si chcel mať uzatvorený káder na budúcu sezónu, ako dlho môžeš čakať na nových hráčov?

"Všetko je stále v hre. Je pravda, že už riešime plánovanie, posily, ale táto sezóna sa ešte neskončila, zabojujeme o druhé miesto. Potom si sadneme s Mateu, Jordim a Joanom, aby sme preanalyzovali našu situáciu."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Sú v kádri nedotknuteľní hráči?

"Áno, samozrejme. Máme hráčov na predaj, máme nedotknuteľných hráčov, všetko mám v hlave, mám to premyslené. Okrem toho je kľúčové, v akej sme situácii, od toho sme závislí. Toto je fakt."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Myslíš si vzhľadom na finančnú situáciu, že je potrebné znížiť vaše očakávania v letnom prestupom období? Teraz sa hovorí, že prioritou je Robert Lewandowski.

"Som vždy optimista. Budúci rok musíme zabojovať o trofeje. V tejto sezóne sme sa o to pokúsili, od februára do marca sa zdalo, že sme schopní súperiť, ale nakoniec sa to nepodarilo. Musíme byť voči sebe kritickí a klásť si na seba nároky. Sme Barcelona a sme povinní bojovať o trofeje."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Remíza zajtra stačí ako Barcelone, tak aj Getafe. Je to pravdepodobné?

"Šanca na remízu je 33,3 %. Zvyšné možnosti sú 66,6 %, takže je pravdepodobnejšie, že to remíza nebude."

Aký je tvoj názor na Alvara Moratu, chcel by si ho mať v kádri?

"Nerád hovorím o hráčoch, ktorí teraz nie sú v tíme. Môžem hovoriť o De Jongovi, alebo iných hráčoch v Barcelone, ale diskutovať o hráčoch, ktorí tu nie sú, nie je dôležité."

[David Ibañez, Mediaset] Fanúšikovia sa obávajú toho, že Robert Lewandowski má už 34 rokov. Neprekáža ti vek hráča v kontexte možného prestupu do klubu?

"Neprekáža mi to, podpísali sme Daniho Alvesa, ktorý má 38 rokov. Vek nie je dôležitý, kľúčové je, čo môže takýto hráč ponúknuť. Hráči sa o seba z roka na rok lepšie starajú, majú súkromných výživových poradcov a kuchárov. Svet futbalu sa stáva čoraz profesionálnejším. Pozrite sa na Zlatana Ibrahimovića, Luku Modrića, Cristiana Ronalda, Lea Messiho. Všetci už majú svoj vek a stále hrajú na najvyššej úrovni. Vek nie je najdôležitejšia vec."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] S tímom pracuješ už pol roka. Más už základ mužstva na budúcu sezónu? Alebo vám chýbajú hráči základu?

"Neraz som povedal, že Barcelona potrebuje mať dvoch hráčov na vysokej úrovni na každej pozícii. Niektoré pozície v súčasnosti nie sú takto pokryté a v tíme nie je konkurencia. Keď sa niekto zraní, máme problém. Vtedy musíme nasadiť hráčov na nie ich posty. Chýbajú nám posily. Keď sa nevyhráva a nedá sa súperiť, je potrebné zmeniť veľa. Je to normálne."

[L’Esportiu] Berúc do úvahy, že počas tohto týždňa nebolo veľa tréningov a máte množstvo absencií, očakávaš zlepšenie alebo už počkáš na predsezónu?

"Musíme sa zlepšiť. Vo februári a marci sme hrali veľmi dobre, hráči si hru užívali a ja tiež. Spokojní boli aj fanúšikovia. Teraz nám forma trochu padla, no výsledky sú celkom dobré, veď sme na druhom mieste v tabuľke. V ďalších dvoch zápasoch sa však musíme zlepšiť. Nemôžeme strácať toľko lôpt, s loptou musíme hrať zodpovednejšie, častejšie byť na polovici súpera a vytvárať presing po strate. Sú to veci, ktoré sme robili, ale v ktorých sme sa zhoršili."

[Sergi Capdevila, Sport] Nedávno si povedal, že ty a tvoj štáb už viete, s kým budete v budúcej sezóne počítať. Oznámili ste to už aj hráčom?

"Ešte sme nič nepovedali, pretože sezóna sa neskončila. Stále sme nedosiahli stanovený ciel. Potrebujeme, aby všetci zo seba dávali všetko. Neskôr, možno aj zajtra, začneme plánovať budúcu sezónu."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] V jarnej časti sezóny ste získali prakticky rovnaký počet bodov ako najlepšie mužstvá ligy. Znamená to pre teba niečo?

"Ani nie, pretože by nám to neumožnilo bojovať o titul. Sme frustrovaní, pretože keď sa objavila možnosť zabojovať o Európsku ligu a titul, nesúperili sme na vhodnej úrovni. Nedokázali sme súperiť predovšetkým s Realom Madrid, na zvyšok sme stratu stiahli. Real získal minimálne toľko bodov, čo my a to mu zabezpečilo titul. Potrebné je pozrieť sa na finančnú situáciu a prácu."

[Jordi Blanco, ESPN] Bez ohľadu na mená, ktoré sú brané do úvahy, chceš získať hrotového útočníka alebo to nie je najnaliehavejšie?

"Keď dosiahneme cieľ, tak sa porozprávame. Klub dobre vie, čo chcem. Všetci budú vyžadovať trofeje. Musíme lepšie súperiť, zlepšiť sa."

[Bernat Aguilar, Nacional.cat] Druhé miesto už máte takmer isté. Čo teda očakávaš od mužstva v posledných zápasoch?

"Ešte vynaloženie posledného úsilia. Všetci sme frustrovaní, ale je potrebné urobiť krok vpred. Nehráme celkom dobre, odohrali sme ťažké zápasy. Naposledy sme vyhrali nad Celtou, hoci sme nehrali najlepšie. Musíme sa vrátiť k tomu, čo bolo vo februári a marci. Postaráme sa o to, aby budúce výsledky prišli vďaka hre."

[Jijantes] Aké más plány s Nicom? Mal by odísť na hosťovanie s cieľom získať minúty alebo by si ho chcel mať v kádri v budúcej sezóne?

"Nico je pre mňa dôležitý. Hral veľa, pomáhal tímu, strieľal góly. Neraz urobil rozdiel. Musí sa zlepšiť, tak ako všetci. Počítame s ním. V záložnej línii nám dáva veľa možností."

[Iniestazo] Jednou z pozícií, na ktorej v posledných rokoch nebola konkurencia, je post ľavého beka. Môže Alejandro Balde zastúpiť Jordiho Albu, hrá na vhodnej úrovni?

"Veľmi si ho ceníme. Určite nám pomôže, napríklad zajtra. Je to dôležitý mladý hráč. Musí veľa zlepšiť, ale môže súperiť s Jordim, môže mu dopriať oddych. Potrebujeme konkurenciu, nielen na tejto pozícii. Ak niekto nehrá dobre, mali by sme mať možnosť nasadiť niekoho iného. Pre mňa je základom mať dvoch hráčov na každú pozíciu."

[„10 del Barca”] Adama nehral v posledných piatich zápasoch. Plánuje ho klub kúpiť?

"Počítame s každým. Rozhodneme sa, keď spoznáme finančnú situáciu. Adama je pre nás dôležitý, hoci je pravda, že na začiatku hrával častejšie. Ousmane hrá v poslednom čase dobre, keď hral o niečo lepšie Traoré, minúty dostával on. Všetko závisí od formy."

[Mas que pelotas] Je potrebné nájsť rovnováhu medzi najmladšími hráčmi a veteránmi? V tejto sezóne museli mladí prebrať veľkú zodpovednosť.

"Nie je to priorita. Podpisujeme hráčov, ktorí dokážu robiť rozdiel a ktorí zlepšujú to, čo máme. Vek je však dôležitý. Starší sú zvyčajne skúsenejší, ale Nico, Gavi, Éric a Ferran sú zrelí. Máme aj veteránov ako Dani, Sergio a Jordi, ktorí nám tiež veľa dávajú. Pri plánovaní kádra berieme do úvahy vek."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-05-14 18:29:43
Keď Xavimu neprekáža 34 roční Lewandowsky tak by sa mohol vrátiť Messi toho by som chcel viac vidieť v Barcelone ako Lewandowskeho
2022-05-14 18:36:31
Takže Balde zítra bude hrát? :) Konečně by se mohl předvést