Ansu Fati poskytol rozhovor pre Canal+, v ktorom analyzoval svoju doterajšiu kariéru a podelil sa o svoje plány do budúcnosti.

Máš len 19 rokov a už si najmladším strelcom v histórii Ligy majstrov, reprezentácie Španielska a El Clásica... Celkom dobré…

"Áno (smiech), Som šťastný, že sa mi to podarilo dosiahnuť. Väčšinou na to nemyslím a dokonca ani o tom neviem. O nejakom prekonanom rekorde som sa vždy dozvedel až po zápase. Povedali mi: 'Ansu, musíš poskytnúť rozhovor, pretože si prekonal rekord'. Počas zápasu tomu neprikladám dôležitosť, lebo ide predovšetkým o to, aby som pomáhal tímu. Ostatné ma vtedy nezaujíma. Teraz s odstupom času môžem povedať, že je pre mňa veľkým potešením a cťou, že môžem prekonávať tieto rekordy."

Nezaťažujú ťa očakávania?

"Niekedy je to komplikované... Chcel by som ísť na nejaké miesto bez toho, aby ma niekto spoznal. Keď sa vraciam domov, je to úplne iné. Navonok môžete byť hviezdou, ale keď sa vrátite domov, ste normálny človek."

Ako si prežíval posledné dva roky plné zranení?

"Je to náročné. Pre futbalistu je to tá najhoršia vec. Samozrejme, že si myslím, že sa mi mohli stať ďaleko horšie veci. Môže vám ochorieť otec, vy sám môžete mať problémy so zdravím... Zranenia sa však dajú vyliečiť. Pre mňa je to 'šťastie v nešťastí', pretože som sa zranil už vo veku 13 rokov. Zlomil som si holennú kosť. Bol som mladý a myslel som si, že už nikdy viac nebudem hrať. Myslel som si, že je to koniec. Z toho všetkého sa však treba poučiť. Vtedy je kľúčová trpezlivosť."

Reprezentuješ Španielsko, ale narodil si sa v Guinei-Bissau. Považuješ sa za Afričana?

"Áno, samozrejme. Som hrdý na to, odkiaľ pochádzam. Nie je dôležité, ako ďaleko sa dostanete, musíte si pamätať na to, odkiaľ ste. Jeden z mojich trénerov z detských čias mi povedal, že mám v sebe africký futbal plný radosti z ulice. Vždy mi hovoril, aby som sa toho nevzdával. Jedným z mojich životných cieľov je pomáhať deťom."

Je tvojim cieľom získať Zlatú loptu ako prvý africký futbalista po Georgovi Weahovi, ktorý je získal v roku 1995?

"Každý futbalista sníva o Zlatej lopte, ale prioritou musí byť mužstvo."

Ktorý hráč je pre teba inspiráciou?

"Snažím sa nasledovať Didiera Drogbu v tom, ako sa má útočník pohybovať v pokutovom území a ako si má umiestňovať loptu. Cristiano Ronaldo je zas veľkým profesionálom a Leo je jednoducho neuveriteľný. Neymar hrá s veľkou fantáziou, čo je rovnako úžasné."

Čo si myslíš o Mbappém?

"Na ňom sa mi páči to, že po celý čas myslí na to, aby strelil gól. Toto je jeho ciel. V každom zápase musí streliť gól. Vidí pred sebou bránku a ide vpred."

Na chrbte nosíš niečo špeciálne a to číslo 10 po Maradonovi, Rivaldovi, Ronaldinhovi a Messim... Ako to vnímaš?

"Keď odišiel Leo, bolo pre mňa pripravené číslo 17, ale klub mi potom ponúkol číslo 10. Kapitáni to akceptovali a pre mňa je to veľká česť. Keď hráte za Barcelonu, musíte byť pripravení na všetko."

Čo cítiš, keď vidíš Messiho v drese PSG?

"Messi dal Barcelone veľa a žiadnemu culé sa nepáči to, že ho vidí v inom drese. Dúfam však, že sa mu bude dariť."

Viem, že na začiatku tejto sezóny sa Leonardo skontaktoval s ľuďmi z tvojho okolia, aby ti povedal, že PSG ťa chce kúpiť...

"Ani som o tom nevedel, pretože o to sa stará môj agent a moji rodičia. Hneď na začiatku som povedal, že mojim cieľom je zostať v Barcelone."

Už vieš, že celú kariéru stráviš v Barcelone?

"Pre mňa je to jasné - dúfam, že tu budem môcť stráviť celú kariéru."

zdroj: Canal+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2022-05-30 12:49:34
Bodaj by sa mu už vyhýbali zranenia. Može nás gólovo ťahať dlhé roky :)
Marco01 Premium
2022-05-30 13:00:30
Tak uz aj Ansuho chcel ten arogantny sejk kupit ??? Ten je strasne zatazeny na Barçu...dufam, ze Fatimu sa uz zacnu vyhybat konecne zranenua, naplni potencial a stane sa dalsou legendou klubu ? a sejk nech nikdy mevyhra LM