Prvé mužstvo Blaugranas má od priateľského zápasu v Austrálii voľno. Predzvesťou vstupu do novej sezóny bude začiatok tréningového režimu, do ktorého futbalisti Barcelony nabehnú už najbližší pondelok. Káder však aj napriek sľubom zo strany predstaviteľov katalánskeho klubu neprešiel žiadnymi výraznými zmenami.

Táto situácia znepokojuje predovšetkým hlavného trénera Xaviho Hernandeza. Od konca sezóny už ubehlo viacero týždňov, avšak mužstvo stále neprešlo sľubovanou “prestavbou“. Spomínané zmeny v hráčskych štruktúrach katalánskeho klubu si pritom vyžiadal samotný Xavi. Chcel tak zvýšiť konkurencieschopnosť FC Barcelony na domácej aj európskej úrovni.

Marca uvádza, že Xavi si uvedomuje zložitú finančnú situáciu, ktorou je Barcelona zmáhaná. Ak však chce klub znova vyhrávať trofeje, bude nutné vykonať viaceré zmeny. Vedenie na čele s Joanom Laportom musí počas leta uskutočniť mnohé nákupy, ale aj odchody hráčov. Doposiaľ sú však fanúšikmi očakávané transfery len v rovine špekulácií, to isté možno konštatovať o zbavovaní sa nadbytočných hráčov.

Xaviho slová na tlačovej konferencii po poslednom zápase La Ligy v minulej sezóne, pripomína denník Marca, pôsobili ako ticho pred “prestupovou“ búrkou, ktorá sa mala na Camp Nou počas leta odohrať: „Teraz začína práca v klubových kanceláriách. Môže to byť omnoho dôležitejšie než to, čo sa deje na trávniku. Musíme vylepšiť a posilniť mužstvo aby sme boli schopní vyhrávať. Je nutné, aby sa zmenilo viacero vecí,“ poznamenal Xavi na margo nevyhnutných zmien v kádri.

Hlavný kouč Kataláncov na spomínanej tlačovke verejnosť uistil, že podľa Mateu Alemanyho a Jordiho Cruyffa sú zmeny v kádri možné: „Veríme, že sme schopní mužstvo dobre posilniť. Barcelona je veľký klub, v ktorom musí nevyhnutne dôjsť k zmenám pokiaľ nevyhrávate tituly.“

Absencia nevyhnutných posíl a množstvo nepotrebných hráčov

Takmer mesiac po Xaviho slovách plných nádeje čelia Katalánci krutej realite. Klub opustili iba Ferran Jutgla a Philippe Coutinho, v drese Blaugranas ďalej nebudú pôsobiť hosťujúci hráči – Adama Traore a Luuk de Jong. A veterána Daniho Alvesa vo frabách Barcelony už taktiež neuvidíme, nakoľko s ním klub nepredĺžil zmluvu.

Naopak Miralem Pjanic, Inaki Pena, Alex Collado a Francisco Trincao putujú po hosťovaní späť na Camp Nou. Zo spomínaných hráčov má azda ako jediný pravdepodobnosť herných minút brankár Pena. Xavi sa taktiež dávnejšie vyjadril, že plánuje dať priestor aj Colladovi. Dvojica Pjanic a Trincao sa tým pádom pridajú na zoznam nepotrebných futbalistov na Xaviho súpiske. Tá je doplnená o mená ako Clement Lenglet, Riqui Puig, Samuel Umtiti, Martin Braithwaite alebo Oscar Mingueza. Jediným hráčom z tohto dlhého zoznamu, pri ktorom je reálna nádej na odchod z klubu, je Lenglet. O Francúza má záujem Tottenham, ktorý je podľa médií veľmi blízko k uzavretiu zmluvy so spomínaným stopérom.

V rámci posíl zatiaľ naberajú reálne kontúry len dve mená – Franck Kessie a Andreas Christensen. Obaja sú podľa medializovaných informácií už hráčmi FC Barcelony, chýba jedine oficiálne oznámenie prestupu. Xavi však požaduje posily na viacerých postoch a neuspokojí sa len s dvomi prestupmi, uvádza Marca.

Ambiciózne snahy o zisk Raphinhu a Lewandowskeho

V porovnaní s prestupom Kessieho a Christensena sú médiami predpokladané transfery Raphinhu a Lewandowskeho do metropoly Katalánska opletené rúškom tajomstva. Obaja síce prejavili záujem obliekať dres Blaugranas, avšak to je iba časťou celej prestupovej skladačky. V oboch prípadoch možno konštatovať, že rokovania o prestupe stagnujú z iniciatívy klubov, v ktorých spomínaní ofenzívni hráči pôsobia. Bayern odmietol už niekoľko ponúk za poľského útočníka, Lewandowskeho pôsobenie v Barcelone je tak čoraz menej pravdepodobné.

O niečo komplikovanejšie to je podľa Marci v prípade Brazílčana Raphinhu. Problémom je vysoká suma, ktorú Leeds za hráča požaduje. Aby toho nebolo málo, do boja o krídelníka sa zapojila aj solventnejšia Chelsea. Tá je ochotná za hráča zaplatiť aj viac než 60 miliónov eur. Výhodou z pohľadu Barcelony je legendárny Deco, ktorý je agentom Raphinhu. Deco spoločne so svojim klientom preferujú pôsobenie v FC Barcelone. Avšak nemôžu vyčkávať donekonečna. Marca píše, že Deco predstaviteľom Barcelony kúpil trocha času na vyjednávanie, do úvahy je však nutné brať aj pozíciu Leedsu, ktorý je naklonený vyššej sume od londýnskeho klubu.

zdroj: marca.com / ForcaBarca
foto: Shutterstock 
   

Diskusia

2 komentáre
2022-06-30 23:08:50
Sorry chalani, ale toto je len zhrnutie článkov za posledný týždeň, nič nové...
2022-07-01 07:38:41
Ako v blazninci, taky dojem mam z toho co sa tam deje