Dani Alves nedávno ukončil svoje druhé pôsobenie v FC Barcelona a pripravuje sa na tohtoročné Majstrovstvá sveta v Katare. Okrem toho si samozrejme hľadá nový klub. Obranca poskytol rozhovor pre britský The Guardian, v ktorom porozprával na mnohé zaujímavé témy súvisiace aj s katalánskou Barcelonou.

"Ľudia stratili strach zo smrti a tiež aj rešpekt. Bohužiaľ, pandémia nič nezmenila... Chcel by som, aby zmenila veľa, ale nestalo sa tak. Pandémia skončila, všetci mysleli, že sa veci zmenia, a prišla vojna. Ľudia neustále bojujú o moc a panuje ešte väčšia neúcta. Kto urobil v živote nejakú hlúposť, na internete toho urobí ešte viac, pretože to poskytuje publicitu."

"[Rasistický komentár Nélsona Piqueta smerom k Lewisovi Hamiltonovi; pozn. red.] mi prekážal. A nejde len o to. Nebudem do toho zachádzať, pretože zvaliť opitého nie je jednoduché. Nie je to o len komentári Piqueta, ale o tom všetkom, čo sa tu deje. Bol by to extrém. Ak je najväčší víťaz Formuly 1 napadnutý, urážaný a vylúčený, predstavte si, aké je to v spoločnosti. Modlím sa a prosím o odpustenie za takýchto ľudí. Bojím sa o nich, pretože sú vždy zbavení možnosti byť niekým, dostať šancu. Šance nie sú pre každého. Povedal som Hamiltonovi, aby si išiel za svojim cieľom, ktorý je veľmi veľký. Dokáže zmeniť životy mnohých ľudí a musí naďalej bojovať. Máme misiu a nikto nás nemôže zastaviť."

"Z Barcelony som neodchádzal smutný. Odišiel som šťastný z dôvodu predchádzajúceho príchodu. O tejto druhej etape som sníval 5 rokov. Nepáčilo sa mi jedine to, ako bol môj odchod vyriešený. Od začiatku som jasne hovoril, že som už nemal 20 rokov a chcel som robiť všetko na rovinu, bez toho, aby som niečo skrýval. Tento klub má v posledných rokoch na svedomí veľa hriechov. Barcelona sa nestará o ľudí, ktorí písali jej históriu. Ako culé by som chcel, aby to robila inak. Nehovorím o sebe, moja situácia bola iná. Som neuveriteľne vďačný Xavimu a prezidentovi, že ma priviedli späť."

"V klube je plno mladých ľudí so skvelými ideami na ihrisku, ale zlepšiť sa musí práca mimo trávnik. Mentalita je úplne iná, než tá, ktorú sme mali pred pár rokmi. Všetko, čo sa deje na ihrisku, je odrazom toho, čo sa deje mimo neho. Podporujem Barcelonu, aby sa vrátila na štít, ale je to veľmi komplikované. Futbal je vyrovnanejší, je to tímový šport. A toto sa v klube vytratilo."

"Mám rád výzvy a viem sa prispôsobiť každej situácii. Teraz som nezamestnaný, ale objavili sa zaujímavé ponuky. Analyzujem miesta, kam by som mohol ísť a ktoré majú dobrú úroveň súperenia. Taký je futbal. Je potrebné stretnúť sa s ľuďmi, ktorí majú rovnaký cieľ, chcú súperiť, vyhrávať. Rád vyhrávam. Chcem ísť niekam, kde budem môcť vyhrávať."

"Musíme zlepšiť brazílsky futbal, bojovať proti násiliu na štadiónoch. Je hanba, čo sa stalo. Ľudia majú deti, chcú vidieť niečo, čo môžu obdivovať. Ak to tak nie je, objaví sa frustrácia a trauma. V súčasnosti nevylučujem žiadnu možnosť, ale ak sa vrátim do Brazílie, tak do Athletico Paranaense."

"Viem, že všetci hovoria o mojom veku, že som starý, že pred 20 rokmi ma chcel každý a teraz nie. S tým však absolútne nesúhlasím. Dnes mám skúsenosti, ktoré som pred 20 rokmi nemal. 20-ročný futbalista je počas dôležitých momentov nervózny a ja nie. Vek má svoje výhody aj nevýhody. Je veľa vecí, ktoré sa dajú vo veku 20 rokov urobiť a neskôr nie. Zrelosť prichádza s časom. V športe som už zažil takmer všetko."

"Nikto nehrá preto, lebo je kamarát s trénerom. Je to predsa jeho práca, ktorú riskuje. Tréner nie je hlúpy, nebude sa vystavovať riziku. Potrebuje hráčov, ktorí zodpovedajú tomu, čo chce. Tite a ja pracujeme spolu dlhé roky. Veríme si, tento vzťah si vyžaduje veľa pracovného nasadenia. Tite je veľmi vyberavý."

"Ako opustiť akadémiu a stať sa futbalistom, ktorý vyhral najviac titulov v histórii? Je to práca. Nemám prirodzený talent ako Messi, Neymar, Ronaldinho, Ronaldo, Romario. Viem, že musí tvrdo pracovať, aby som dostal to, čo chcem. Mám talent, ale aj tvrdo pracujem a som disciplinovaný."

"Brazília bude rozhodne patriť medzi favoritov šampionátu. Ale s rešpektom voči súperom, pretože na majstrovstvách sme prežili veľa rôznych momentov. Neraz sme boli otestovaní. Veľa sme sa naučili. Teraz je čas na zber plodov. Sme na dobrej ceste a máme právo na to, aby sme boli favoritom."

"Posledný tanec je, keď sa niekto rozhodne ukončiť kariéru. Myslím si, že budem tancovať ďalej. Tanec je vždy milo vítaný, bez ohľadu na miesto a typ tanca. To si nemyslím. Posledný tanec sa už konal. Je lepšie napísať novú kapitolu. Novú kapitolu v mojom živote."

zdroj: The Guardian
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2022-07-11 19:26:22
Pekne napísane či povedané ,hodne šťastia Dani prajem ,ale že sa FCB nestará ? Čo by ste chceli ? Okrem milionov ,slávy čo Vám klub dal !? prebalovať plienky ?
2022-07-11 20:18:09
je pravda že rozlucku mal mat poriadnu..nevravim ani o messimu chudak