FC Barcelona v zápase proti Olot nepodala bravúrny výkon, no aj z prvého prípravného zápasu je možné vyvodiť určité postrehy a závery. Po dlhšej prestávke si zahrali Fati a Pedri. Odchovanec La Masie mal na sebe dokonca kapitánsku pásku. Aubameyang pokračuje v strieľaní gólov, Nico a Pjanić súperia o to, aby nahradili Sergia Busquetsa.

Zápas proti Olot nemusí mať veľký význam z hľadiska tréningu a nemusí byť testom športového projektu FC Barcelona. Je to však krok vpred v príprave na novú sezónu a stretnutie nám priblížilo niekoľko detailov o Xaviho mužstve a jednotlivých hráčoch.

Auba naďalej skóruje

Útočník FC Barcelona sa objavil v základnej zostave a otvoril skóre stretnutia. Kým Barcelona rokuje o prestupe Lewandowskeho, Aubameyang ukázal, že je stále schopný zabezpečiť góly a k tomu mal ďalšie dve šance na skórovanie. 33-ročný útočník hral s číslom 17 a je teda možné, že si číslo Luuka de Jonga prevezme už na stálo.

Návrat Pedriho

Záložník odohral prvé minúty po návrate zo zranenia. Mal dvojicu šancí na strelenie gólu, ktoré nevyužil, ale najdôležitejšie je, že nestratil odvahu a zlepšil sa na fyzickej úrovni. Zo zápasu na zápas by mal prezentovať lepšiu hernú úroveň. V jeho prípade je však v priebehu predsezónnej prípravy najdôležitejšia zdravotná stránka.

Alternatíva miesto Busquetsa

Xavi si počas včerajšieho zápasu mohol otestovať hráčov, ktorí by mohli nahradiť Sergia Busquetsa. V prvom polčase hral na poste pivota Nico González, ktorý v uplynulom ročníku nemal možnosť hrávať na svojej prirodzenej pozícii. Mladý záložník odohral solídny polčas, dobre si držal pozíciu a v prípade potreby prechádzal do presingu. Efektívne kontroloval priestor a rozohrával loptu. Jedna z jeho prihrávok na Abdeho sa mohla skončiť gólom, ale Maročan sa ocitol v ofsajde. V druhom dejstve sa na trávniku objavil Pjanić, ktorého hlavnou výzvou bolo rozohrávanie lopty z vlastnej polovice. Bosniak splnil očakávania trénera, pokúšal sa otvárať hru v stredovom priestore, aj keď mu chýbali prihrávky, ktoré by urobili rozdiel. Podal však dobrý výkon a Xavi si cení jeho skúsenosti.

Ďalší krok pre Fatiho

V prípade útočníka je najpodstatnejšie postupne posúvať úroveň fyzickej kondície, než samotná kvalita hry. V tomto smere bude pre neho krok vpred každý odohraný zápas. Včera napokon odohral 45 minút. Zaujímavosťou je, že Fati si prevzal kapitánsku pásku od Ter Stegena, keď brankár striedal. Fati si okrem toho zahral na pozícii falošnej deviatky, keďže vzhľadom na postavenie v strede útoku si veľmi často zbiehal po loptu, takmer ako desiatka. Vzhľadom na náročnú uplynulú sezónu, fanúšikovia by mali byť spokojní už len s tým, že sa na ihrisku objavili ako Pedri, tak aj Fati, hoci ich výkon samozrejme nebol najlepší.

Rozostavenie

Xavi sa opäť rozhodol pre systém 4-3-3. Navyše sa od začiatku stretnutia zameral na typických krídelníkov, ktorí mali rozťahovať hru. Je možné, že tréner bude tento variant využívať aj v budúcnosti, keďže má k dispozícii Dembélého a Raphinhu. Predtým sa zdalo, že Xavi je pre rovnováhu v hre na oboch stranách ihriska a na krídle predtým využíval hráča s inou charakteristikou oproti pravej strane - Ferrana Torresa. V druhom polčase hral podobným spôsobom Alex Collado.

Šanca pre Collada

Stredopoliar súperí o miesto v zostave a Xavi si ho chce v priebehu predsezóny otestovať. Collado sa pokúsiť využiť túto šancu a keď sa dostal na ihrisko ako náhradník, hýril aktivitou a pokúšal sa posielať kolmé prihrávky a brankára prekvapiť pokusmi spoza šestnástky. Pre Collada však bude ťažké vybojovať si viac minút a existuje možnosť, že z Barcelony odíde na hosťovanie, no čoskoro má predĺžiť zmluvu o jeden rok.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-07-14 13:58:50
Ani slovem zmínka o Pablovi Torre, který patřil v prvním poločase zcela bezesporu k nejlepším hráčům na hřišti. Moc rád jsem sledoval jeho práci a pohyb s míčem, jesličky a následná přihrávka na Aubu byl jeden z nejhezčích momentů včerejšího zápasu. Věřím, že o tomhle hráči toho ještě hodně uslyšíme.
2022-07-14 14:18:22
pjanic uspaval hady, vykon tak na urovni Tatrana Liptovsky Mikulas, s jeho skusenostami a proti 4-ligisotvi musi ziarit jak diamant v kope hnoja, ja som ho len videl posuvat loptu bez nejakeho kuska vole zariskovat prienikovu prihravku...ako som pisal pocas zapasu v chate - je to uspavac hadov