Tréner FC Barcelona sa zúčastnil prvej tlačovej konferencie v novej sezóne. Pred zápasom proti Juventusu odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Marta Ramón, RAC1] Môžeš povedať niečo viac o situácii Koundého?

"Bohužiaľ, nemôžem. Klub tvrdo pracujem na príchode posíl. Ak budeme mať oficiálne správy, tak to urobíme."

[Francesc Latorre, TV3] Chcel by som sa spýtať na Pabla Torreho. Aké máš plány s týmto hráčom?

"Je to veľký talent, bude v dynamike prvého tímu. Má skvelé schopnosti, rýchlosť, techniku, skvelú hru medzi líniami, dokáže strieľať góly. Ale ak nebude mať toľko šancí na hru v seniorskom tíme, vtedy bude zbierať minúty v rezerve. Pablo nás prekvapil, ako rýchlo sa aklimatizuje a rozvíja. Je to veľmi inteligentný hráč, súčasnosť a budúcnosť klubu."

[Raúl Salmurri, Catalunya Radio] Ako zvládate vysoké teploty počas turné?

"Jednoducho vykonávame menej práce počas skôr počas dňa a viac pracujeme popoludní. Naše plány sa nezmenili."

Čo si myslíš o tom, že Rafa Márquez sa stal trénerom prvého tímu a budete môcť v budúcnosti spolupracovať v prvom tíme?

"Rafa je môj priateľ a legenda futbalu, predovšetkým mexického. Je mi cťou, že sa s ním môžem opäť stretnúť a spolupracovať. Určite sa mu bude dariť výborne, predpovedám mu skvelú trénerskú kariéru. Je to jeho prvá sezóna v rezerve, ale je to len začiatok. Som presvedčený, že si budeme dobre rozumieť."

[Balonazo.com] Okrem typického herného štýlu Barcelony, akými aspektami chceš zaskočiť súperov?

"Náš štýl je založený na barcelonských vzorcoch, no futbal sa vyvíja, v útoku aj v obrane. Rýchlo sa menia rôzne faktory, preto je potrebné ísť s dobou a pracovať na tom. Futbal sa vyvíja, rovnako ako štýl Barcelony. To je aj naším cieľom."

[AS] V Barcelone zostali štyria hráči. Čo sa stane, ak si do 31. augusta nenájdu nový klub, aký scenár zvažujete?

"Po celý čas ide o hráčov Barcelony, ktorí trénujú tam. Hľadáme riešenia, v máji som im jasne predstavil moje stanovisko. Chceme im pomôcť, tu to budú mať veľmi ťažké s minútami, o čom vedia."

Čo si myslíš o rozvíjajúcom sa futbale v USA?

"Úprimne, nesledujem ho veľmi často, ale mal som príležitosť pozrieť si zopár zápasov. Futbal je tu veľmi fyzický a rýchly. Hráči sú zároveň veľmi dobrí takticky. Futbal mimo Európu sa rýchlo rozvíja, videl som to na vlastné oči v Ázii."

[Sport] V kádri máš veľa hráčov, ako si chceš poradiť s touto záležitosťou? Ako vyzerá situácia Ferrana Torresa?

"Ferran mal drobné problémy. Je pre nás veľmi dôležitý, ale zajtra bohužiaľ nebude schopný hrať. Proti Juventusu chceme rotovať zostavu, výsledok nebude dôležitý, len ďalšie zohrávanie mužstva a aby jednotliví hráči dostali minúty. V skutočnosti zahrajú dve rozdielne mužstvá."

[Mundo Deportivo] Ako hodnotíš svoju prácu a prácu športového oddelenia počas tohto prestupového obdobia?

"Mateu Alemany a Jordi Cruyff odvádzajú skvelú prácu. Sme ako rodina, všetci spolupracujeme pre dobro klubu."

[Adria Albets, Cadena SER] Počúvame o hráčoch, ktorí mali ponuky z iných klubov, ale vybrali si Barcelonu. Čo si o tom myslíš?

"To svedčí o veľkosti Barcelony. Máme peknú históriu, ale sme aj perspektívny projekt. Barcelona je atraktívna pre hráčov, aj keď posledné sezóny neboli najlepšie. Hráči sem prichádzajú, aby jej pomohli dostať sa na vrchol. Príchod Roberta Lewandowskeho je veľký úspech."

[Telemundo] Aké ťažké bude hrať v tejto horúčave a čo si myslíš o tunajších fanúšikoch? Zajtra sa na štadióne objaví viac ako 60 000 fanúšikov.

"Musíme sa prispôsobiť podmienkam, rotovať zostavou. Nebude to problém. Pokiaľ ide o počet fanúšikov na štadióne, to svedčí o záujme, ktorý Barcelona generuje. Nech ideme kamkoľvek, vždy sú tam davy ľudí. Je to fantastické."

[Helena Condis, Cadena COPE] Akým spôsobom sa snažíš presvedčiť nových hráčov, že projekt Barcelony je lepší od iných?

"Neporovnávam projekty, len sa snažím povedať, že naša idea je konkurencieschopná. Máme určitý herný štýl, skvelý tím a veľmi dobré miesto na život. Hovorím im pravdu a veľkosť klubu mi pomáha presvedčiť ich."

[Dallas Morning News] Cítiš tlak vzhľadom na to, že sa môžeš stať novým Pepom Guardiolom Barcelony alebo chceš byť ešte lepší ako on?

"Nie, nikdy. Chcem len to, aby Barcelona vyhrávala. Nie je to o mne, ale o tíme. V tomto klube som mal fantastickú kariéru ako futbalista a chcem mu naďalej pomáhať. Nemám v úmysle súťažiť s Pepom či Johanom Cruyffom o to, kto bude lepším trénerom pre Barcelonu."

[Diario Diez] Hovorí sa o možnom návrate Lea Messiho. Chcel by si ho opäť vidieť v Barcelone?

"Má kontrakt s PSG, je to nemožné. V súčasnosti nemá zmysle baviť sa o jeho návrate. Joan Laporta povedal, že jeho história v Barcelone sa možno ešte neskončila, ale je to téma do budúcnosti."

Máš už v hlave nejaké tridente, ktoré bude hrať v ofenzíve?

"S piatimi striedaniami, ktoré je možné v zápase využiť, stále miesto v základe nemá nikto. Tréneri môžu teraz lepšie rotovať zostavou berúc do úvahy únavu, karty, zranenia. V súčasnosti už nie sú hráči základnej zostavy, sú jednoducho hráčmi Barcelony."

Pomôže uplynulá sezóna, ktorá nebola veľmi vydarená, v budovaní tímu na nové výzvy?

"Áno, pretože nám umožnila vidieť nedostatky a chyby, na ktorých sme museli pracovať. V uplynulej sezóne sme mali lepšie aj horšie momenty. Našou výzvou bude udržať si formu, do ktorej sme sa dostali vo februári a v marci."

[Marcin Cholewiński, Meczyki.pl] Kedy si sa definitívne rozhodol, že chceš podpísať Lewandowskeho a prečo?

"Chcel som ho po celý čas. Ak existuje možnosť príchodu tak veľkej hviezdy, niet nad čím špekulovať. Je to výborný futbalista, má ohromné schopnosti a skvelý charakter, preto som presvedčený, že tím bude ťažiť z toho, že je tu. Mám radosť, že ho mám v tíme."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-07-26 09:15:31
"V súčasnosti už nie sú hráči základnej zostavy, sú jednoducho hráčmi Barcelony." - toto sa mi paci, presne o tom je mat v muzstve 6 konkurencieschopnych forwardov, z ktorych dokaze kazdy jeden potiahnut v inom zapase - snad sa to bude aj realne praktikovat, samozrejme ak bude napr. lewa vo svungu tak nech je tym top hrotakom, ale krdial by sa mali krasne tocit, aby sme neboli zas raz lahko citatelne muzstvo
2022-07-26 10:30:51
OT: co poviete na nasho byvaleho https://sportky.zoznam.sk/...