Z hráčov FC Barcelona sa tlačovej konferencie pred zápasom proti Juventusu zúčastnil Robert Lewandowski, ktorý ochotne odpovedal na otázky novinárov.

[Barça TV] Barcelona nevyhrala Ligu Majstrov už niekoľko rokov. Myslíš si, že s tebou sa jej to konečne podarí?

"Ak hráte v Barcelone, je potrebné myslieť na vyhrávanie trofejí. Pri pohľade na potenciál tímu, cieľom bude dostať sa na vrchol. Uvidíme, ako to bude vyzerať v skutočnosti, ale určite to bude lepšia sezóna ako tie posledné."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako vyzerali tvoje prvé dni v Barcelone a kto ti najviac pomohol?

"Musím povedať, že od samého začiatku sa cítim veľmi dobre. Každý mi chce pomáhať, veľmi veľa to pre mňa znamená. Chcem sa odvďačiť najlepšou hrou a gólmi. Som šťastný, že som súčasťou tohto tímu."

[Sport] V zápase proti Realu bolo vidieť, že si dobre rozumieš s Raphinhom. Máš rovnaký dojem?

"Raphinha je skvelý futbalista, má skvelé schopnosti. Medzi hráčmi, ktorí hrajú v Barcelone, je dobrá chémia a vďaka tomu sa v tíme hrá lepšie. Vidím to od prvého tréningu, je to veľmi dôležité."

Pep Guardiola ťa trénoval v Bayerne. Pomohla ti práca s ním lepšie sa adaptovať na herný štýl Barcelony Xaviho?

"Áno, samozrejme. Veľakrát som sa s ním rozprával o taktike, niekoľko rokov som trénoval pod jeho dohľadom. Vďaka tomu je pre mňa jednoduchšie adaptovať sa akémukoľvek hernému štýlu, pretože to zmenilo moje vnímanie lopty a taktiky. Počas mojej kariéry som mal aj iných skvelých trénerov, takže adaptovať sa na Barcelonu pre mňa nebude také ťažké a bude pre mňa jednoduchšie porozumieť tomu, čo Xavi chce, aby som robil."

[Diez] Cítiš povinnosť stať sa najlepším strelcom Barcelony po tom, čo si bol v dvoch posledných sezónach najlepším strelcom Európy?

"Samozrejme, že góly sú pre mňa veľmi dôležité, ale najviac sa počítajú víťazstvá tímu. V ideálnom prípade bude skvelé spojiť moje góly a body získavané tímom. Mojim cieľom je určite pomôcť tímu tak, ako len budem môcť."

[Mundo Deportivo] Koľko gólov chceš streliť v tejto sezóne?

"Na to som nemyslel, pretože najdôležitejšie je to, ako budem pomáhať tímu. Nepozerám sa až tak na štatistiky, chcem predovšetkým vyhrávať trofeje na konci sezóny."

[Helena Condis, Cadena COPE] Prečo si myslíš, že aklimatizácia v tíme bude jednoduchá?

"Pretože od samého začiatku vidím, akej podpory sa mi dostáva od ostatných, každý mi chce pomôcť. Všetci sú ku mne veľmi otvorení a to pre mňa veľa znamená. Som už skúsený futbalista, čo tiež uľahčuje aklimatizáciu, pretože viem, ako to vyzerá, keď sa noví hráči pripoja k tímu. Vďaka tomu sa môžem sústrediť na moju hru a ukázať svoje schopnosti."

[Pedro Silva] Čo očakávaš od zajtrajšieho zápasu proti Juventusu a od celého turné v USA?

"Sme tu takmer dva týždne, takže každý tréning tu je dôležitý, podobne ako všetky zápasy, dokonca aj keď sú to priateľské zápasy. Chceme sa ukázať v čo najlepšom svetle, hoci víťazstvá nie sú dôležité, no ideme tieto zápasy vyhrať a vylepšiť našu hru. Neviem sa dočkať zápasu proti Juventusu."

Okrem strieľania gólov si s Bayernom vyhral množstvo trofejí. Myslíš si, že Barcelone pomôže tvoja víťazná mentalita?

"Myslím si, že áno. Pre mňa sú najdôležitejšie trofeje a góly. Vždy, či je to v zápase alebo na tréningu, musíte byť hladní po víťazstve a strieľaní gólov. Vidím, že mladí hráči v tomto klube majú túto ambíciu a som rád, že som sem prišiel. Tento tím má veľký potenciál."

[AS] Ako často sa Laporta a hráči Barcelony rozprávali s tebou o štyroch góloch, ktoré si strelil Realu Madrid?

"Bolo to už pekných pár rokov dozadu, no každý si na to spomenie aj dnes. Teraz som hráčom Barcelony, je to pre mňa nová kapitola a uvedomuje si, že Real je najväčším rivalom, ktorý v uplynulej sezóne vyhral Ligu Majstrov. Premýšľajme o tom, čo urobíme, nie o tom, čo sme urobili. Minulosť nechajme za sebou."

[Adria Albets, Cadena SER] Veľa sa hovorí o tvojom veku, máš takmer 34 rokov. Koľko času zostáva najlepšiemu Robertovi Lewandowskemu?

"Je ťažké na to odpovedať, pretože moje telo sa cíti veľmi dobre a nemyslím na to, koľko času mi zostáva, určite to bude pár rokov. Vek je len číslo, na testoch sa ukázalo, že moje telo je mladšie, ako by naznačoval môj vek. Dúfam, že budem hrať ešte niekoľko rokov a budú to skvelé roky."

[Marca] Hovorili s tebou hráči Barcelony po prehre 2:8 s Bayernom?

"Haha, toto nespomenuli. Ide o minulosť, teraz píšeme novú kapitolu. Pozeráme sa na to, čo bude, toto je nová výzva."

Dallas je veľmi blízko Mexika, takže z tejto krajiny budeš mať veľa fanúšikov. Poľsko bude hrať na Majstrovstvách sveta s Mexikom, čo si o tom myslíš?

"Som prekvapený, akej veľkej podpory sa mi dostáva od fanúšikov z Mexika a celého regiónu, je to veľmi dôležité pre mňa a pre mužstvo. Pokiaľ ide o šampionát, zápas proti tejto reprezentácii bude pre nás veľkou výzvou, je to veľmi dobré mužstvo. Stále máme veľa času na prípravu, v súčasnosti sa sústredím na to, čo sa deje tu."

[Marcin Cholewiński] Ako sa zmenili tvoje úlohy v porovnaní s Bayernom? Poznáš Wojciecha Szczęsneho, bude to výhoda pre neho či pre teba?

"Moje úlohy nebudú až tak odlišné. Nebudem len čakať na lopty v šestnástke, ale budem mať na starosti aj rozohrávku a podržanie lopty. Táto úloha ma bude baviť, pretože som nikdy nebol útočníkom, ktorý by len čakal na lopty. Pokiaľ ide o zajtrajší zápas, bude pre mňa príjemné stráviť čas s Wojtkiem. Bude pekné vybehnúť zajtra na ihrisko a zahrať si proti nemu, streliť gól. Dúfam, že nakoniec to budeme my, kto vyhrá."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-07-26 10:20:01
Veru nie, hned ako dosiahnes 30 rokov tak musis odist do Ameriky. Forum ta este nenaucilo Robert?
2022-07-26 13:25:44