Novinár Pedro Morata z katalánskej rozhlasovej stanice Cadena COPE vysvetlil, ako je možné, že La Liga neschválila registráciu hráčov FC Barcelona napriek tomu, že klub aktivoval už tri finančné páky.

Vysvetlenie je v podstate jednoduché, pretože Barcelona vyčlenila vlastné finančné prostriedky na zvýšenie hodnoty predaja televíznych práv a vykázanie vyšších tržieb. Katalánci sa o to pokúsili tým, že spolu s firmou Sixth Street založili spoločnosť Locksley Investments.

Na úvod pripomenieme, že Barcelona v aktuálnom aj uplynulom hospodárskom roku predala dovedna 25% televíznych práv na La Ligu na 25 rokov. Prvú finančnú páku tvoril predaj 10% týchto práv za 206,5 miliónov eur, no Barcelona v oficiálnom vyhlásení informovala, že kapitálový zisk z transakcie predstavuje 267 miliónov eur. V prípade druhej finančnej páky, teda predaja 15% TV práv, sme sa od klubu nedozvedeli oficiálne čísla, no médiá uviedli, že Barcelona zarobila 310 miliónov eur a kapitálový zisk predstavoval sumu 400 miliónov eur. Dokopy ide približne o 667 miliónov eur, čo súhlasí s vyhlásením Joana Laportu, ktoré predniesol v priebehu amerického turné. Barcelona sa spoliehala na to, že vďaka tejto sume sa jej bez problémov podarí zaregistrovať všetkých hráčov a prezident vyjadril nádej, že interpretácia vedenia La Ligy nebude iná. Organizácia vedená Javierom Tebasom však výpočty Blaugranas zamietla a do úvahy vzala príjem z predaja televíznych práv len vo výške 517 miliónov eur.

Barcelona nafúkla hodnotu predaja

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

5 komentáre
AndreasGerardi Premium
2022-08-11 14:35:41
Pokiaľ sú účtovné triky Laportovho vedenia v rámci zákona , nevidím jediný dôvod prečo tie pravidlá neohnúť tak aby vyhovovali Barcelone. Ak existujú kluby ktoré zo dňa na deň získajú sponzora za 300 mega a k tomu predaju rodine 200 sedadiel v parku princov na rok za milión eur , tak toto je len maličkosť.
2022-08-11 15:51:23
Škoda že takto nefunguje len Španielska liga. V anglickú, Taliansku, Francúzsku, Nemecku to majú v pohode. Aj keď niesom si istý ze v nemeckú to majú taktiež.