Tréner FC Barcelona sa dnes zúčastnil prvej tlačovej konferencie pred štartom nového ročníka La Ligy. Xavi porozprával na tému registrácie hráčov, situácii Aubameyanga a Frenkieho de Jonga a tiež o kondičnej príprave hráčov. Reč padla aj o šampionáte v Katare a nechýbali otázky týkajúce sa Lewandowskeho.

[Marc Brau, Barça TV] V predchádzajúcej sezóne ste s Rayo prehrali dva zápasy, jeden s tebou na lavičke. Môže byť zajtrajší zápas signálom v kontexte zlepšenia mužstva v porovnaní s aprílovým stretnutím?

"Áno. Zajtra začíname novú sezónu s veľkými nádejami po Gamper Cupe, s novými posilami a konkurenciou generovanou v šatni. Rayo je z taktického hľadiska skvelé mužstvo, veľmi dobre organizované, pretína línie prihrávok. Iraiola je skvelý tréner, ktorý s týmto mužstvo pracoval výborne z taktického hľadiska. Hráči nemajú také zvučné mená, ale sú na skvelej úrovni. Útočia vysokým presingom a dobre bránia v nízkom bloku. Je to skúška ohňom. Začína okamih pravdy po veľmi dobrej predsezóne. Najmä, keď hráme doma. Chceme dať fanúšikom dôvody, aby sa angažovali, ukázať, že dokážeme súperiť a získať tri body."

[Roger Arbusa, Catalunya Radio] Vieš už, kto bude zaregistrovaný?

"Odpoviem, aby ste sa ma na to viac nepýtali. Pracujeme na tom a miestami sme veľmi pozitívne nastavení. Klub nedávno oznámil aktiváciu štvrtej finančnej páky a zajtra uvidíme, či budeme v 100%tnej zostave. Myslím si, že sa to podarí, uvidíme. Máme čas dve hodiny pred zápasom. Klub vynaložil veľmi veľké úsilie, uskutočnil skvelé transfery. Prezident, Rafa, Mateu, Jordi odviedli skvelú prácu. Osobne som veľmi spokojný a nadšený z prestupov aj z mužstva, ktoré sme vytvorili. Teraz to musíme dokázať na ihrisku. Na registrácie máme čas do zajtra a sme optimisti."

[Laia Coll, RAC1] Myslíš si, že Barcelona má najsilnejší káder v lige a je favoritom na zisk titulu?

"Nie, to by som nepovedal. Máme veľmi dobré mužstvo a uskutočnili sme veľmi dobré prestupy, ale je potrebné dokázať to na ihrisku, či sme najsilnejší. Slová sú len slová. Hodnotiť nás budú vďaka výkonom, výsledkom a dojmom z hry. Pocity sú veľmi dobré, ale nepovedal by som, že sme favoritom. V predchádzajúcej sezóne sme nič nevyhrali. Favoritom je ten, kto niečo vyhral. My sme kandidátom."

[Joan Tejedor, Cadena SER] Ako neistota súvisiaca s registráciou hráčov ovplyvňuje prípravu na zápas?

"V malej miere, pretože pracujeme na rôznych variantoch a systémoch, ale to, či zahrá jeden alebo druhý hráč, zmení len málo. Máme zdvojené takmer všetky pozície. Pracujeme na pozíciách a metodológii v rôznych systémoch hry v útoku aj v obrane. Po celý deň sledujem ako vyzerá situácia, som v kontakte s Alemanym a Cruyffom. V súčasnosti sme veľmi optimisticky nastavení."

[German García, Radio Nacional] Myslíš si, že mužstvo je dostatočne posilnené, alebo naďalej myslíš na ďalšie prestupy, ako napríklad Marcosa Alonsa či Bernarda Silvu?

"Pokračujeme v plánovaní a čo budeme môcť urobiť... Uvidíme 31. augusta. Závisí to aj od odchodu hráčov, aby sme mohli niekoho podpísať. Musíme pracovať do 31. augusta. Uvidíme, teraz pracujeme na konkurencieschopnosti mužstva. Zajtra sa počítajú tri body, chceme vyhrať."

[Víctor Navarro, COPE] Jijantes informuje o stretnutí Aubameyanga s Barcelonou. Počítaš s ním do budúcej sezóny?

"Počítam s ním. Tí, s ktorými nepočítam, vedia o tom priamo odo mňa, že s hrou to budú mať ťažké, že to bude takmer nemožné. Zostali v klube, trénujú s nami a pripravujeme sa na zajtrajší zápas. Neviem, čo sa môže stať do 31. augusta, stať sa môže veľa, ale Aubameyang si mi páči, veľmi nám pomohol a môže naďalej pomáhať. Je to pre mňa dôležitý hráč, pokorný a tvrdo pracujúci. Som z neho nadšený."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Myslíš si, že odchod Frenkieho de Jonga by bol pre klub dobrý alebo by si chcel, aby zostal?

"Rovnako ako v prípade Aubameyanga. Pre mňa je dôležitým hráčom, v súčasnosti je v tíme a môžem ho využívať, takže je to skvelé. Prestupové obdobie trvá do 31. augusta, uvidíme, čo bude, keď sa uzavrie. Nevieme, čo sa stane s Frenkiem, Aubom a praktický s celým kádrom."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Ďalším dôležitým hráčom v kádri je Gerard Piqué. Akú úlohu očakávaš od jedného z veteránov v tomto tíme, ktorý má v strede obrany tvrdú konkurenciu?

"Rovnakú ako od všetkých. Mužstvu som povedal, že všetci začínajú od nuly. Je to nová sezóna, požiadavky sú obrovské. Všetko záleží od nás a musíme vyhrávať trofeje. Každý bude mať svoj podiel v závislosti od formy, zápasu, pretože v každom zápase je množstvo otázok, ktoré je potrebné preanalyzovať. Hráči závisia aj od toho, ako ich vnímam na tréningu."

[BeIN Sports] Môže mužstvo bojovať o všetky trofeje alebo chýbajú nejakí hráči na určité pozície? Máš nejaké špeciálne posolstvo v súvislosti s MS v Katare, krajine, ktorú poznáš veľmi dobre?

"Chceme bojovať o všetko, hlavným cieľom je vyhrávanie titulov. Uvidíme, kam až zájdeme. Pokúsime sa súperiť o trofeje. Uvidíme do 31. augusta, čo budeme môcť urobiť v súvislosti s predajom a kúpou hráčov. Šampionát v Katare? Čo môžem povedať, myslím si, že bude jedinečný, aj keď termín je netypický pre všetkých profesionálnych hráčov a trénerov. Pôjde o historický šampionát. Je dobre pripravený z hľadiska štadiónov a infraštruktúry."

[Juli Claramunt, Jijantes] Akú úlohu bude zohrávať Balde, ak príde Marcos Alonso?

"Sú to hypotézy. Teraz máme v tíme Jordiho Albu a Baldeho. Nemáme Marcosa Alonsa, takže to nestojí za reč. O miesto na ľavej strane bojujú Balde a Alba."

[Oriol Tortajada, L’Esportiu] Akú úlohu očakávaš od Fatiho v kontexte konkurencie v tíme? Môžu mu Lewandowski a ďalší pomôcť zbaviť sa tlaku?

"Áno, dokáže ho odľahčiť od tlaku, ale Ansu je hráč, ktorý môže vyznačiť epochu. Dokáže strieľať góly, urobiť rozdiel. Má úžasné schopnosti. Myslím si, že do mužstva vnesie veľa, bez ohľadu na to, koľko bude hrať. Ansu je veľmi dôležitý, je to zrejmé."

[David Ibanez, Mediaset] Čo si myslíš o tom, že fanúšikovia podporujú Piquého, ktorý je pripravený pomôcť klubu so znížením platu a vypískali Frenkieho de Jonga za to, že ten nechce súhlasiť s niečím podobným?

"Piskot? Je som počas prezentácie počul len potlesk. Nuž, ale tribúny majú svoj názor a môžu ho vyjadriť ako chcú. Myslím si, že všetci sa obetujú a pracujú na tom, aby bol náš tím čo najsilnejší. Každý môže mať na túto tému svoj názor. Pre mňa Piqué a De Jong pomáhajú Barcelone v mnohých smeroch, nemôžem im nič vyčítať."

[Josep Soldado, Antena 3] Začínaš svoju prvú sezónu v Barcelone, so silnejším kádrom ako predtým a s niekoľkomesačnými skúsenosťami v tomto klube. Čo od seba očakávaš v tomto roku? Fanúšikovia chcú tituly.

"Áno, aj ja. Odpovedal si za mňa. Vďaka tomu si trénerov pamätáme. Alebo vyhrávaš, alebo nie. My sa navyše sústredíme ešte na to, akým spôsobom hráme, chceme sa zlepšovať v mnohých aspektoch. Hráči v tomto klube si majú hru užívať. Ale konečným cieľom je zisk titulov."

[Toni Juanmarti, Relevo] V predsezóne neprišlo k žiadnemu svalovému zraneniu, ktoré bolo predtým skazou Barcelony. Čo sa zmenilo, prečo je to tak?

"Myslím si, že všetci pracujú veľmi dobre a to je dôvod. Trénerský štáb a fyzioterapeuti robia všetko, aby sa hráči nezranili. Svojim pracovníkom veľmi dôverujem. Starajú sa o to, aby hráči neboli prepracovaní a sezóna bude dlhá a náročná. Zranenia určite prídu, bohužiaľ, ale snáď ich bude čo najmenej."

[Jordi Grau, TV3] Táto sezóna bude výnimočná vzhľadom na Majstrovstvá sveta, ktoré sa budú konať na prelome novembra a decembra. Ako pripravuješ svoje mužstvo na tak nezvyčajnú situáciu?

"Samozrejme, že na to myslíme pri plánovaní sezóny. Pre väčšinu to bude ako dovolenka v priebehu súťaže a časť hráčov bude na šampionáte. Veľmi dôležitá bola naša predsezónna príprava. Boli to 4 týždne a potom zrazu budeme hrať proti Manchestru City, takže viac času na oddych nebude. Musíme mať široký káder, pretože sa určite objaví únava, zranenia či suspendácie. Ja mám tú výhodu, že mám k dispozícii veľa hráčov na vysokej úrovni."

[Ara] Preferuješ, aby Nico González zostal v kádri? Kto bude zaskakovať za Busquetsa, keď nebude hrať?

"S Nicom som hovoril pred tromi týždňami. Chcel som ho presvedčiť, aby zostal a zaručiť mu minúty na ihrisku. Bol som s ním spokojný. Ale už niekoľko dní bol rozhodnutý pred odchod na hosťovanie do Valencie, kde bude mať viac šancí na hru a rovnako bude mať veľmi kvalitný tím. Držím mu palce, aby hral a naďalej sa rozvíjal, je to pre neho ďalšia výzva. V budúcnosti sa môže stať dôležitým hráčom Barcelony. Pokiaľ ide o náhradníkov Busquetsa, máme niekoľko možností. Máme Pjanića, ktorý nakoniec zostane s nami, Francka Kessieho, Frenkieho de Jonga. V prípade núdze môže na tejto pozícii zahrať aj Sergi Roberto, podobne ako Christensen."

[Sport] Čo si sa počas doterajšieho pôsobenia v Barcelone naučil a v čom si sa zlepšil?

"Snažím sa vniesť do tímu moju hernú ideu, byť nablízku hráčom, pristupovať ku každému individuálne. Neboli to jednoduché mesiace, mužstvo bolo v novembri v ťažkej situácii. Teraz sa veľa zmenilo, máme v sebe množstvo nádejí. Chcem čo najviac odbremeniť hráčov od tlaku a prevziať ho na seba."

[Javier Gascón, Mundo Deportivo] V útoku máš veľmi veľa možností. Má Memphis Depay v tomto tíme miesto a šancu na hru?

"Uvidíme, čo sa stane. Do konca prestupového obdobia zostáva ešte trochu času. Ideálne by bolo, ak by sa sezóna začínala po skončení prestupového obdobia, ale tak to nie je."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Čo očakávaš od Roberta Lewandowskeho? V uplynulej sezóne najlepší strelec Barcelony nemal viac ako 15 gólov. Dokáže Poliak zreteľne ovplyvniť výsledky?

"Lewandowski nie je len strelec, ale tiež všestranný útočník, ktorý robí rozdiel. Veľmi dobre si rozumie s inými hráčmi a pracuje pre mužstvo. Jeho prítomnosť na ihrisku bude dôležitá, bude na seba sústrediť pozornosť obrancov, uvoľňovať krídelníkov. Tomuto tímu dá určite veľmi veľa."

[Marcelo Bechler, TNT Sport Brazil] Pripomína ti Raphinha niektorého z Brazílčanov, ktorí v minulosti hrali v Barcelone?

"Myslím si, že je od nich trochu iný. Je to prirodzený krídelník a driblér ako Neymar, ale dokáže aj výborne vystreliť ako Rivaldo. Je to tak trochu kombinácia. Má schopnosti, vďaka ktorým robí rozdiel. Od samého začiatku v Barcelone dokázal, že má veľký talent."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2022-08-12 22:18:54
Fabrizio Romano tvrdí, že Barca zaregistrovala všechny nové hráče včetně těch kteří prodloužili smlouvu. ;-)
2022-08-12 22:22:26
Tešim sa na novu sezonu čo nam ponukne Pedri ak bude zdravy mohol by sa gavi rozjet a hadam budu valit aj nove posili . Dufam ze budu zapasi s vela golmi