Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Realu Sociedad. Xavi vyhlásil, že Depay a Aubameyang sú po celý čas dôležitými hráčmi Blaugranas, no jedným dychom priznal, že prestupové obdobie sa ešte neskončilo a nič sa nedá vylúčiť.

[Marc Brau, Barça TV] V zápase proti Rayo hrali hostia veľmi intenzívne po celých 90 minút a pripravili vám náročné podmienky. Očakávate podobný zápas aj proti Realu Sociedad?

"Áno, Real je veľmi náročný súper, hrá fyzický a technický futbal. Má veľa talentovaných hráčov v strede poľa ako napríklad Silva, Merino, Zubimendi a tiež veľmi rýchlych krídelníkov. Stopéri sú silní a brankár vie posielať loptu do hry. Mužstvo hrá veľmi intenzívne, bude to pre nás ťažký test. Vieme, ako ťažko sa hrá na tomto štadióne, naposledy sme tam remizovali. Tri body budú pre nás veľmi dôležité."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Sú nejaké novinky týkajúce sa registrácie Koundého?

"Po celý čas čakáme, ľudia, ktorí sú za to zodpovední, pracujú a uvidíme, či sa dostane do nominácie. To závisí od toho, či sa ho podarí zaregistrovať včas. Všetci čakáme."

[RAC1] Hovorí sa o možnom odchode Aubameyanga do Chelsea. Ako vyzerá jeho situácia? Bude zajtra v nominácii?

"Prestupové obdobie sa končí 31. augusta a nevieme, čo všetko sa stane. Uvidíme, aká bude situácia. V súčasnosti s ním počítam, je našim hráčom a je pre nás dôležitý."

[Adria Albets, Cadena SER] Zvažujete odchod ako Aubameyanga, tak aj Depaya a v prípade ak sa tak stane, pokúsite sa podpísať nového útočníka?

"Uvidíme, zatiaľ neodišiel ani jeden z nich. Na zajtrajší zápas budú k dispozícii. Taká je situácia, ale ak budú nejaké ponuky, budeme ich analyzovať a zhodnotíme, čo je dobré pre Barcelonu. Teraz je však najdôležitejšie zaregistrovať Julesa."

[German García, Radio Nacional] Zajtra vám bude chýbať Sergio Busquets, chystáš sa ho nahradiť 'jeden na jedného' alebo uvažuješ o zmene systému?

"Uvidíte zajtra, nemôžem dať súperovi žiadne indície. Ale samozrejme, že v kádri máme hráčov, ktorí môžu hrať na tejto pozícii: Kessie, De Jong, Pjanić. V kádri máme veľkú rozmanitosť a veľa možností. Rozhodneme sa zajtra, no v hlave nám celkom jasný plán."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Čo si myslíš o odchode Casemira z Realu Madrid a myslíš si, že Los Blancos sa oslabili?

"Neviem, Casemiro je hráč, ktorý v Reale a v európskom futbale vyznačil epochu. Los Blancos uskutočnili prestup do stredu poľa, aby ho nahradili. Nechcem to hodnotiť, jednoducho si myslím, že pokiaľ ide o samotného Brazílčana, je to veľká strata. Bol to dôležitý hráč."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako vyzerá situácia Ferrana Torresa a čo od neho očakávaš v tejto sezóne?

"Ferran trénuje veľmi dobre, tento týždeň je na vrchole svojej fyzickej formy, jeho práca v poslednom čase sa mi veľmi pozdávala. Určite bude pre nás veľmi dôležitým hráčom, či už na kraji alebo v strede útoku. Ja ho skôr vidím na krídle ako si zbieha do stredu. Bohužiaľ, pre zranenie sa nemohol pripraviť tak ako ostatní hráči, no nepochybne bude pre nás dôležitý."

[David Ibanez, Mediaset] Po zápase proti Rayo mierne opadla eufória medzi fanúšikmi. Čo by si im chcel odkázať, mali by byť trpezlivejší?

"V živote nie je nič ľahké. Hráme v elitnej lige a podľa mňa sme jedným z favoritov na titul, ale k tomu je však potrebné pristupovať skromne a ukázať tvrdú prácu, prístup a vytrvalosť. Stretnutie proti Rayo bolo pre nás sklamaním. Zaslúžili sme si vyhrať, v zápase sme dominovali, ale chýbalo nám zakončenie. Zajtra sa musíme zlepšiť a získať tri body, to je najdôležitejší cieľ. Som zástancom optimizmu pred pesimizmom, ale je potrebné byť skromný."

[David Riol, Tres Media] Vstupujeme do záverečnej fázy prestupového obdobia. Ktoré posty podľa teba potrebujú posilniť?

"Nechcem o tom hovoriť verejne, ale podľa mňa je to jasné. Vie o tom prezident a športové riaditeľstvo, sme v neustálom kontakte. Pracujeme na tom."

[TV3] Ako vyzerá situácia Alexa Baldeho vzhľadom na miesto Jordiho Albu v hierarchii a možný prestup Marcosa Alonsa?

"Balde pracoval veľmi dobre v predsezónnej príprave a to je veľmi dobré z hľadiska súperenia na ľavej strane s Jordim. Alex má pred sebou skvelú budúcnosť. Uvidíme, či sa posilníme, v súčasnosti využívame tých hráčov, ktorí sú k dispozícii."

[Oriol Tortajada. L’Esportiu] Myslíš si, že všetky tie kroky klubu na prestupovom trhu majú zlý vplyv na káder? Želáš si, aby už bol 1. september?

"Áno, toto nie je dobrá situácia pre hráčov, ktorí s nami trénujú, ale vidia, že s nimi nepočítame. Hráč by sa mal na 100% sústrediť na hru, preto si myslím, že prestupové obdobie by sa malo uzavrieť deň pred začiatkom ligy. Ak sa Premier League začala 6. augusta, myslím si, že prestupový trh sa mal uzavrieť 5. augusta. Podľa môjho názoru je to zle zorganizované. Takto sa nedá pracovať pokojne. S daným hráčom sa týždeň pripravujeme v klube a v polovici mesiaca potom odíde. Musíme sa však tomu prispôsobiť a pripraviť sa najlepším možným spôsobom."

[Javier Gascón, Mundo Deportivo] Existuje hierarchia pokiaľ ide o zahrávanie štandardných situácií?

"Áno, máme poradie. Máme poradie, ale exekútori sa môžu dohodnúť a vymeniť. Podobné to bolo, keď štandardné situácie zahrávali Leo Messi a El Guaje. Zodpovedný za štandardné situácie bol daný hráč, ale nakoniec to mohol zahrať ďalší hráč, ktorý bol v poradí dokonca tretí. Závisí to od pocitov hráčov, situácie v zápase... Alebo niekto môže streliť dva góly z priameho kopu a v hierarchii sa posunúť vyššie. Máme hierarchiu a na štandardných situáciách pracujeme dennodenne. Myslím si, že v tejto sezóne máme lepších exekútorov, než v predchádzajúcej. Máme Raphinhu, Roberta... myslím si, že sú to hráči, ktorí dokážu streliť gól aj z väčšej diaľky. Uvidíme, či sa nám to konečne podarí využiť. Predtým nám to chýbalo."

[Didac Pallet, Sport] V akej úlohe vidíš Julesa Koundého? Naozaj nechce hrať ako pravý obranca?

"Hovoril som s ním a predstavil som mu moju hernú ideu. Stopér Barcelony musí riskovať. Jules má 23 rokov, ale zároveň má rozsiahle skúsenosti. Podpísali sme skvelého hráča, ktorý má mentalitu lídra, dokáže vyvážať loptu, vyhráva súboje, dobre hrá hlavou... V Barcelone je potrebné ukazovať to v každom zápase. Ak hráč ustojí tlak a dokáže, že dokáže hrať za taký klub ako Barcelona, môže byť skvelým hráčom v súčasnosti aj v budúcnosti. Vnímam ho skôr ako stopéra. V prípade potreby vie hrať na kraji, je všestranný."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Ako vyzerá situácia na pravej strane obrany? Bude potrebné predať útočníkov, aby ste mohli podpísať pravého obrancu?

"Taký je prestupový trh. Mali sme veľmi jasný plán. Aby som bol úprimný, chceli sme podpísať Cesara Azpilicuetu, ale nepodarilo sa. Uvidíme, aké budú teraz možnosti a ako bude nakoniec vyzerať káder. Máme hráčov, ktorí dokážu hrať na pravej strane obrany. Naposledy na tejto pozícii zahral dobre Ronald Araujo. Nie je to jeho pozícia, ale môže tam hrať. Máme Sergiho Roberta, máme Julesa Koundého, ktorý sa môže prispôsobiť. A Sergiño Dest? Ten pozná svoju situáciu."

[Albert Roge, Relevo] Ako hodnotíš prvé týždne Pabla Torreho? Ako plánuješ jeho budúcnosť. Je v hre hosťovanie?

"Riešili sme to interne v klube. Pozastavili sme na pri tom, čo by pre neho bolo najlepšie, ak nebude dostávať minúty v prvom tíme;  či bude hrať za rezervu, ale bude trénovať v dynamike prvého tímu... Problém je taký, že my budeme trénovať veľmi málo. O desať dní bude zápas, regenerácia, zápas, regenerácia... Klasických tréningov prvého tímu bude veľmi málo. Porozprávame sa s ním. Idea je taká, aby bol v dynamike prvého tímu a hral za rezervu, ale uvidíme aj to, či pre neho bude vhodné hosťovanie."

[Juli Claramunt, Jijantes] Ako je na tom Jules Koundé, kde vie, že ešte nie je zaregistrovaný? Aké máte možnosti, aby sa tak stalo?

"Je na tom a trénuje veľmi dobre. Je to prirodzený líder. Dobre drží líniu, komunikuje, je agresívny, dobre vyváža loptu... Myslím si, že je to veľmi dobrý prestup. Uvidíme zajtra. V súčasnosti platí, že musia odísť hráči, aby Jules mohol byť zaregistrovaný."

[Gabriel Izcovich, El Mon] Ako sa staráte o psychologickú stránku hráčov?

"Hráčom zdôrazňujem, že teraz tlak spočíva na mne, pretože v tejto sezóne sú od kádra veľké očakávania. Snažím sa, aby sa od toho odpojili a hrali pokojne. Ja prvý som zodpovedný a všetok tlak teraz spočíva na mne."

[GranViaRadio] Na akej pozícii vidíš Frenkieho de Jonga najviac? Niektorí ho vidia dokonca ako pravého obrancu!

"Kto ho vidí v úlohe pravého obrancu?! (smiech) Ja ho vidím 'čelom k hre'. V jeho prípade je to podobné, ako v tom mojom. Aj ja som mal spočiatku problémy prispôsobiť sa hre chrbtom k bráne, ale nakoniec som sa to naučil. Chceme, aby Frenkie hral chrbtom v bránke a následne sa otočil 'čelom k hre'. Myslím si, že v takejto úlohe by bol veľkolepý. Dokáže rozohrávať, je silný a fyzicky dobre pripravený. Má tú 'finálnu prihrávku' a dokáže nabehnúť do pokutového územia. Veľmi sa mi páči. Môže sa prispôsobiť rôznym pozíciám a rôznym systémom, ale ja ho najviac vidím v úlohe 'interior', hoci vie hrať aj ako pivot. Ale nevidím ho ako pravého obrancu."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

12 komentáre
2022-08-20 14:21:01
Za Messiho byla hierarchie taková, že nedal gól z přímáku nevím jak dlouho, každý roh kazil dalším nesmyslným pokusem o přímý gól a přece byl v hierarchii první. Dobře, že odešel.
2022-08-20 14:25:17
Takže na RB preferuje všechny jen né Desta, kterej jako jedinej to RB hraje.
Pokuď skutečně odejde, tak tam musíme někoho koupit. Hrát tam se stoperama nebo univerzálem, tak to o nějakých úspěších můžeme přestat snít.