Xavi Hernández, Pep Guardiola a Juan Carlos Unzué zúčastnili spoločnej tlačovej konferencie po skončení charitatívneho zápasu medzi Barcelonou a Manchestrom City. Tréneri spoločne zhodnotili stretnutie a Unzuému pogratulovali k tomuto počinu. Samozrejme, nechýbala ani téma prestupu Bernarda Silvu do Barcelony.

[Marc Brau, Barça TV] Gratulujem k vašej iniciatíve. Ako ste sa cítili v takomto zápase, v ktorom výsledok nebol dôležitý? Chápem, že to pre vás bol veľmi emotívny zápas a pre Juana Carlosa splnený sen.

Juan Carlos Unzué: "Áno, sen sa stal skutočnosťou. Ako som povedal počas prezentácie stretnutia, ďakujem za vašu štedrosť, citlivosť a prístup, nielen klubom, ale aj blízkym ľuďom, ktorí v nich pracujú: Pepovi, Txikimu, Joanovi, Rafovi Yustemu, Xavimu. Všetko dopadlo dobre, predovšetkým preto, lebo sme mali do činenia s dvomi tímami vysokej úrovne, ale tiež vzhľadom na okolnosti, transfery, ktoré vzbudzujú nádej medzi fanúšikmi. Bola to veľmi dobrá príležitosť získať skvelý výťažok. Na fanúšikoch bolo vidieť, že sa nám to podarilo. Pre mňa už návšteva 80 000 fanúšikov bola veľa, nečakal som, že sem príde toľko fanúšikov."

[Chvíľa ticha v očakávaní na to, či si slovo vezme Guardiola alebo Xavi]

Pep Guardiola: "Najprv dámy." [smiech]

Xavi: "Myslím si, že Juan Carlos povedal všetko o tom, aká výnimočná je táto záležitosť. Zaslúžil si to všetko, sám s touto chorobou bojuje. Videli sme podívanú, góly, dobrú hru. To všetko je však druhoradá vec, pretože najdôležitejšie je podporovať týchto ľudí. Urobili sme to ako Barcelony a City. Ako som povedal predtým, sme vždy pripravení, aby sme pomohli zorganizovať takéto stretnutie. Už Johan povedal: "Ak máš možnosť niekomu pomôcť, vždy to musíš urobiť." Preto sme tu. Juan Carlos je človek, ktorý si zaslúži všetko. Je to vzor hodný nasledovania, je pokorný, prezentuje určité hodnoty. Je výnimočný a má veľké srdce. Svojim pozitívnym prístupom nás motivuje všetkých. Neviem, odkiaľ to berie, ale aj ja mu musím poďakovať, pretože to všetko sa podarilo aj vďaka nemu. Som veľmi rád, že môžem byť toho súčasťou."

Pep Guardiola: "V mene Manchestru City chcem povedať, že je to pre nás česť, že tu môžeme byť. Úspech bol dosiahnutý vďaka ľuďom, ktorí sem prišli, nevyjde to navnivoč, práve naopak. Si umelec [obracia sa k Unzuému; pozn. red.], to všetko je vďaka tvojej vytrvalosti. Štadión bol naplnený, je veľmi príjemne vidieť ho takto, s gólmi a množstvom príležitostí z oboch strán. Gratulujem ti k tvojmu príhovoru pred zápasom k zákonu. Dúfame, že celá záležitosť sa nakoniec pohne vpred a čo najskôr sa vám podarí nájsť to najlepšie riešenie."

[TV3, Francesc Latorre] Na tribúnach sedelo viac ako 90 000 divákov. Dokázala Barcelona, že je viac ako klub?

Pep Guardiola: "Xavi, teraz je rad na mne. Klub to už trochu dokázal v semifinále ženskej Ligy Majstrov, kde boli prelomené všetko rekordy. Dnes sa to zopakovalo. Áno, je to veľmi výnimočný klub, všetci to vieme. Záležitosti tohto typu musia riešiť vždy ľudia ako Juan Carlos. Je pre nás veľkou cťou, že sme boli vybraní, aby sme sem prišli. Je to vždy pekný zážitok hrať na tomto zaplnenom štadióne. Získali sme množstvo prostriedkov na lekársky výskum a dúfam, že jedného dňa sa nočná mora súvisiaca s touto chorobou skončí."

Xavi: "Áno, je to ďalší dôvod, že sme viac ako klub. Všetci sme veľmi spokojní z tohto predstavenia, slušnej záležitosti, vyzbieraných peňazí... Všetko bolo mimoriadne, je to absolútny úspech."

[Catalunya Radio] Aký bol váš prvý vzájomný zápas? Pep, ako hodnotíš Barcelonu so Xavim na lavičke?

Pep: "Barcelona na mňa urobila fantastický dojem. Barcelona uskutočnila veľmi dobré transfery, má veľmi široký káder, bol to pre nás úžasný test. Ak nahráte naplno, nedostanete loptu, sú veľmi agresívni pri prvých prihrávkach a majú množstvo individuálnej kvality. Tento zápas veľmi dobre poslúžil hráčom, ktorí hrávajú menej. Xavi vie o futbale veľa, mal som to šťastie, že som ho mohol trénovať. Veľmi miluje Barcelonu a darí sa mu výborne. Želám mu to najlepšie."

Xavi: "Manchester City na mňa urobil tiež dobrý dojem, pretože nám zobral veľa lôpt. V zápase boli fragmenty, ktoré sa mi nepáčili. Máme podobnú hernú ideu, ale oni spolupracujú dlhé roky a je to vidieť. Majú pohybové vzorce a automatizmy pri hľadaní prevahy, útokoch záložníkov. Na tom všetkom pracujeme. V niektorých fázach zápasu sme trpeli, pretože je to skvelý tím, neviem, či v tejto chvíli nie najlepší. Pep veľmi dobre pracoval s mužstvo a viem, že je posadnutý a náročný."

[Marta Ramon, RAC1] Unzué, bol si pri oboch lavičkách v každom polčase. Ako hodnotíš túto skúsenosť?

Unzué: "Bol som zvyknutý na to sledovať to v televízii a z perspektívy tribún. Obe mužstvá využívajú technológie, aby vedeli trochu viac, či urobiť zmenu alebo nie. Obe mužstvá majú svoje propozície, viac-menej sú podobné, hoci sa líšia v detailoch. Myslím si, že zápas bol fantastický. Fanúšikovia odídu zo štadióna spokojní, na priateľský zápas to bola skvelá podívaná."

[Adria Albets, Cadena SER] Pred zápasom sme si vypočuli tvoj príhovor, veľmi rozhodný, aj v politickom kontexte. Chcel by som spoznať názor Xaviho a Pepa na tému politickej triedy a zavedenia zákona o ALS.

Pep: "To je jasné. Juan Carlos povedal, že zákon čaká na schválenie, takže je potrebné to zaviesť."

Unzué: "Je potrebné urobiť to, čo najskôr. Choroba nečaká. Preto musíme čo najskôr zaviesť procedúry a o tom hovoríme. Ľudia sú limitovaní. Chceme žiť naďalej a užívať si život. K tomuto cieľu musíme podať pomocnú ruku, inak sa to nedá urobiť. Ja môžem povedať len toľko, že som finančné viacmenej privilegovaný. Choroba na mňa nemá taký vplyv ako na ostatných. To ma hnevá. Liečba je veľmi nákladná a neexistuje žiadna pomoc. To sa musí zmeniť."

Xavi: "Jasnejšie to už nemôže byť. Úplne súhlasím s Juanom Carlosom, teraz je to už na politikoch. Čakáme."

[Helena Condis, COPE] Ferran Soriano povedal, že Bernardo Silva zostane. Je to dobrá správa pre Pepa a viem si predstaviť, že nie tak dobrá pre Xaviho.

Xavi: "Komu sa nepáči Bernardo Silva, De Bruyne, Håland? City má skvelé mužstvo. Ale v tomto smere nie sú žiadne nové správy a nemám k tomu čo dodať. Bernardo je veľmi dôležitý pre mužstvo Pepa, robí rozdiel. Veľmi sa mi páčia hráči tohto typu, je talentovaný, rozumie hre, vie, kde má byť, nestráca loptu, dokáže ju viesť, podržať. Má všetko, jeho schopnosť rozhodovania je mimoriadna. Je len málo hráčov ako on, ale všetko závisí od Manchestru City."

Pep: ... [nepovedal nič, ale z výrazu jeho tváre bolo všetko jasné; pozn. red.]

Unzué: "V tomto okamihu sa najlepšie hodia slová Pepa z prezentácie: 'Zahrá Bernardo Silva a ďalší desiati'."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Môžu byť takéto stretnutia zorganizované aj v budúcnosti?

Unzué: "Nie je to jednoduché, pretože ako som hovoril od začiatku, bolo možné to urobiť vďaka osobným vzťahom s oboma klubmi. Vďaka tomu sa objavila takáto možnosť. Môžem povedať, že pred dvoma rokmi som hovoril s La Ligou o možnosti zorganizovania takéhoto charitatívneho zápasu. Povedali mi, že nemôžu, pretože mali 300 prípadov ako tento. Odpovedal som, aby zorganizovali jeden zápas ročne na rôzne charitatívne účely. Považovali to za dobrý nápad, ale odvtedy sa to nepohlo nikam. Myslím si, že futbal môže generovať veľké zdroje, ako sme dnes dokázali. Je potrebné opätovne premyslieť, ako môžeme využiť tento priemysel. Môžeme veľmi pomôcť, ak sa na to nebudeme pozerať len ako na biznis, ale aj zo spoločenského pohľadu."

[Josep Capel, Radio Nacional] Dnes v lóžach na Camp Nou sedelo viacero politikov vrátane ministra zdravotníctva.

Unzué: "Nestrácal som čas a bol som veľmi priamy, ako vždy. Povedal som, aká je situácia a že všetko je možné urobiť rýchlo. Podnikli sa určité kroky, ale nerealizujú sa. Potrebujeme inštitucionálnu podporu a pomoc."

Aké ťažké je skopírovať tento model a štýl hry Barcelony mimo Camp Nou?

Pep: "Nemyslím si, že by to bolo ťažké. Závisí to od hráčov, trénera. Nie je to tak, že všetko funguje po 2-3 dňoch. Všetko je to proces a vyžaduje si čas. Každá krajina má svoje detaily, ale podstata zostáva rovnaká."

Môže Barcelona zabudnúť na príchod Bernarda Silvu?

Pep: "Nie som niekto, kto by mohol povedať Barcelone, aby zabudla na Bernarda. Je však našim hráčom. Chceme ho mať, pretože je veľmi dôležitý. Ale už som to povedal tisíckrát, nechcem niekoho znepokojiť, aby tu bol niekto, kto nechce byť s nami. Ako povedal Xavi, môžeme ho opísať v superlatívoch, predovšetkým ako človeka. Veľmi priateľský a láskavý. Čím hrá v ťažších zápasoch, tým hrá lepšie. Nakoniec za neho neprišla žiadna ponuka. Ak sa objaví ponuka a hráč bude chcieť odísť, neviem čo sa stane. Klub by zvážil, či ponuka je postačujúca. Ak by odišiel teraz, bol by to veľký problém, pretože do konca prestupového obdobia zostáva 7 či 8 dní. Ale je pravda, že Barcelone sa Bernardo Silva veľmi páči."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.