V defenzíve FC Barcelona je badať generačnú výmenu. Poukazuje na to práve skončené letné prestupové obdobie a tiež posledné rozhodnutia Xaviho Hernándeza. Vekový priemer obrancov základnej zostavy Blaugranas, ktorí zahrali v zápase proti Realu Valladolid, bol len 21,2 roka. Barcelona má skvelé vyhliadky v defenzíve na nasledujúce roky.

V prebiehajúcej sezóne sme svedkami ďalšej etapy omladzovania obrany FC Barcelona. Okrajovú úlohu začínajú plniť starší hráči ako Sergi Roberto, Jordi Alba a Gerard Piqué. Väčšiu dôležitosť majú mladíci. V poslednom zápase proti Realu Valladolid si v základnej jedenástke zahrali Jules Koundé (23 rokov), Ronald Araujo (23), Éric García (21) a Alejandro Balde (18). Priemerný vek týchto hráčov je len 21,25 roka, čo je výrazná zmena v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami. Aj keby vekový priemer v nadchádzajúcich stretnutiach trochu stúpol, mužstvo sa aj napriek tomu bude v zadných radoch spoliehať predovšetkým na mladých obrancov.

Rozvoj

Éric García prestúpil na Camp Nou pred rokom. V drese Blaugranas dostával veľa šancí, veď zasiahol do 36 zápasov, no 21-ročný mladík mal náročnú sezónu, pretože kopil chyby. Po posilnení defenzívy sa zdalo, že Španiel bude mať problémy s minútami. García sa v každom prípade nevzdal, odohral veľmi dobrú prípravnú sezónu a vo výsledku si zahral v základe vo všetkých troch úvodných stretnutiach novej sezóny. K tomu mu samozrejme pomohla aj súhra okolností, keďže Xavi nemal pravého obrancu, Araujo sa musel presunúť na tento post, k tomu mala Barcelona problémy s registráciou Koundého a Christensen nebol dostupný na všetky stretnutia. Bez tak platí, že okrem Garcíu odohrali plný počet minút len Lewandowski a Ter Stegen. García má pritom veľkú konkurenciu, ale Xavimu nedal najmenší dôvod, aby mu prestal veriť. Mladík zaznamenal výrazný pokrok a dokazuje, že môže byť naďalej veľmi dôležitým kúskom skladačky v defenzíve tímu.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

2 komentáre
2022-09-02 10:14:07
hej alonso :) ale nie, srandujem, vyzera to fajn, akurat ta prava strana a verime , ze sa chyti balde tak, ze bude volbou na dalsie roky
2022-09-02 11:46:31
Stopérsky post už dlho nevyzeral tak dobre poriešený ako teraz.