Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti FC Sevilla, na ktorej potvrdil príchod Marcosa Alonsa. Xavi okrem toho zhodnotil káder Blaugranas po uzatvorení letného prestupového obdobia.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra hráte proti Seville na štadióne, kde je to vždy mimoriadne ťažké. Očakávaš vyrovnaný zápas? Čím vás môže prekvapiť Jules Lopetegui?

"Áno, bude to nepochybne náročný výjazd. Všetci vedia, ako ťažko sa v posledných rokoch hralo na štadióne Sevilly. Je to mužstvo z Ligy Majstrov, Lopetegui tak odvádza veľmi dobrú prácu. Posledné výsledky tohto tímu môžu klamať, Sevilla bude určite hrať s veľkou intenzitou a agresivitou. Musíme odprezentovať našu najvyššiu úroveň, vlastný herný štýl, držať sa dlho pri lopte a kontrolovať zápas. Bude to pre nás dôležitá skúška ohňom."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Prestupové obdobie bolo uzatvorené, si spokojný s uskutočnenými zmenami?

"Je dobré, že prestupové obdobie skončilo a môžeme sa sústrediť už len na hru. Pracovali sme veľmi tvrdo v skvelom tíme, priniesli sme veľkú obeť. S kádrom a výsledkami práce športového oddelenia sme spokojní. Máme mužstvo pripravené do boja o trofeje a teraz to chceme ukázať na ihrisku."

[Marta Ramón, RAC1] Ako vyzerá situácia Jordiho Albu po príchode Marcosa Alonsa. Opadne jeho dôležitosť v tíme?

"Nie, Jordi je dôležitý člen kádra, ktorý určite bude môcť počítať s hrou. Je pre nás kľúčový vzhľadom na svoje schopnosti, skúsenosti, talent a oddanosť tímu. Som veľmi rád, že ho mám v kádri a určite bude hrať. Teraz máme silný káder a ak prídu zranenia, vylúčenia či únava, budeme pripravení na rotáciu. Každý dostane svoju šancu. Nezáleží na menách, nezáleží na veku, len na tom, čo budú hráči prezentovať na tréningu a v priebehu zápasov."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Minulý týždeň som sa ťa pýtal na záver prestupového obdobia a povedal si, že existujú tri možné scenáre: dobrý, stredný a zlý. Ktorý z nich sa naplnil a ak to nebol dobrý scenár, čo chýbalo?

"Naplnil sa scenár medzi dobrým a stredným. Nepodaril sa príchod ešte jedného hráča. Ale nehovorím to preto, aby som sa sťažoval. Som veľmi spokojný, klub odviedol skvelú prácu, aby posilnil káder."

[Cadena COPE] Chcem sa spýtať na Gerarda Piquého, ktorý nedávno vydal vyhlásenie týkajúce sa toho, že bulvárne médiá mu zasahujú do života. Ovplyvňuje ho táto situácia po futbalovej stránke?

"Vidím, že je pokojný. Trénuje veľmi dobre, aj včera. Určite nám pomôže. Musíme byť ako rodina, sme na jednej lodi. Ak má niekto nejaké problémy, snažím sa mu pomôcť. Samozrejme, že nezasahujem do súkromných záležitostí, jednoducho robím to, na čo mám dosah."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako blízko odchodu bol Memphis Depay? Hovoril si s ním o úlohe, ktorú bude zohrávať v tíme?

"Áno, hovoril som s ním o tom asi pred tromi týždňami. Veľmi dobre sa s ním diskutuje, je veľmi vyspelý. Je to líder s veľkými skúsenosťami aj napriek svoju ešte mladému veku. Určite nám pomôže, je veľmi angažovaný, tvrdo pracuje, má víťaznú mentalitu. Teraz všetko závisí od neho, rovnako ako v prípade všetkých ostatných hráčov."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Zdvojené máte všetky posty v tíme a na ľavej strane obrany sú dokonca traja hráči. Nebude to problém, nespomalí to rozvoj Baldeho? Súhlasil si s odchodom Jordiho Albu na hosťovanie do Interu?

"Nie, Jordiho chcem tu. Je jedným z kapitánov, mám s ním veľmi dobré vzťahy, je to líder tímu. Pomáha nám ako na trávniku, tak aj mimo neho. Vôbec o ňom nepochybujem. V uplynulej sezóne sme mali troch pravých obrancov - Alvesa, Desta a Roberta. Odohrali sme to dobre, každý dostane svoju šancu, o to viac pri pohľade na nabitý kalendár v tejto sezóne. S Jordim môžeme hrať inak, aj s Baldem môžeme zmeniť systém, Marcos môže hrať na rôznych postoch. Neprekáža mi, že mám tak široký káder."

[Ricardo Roseti, GOL] Chcem sa vrátiť k Gerardovi Piquému. V uplynulej sezóne ste na neho veľmi tlačili, pretože bol najlepším stopérom, dnes má oveľa väčšiu konkurenciu. Je pripravený hrať na 100%? Sedel doteraz na lavičke z dôvodu športových rozhodnutí?

"Áno, boli to len športové rozhodnutia. Musím ich prijímať na základe tréningov a iných aspektov. Ak zahrá Piqué, nabudúce sa ma budete pýtať na to, prečo nehrali Araujo alebo Koundé. Máme základnú jedenástku a piatich náhradníkov, všetci nebudú môcť hrať vo všetkých zápasoch. Piqué je pre nás veľmi dôležitý, je jedným z kapitánov. Pomáha nám na ihrisku aj mimo neho."

[Jordi Blanco, ESPN] Pred koncom kariéry v Barcelone si odohral približne polovicu z možných minút. V určitom momente si dospel k záveru, že by si mal odísť. Môže sa to prihodiť aj hráčom ako Piqué a Alba?

"Áno, stane sa to všetkým futbalistom v určitom okamihu ich kariéry. To isté sa stane aj Pedrimu, keď bude mať 34 rokov. Nie je to jednoduché rozhodnutie, ale je to prirodzený chod vecí. Mal som ponuku na predĺženie zmluvy o 3 roky, ale uznal som, že nadišiel moment na odchod. Každý si tým musí prejsť, nie sme tu naveky."

[La Vanguardia] Barcelona oznámila príchod Bellerína a onedlho tak urobí v prípade Marcosa Alonsa. Čo môžu Barcelone títo dvaja obrancovia ponúknuť?

"Áno, potreboval som hráčov na tieto pozície, najmä na pravú stranu, kde sme v poslednom čase nemali prirodzeného hráča. Bellerín ním je, je to odchovanec, pozná klub, je profesionál a určite nám pomôže, podobne ako Marcos. Má rozsiahle skúsenosti, s Chelsea vyhral množstvo trofejí. Navyše ide o všestranného hráča, ktorý dokáže hrať na mnohých miestach na ihrisku. Klub odviedol skvelú prácu, aby naplnil moje očakávania na krajoch obrany."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Cítiš po týchto finančných pákach, prestupoch a posilnení kádra väčší tlak z pohľadu výsledkov v porovnaní s uplynulým rokom?

"Nie, pod tlakom pracujem každý deň. Je to nevyhnutná súčasť práce v Barcelone. Ak sa vyhráva, je to skvelé, ale ak sa prehráva, je potrebné akceptovať kritiku. Som veľmi súťaživý človek a dám zo seba všetko, aby sme dosiahli úspech. Mám veľké nádeje a cítim, že to bude dobrý rok."

[TVE] Veríš, že Marcos Alonso bude zaregistrovaný ešte dnes, aby mohol 7. septembra zahrať v Lige Majstrov? Dnes je uzávierka registrácii pre túto súťaž...

"Áno, podobne ako v prípade Julesa Koundého, sme nastavení optimisticky, že sa všetko vyjasní dnes do polnoci. Musíme počkať. Som spokojný s prestupmi Marcosa, Bellerína... Myslím si, že nám veľmi pomôžu. Sme presvedčení, že transfer bude čoskoro oznámený oficiálne a bude zaregistrovaný do Ligy Majstrov."

[David Ibanez, Mediaset] Hovorí sa o tom, že klub vybudoval skvelý káder. Je Bernardo Silva tým hráčom, ktorý ti chýba?

"Káder sa nebudoval pre mňa, ale pre Barcelonu. Tlak spočíva na mne, ale to všetko je pre dobro Barcelony. Budete mieriť na mňa, keď nebudeme vyhrávať, ale to všetko je pre dobro Barcelony, mužstva, tejto rodiny. Tento káder sme vybudovali spolu s prezidentom. Mateu, Jordim, trénerským štábom, dokonca s hráčmi, ktorí prišli a vynaložili veľké úsilie. Aj Marcos Alonso a Bellerín. Väčšina hráčov z prestupového zoznamu zo začiatku leta je teraz s nami. Som nadšený z hráčov, ktorých mám. Nebudem hovoriť o hráčoch, ktorí sú v iných kluboch. Prestupové obdobie sa nakoniec uzatvorilo a mám radosť, že už máme skupinu, ktorá bude bojovať o trofeje."

[Josep Soldado, La Sexta] Bol odchod Aubameyanga potrebný z finančných dôvodov?

"Áno, je to veľká škoda, ale týka sa to všetkých hráčov, ktorí odišli. Koniec koncov sú všetci profesionáli. Dokonca aj tí, ktorým bolo povedané, aby si našli nový klub, trénovali veľmi dobre. Mali rešpekt, vynaložili úsilie, po celý čas boli angažovaní... So žiadnym hráčom neboli problémy. Je veľká škoda, že Aubameyang odišiel, pretože nám veľmi pomohol. Bol príkladom ako na ihrisku, tak aj mimo neho, robil rozdiel, dosiahol skvelé čísla... ako človek je poklad, vždy má úsmev na tvári. Bola to predovšetkým šanca pre neho a takisto aj pre klub a nakoniec bolo potrebné všetko dopasovať. Všetci sú nakoniec šťastní."

[Ivan San Antonio, Sport] Toto je tvoje druhé prestupové obdobie, počas ktorého si spolupracoval s Mateu Alemanym a Jordim Cruyffom. Ako sa vám pracuje?

"Sme tím. Som nadšený. Páči sa mi spolupráca s Jordim, Mateu a prezidentom. Dodávajú sebaistotu. Sú lojálni a veľmi dobrí v tom, čo robia. Jordi je dôveryhodný, lojálny a skúsený. Pomohol nám so všetkým. S Jordim a Mateu je Barcelona v dobrých rukách, to je jasné."

[ARA] Čo sa zmenilo v prípade Érica Garcíu, že v tejto sezóne odohral všetky tri zápasy od začiatku do konca?

"Nič sa nezmenilo. Dodáva mi istotu a množstvo iných vecí. Vždy si vyberie správnu možnosť. Vo veku 21-22 rokov by pokojne mohol byť kapitánom Barcelony. Vždy dobre trénuje. Trénovať takých hráčov ako Éric je luxus. Má konkurenciu, ale hrá na veľmi vysokej úrovni."

[Jordi Grau, TV3] Ako hodnotíš prácu Mateu Alemanyho?

"Dokonale. Po prvé preto, lebo je úprimný a konkrétny. Má obrovské skúsenosti, vie rokovať a delegovať. Jeho práca sa nám veľmi páči. Máš s ním 20-30 minútové stretnutie alebo 3-hodinové a máš pocit, že si chránený."

[Marcelo Bechler, TNT Sports Brazil] Čo si myslíš o tom, že Premier League dominuje na prestupovom trhu a že napríklad Nottingham Forrest minul viac peňazí ako Barcelona, Bayern či PSG? Akým smerom to ide?

"Je to zložené z mnohých aspektov. Oni majú peniaze napríklad z televíznych práv. Tu v Španielsku sú s tým problémy. Jednoducho majú vyšší rozpočet. Nakupujú, pretože majú peniaze. Aj my sme nakupovali, ale až po pákach."

[Iniestazo] Povedal si, že počítaš s Pjanićom, ale v tejto sezóne neodohral ani minútu. Mohol by ešte odísť?

"Myslím si, že nám môže pomôcť. Je veľký profesionál, dobre trénuje, páči sa mi jeho osobnosť. Pri pohľade na našu hru, myslím si, že v určitých momentoch nám môže pomôcť, ale bude musieť súperiť s Busquetsom, Frenkiem, Kessiem... Boj o minúty bude ťažký pre všetkých, ale spočiatku s ním počítam."

[José Luis, Mas Que Pelotas] Máš obavy, že Sevilla bude ešte ťažším súperom, pretože v prvých troch zápasoch získala len jeden bod?

"Áno, myslím si, že hra bude ešte intenzívnejšia, tvrdšia. Sevilla bude agresívnejšia, bude na nás tlačiť vysoko, ale v určitých momentoch sa môže uzavrieť vzadu a hrať na brejky. Je to mužstvo chameleón."

[El 10 del Barca] Už vieš, kto si tentokrát zahrá na pravej strane obrany?

"Áno, áno, voľbu už mám jasnú. Ak sa nič nezmení, o chvíľu máme tréning, už viem kto zahrá. Máme veľa možností na celú sezónu. Prišiel Héctor Bellerín, ktorý nám pomôže. Všetko závisí od súpera, od plánu na zápas, od štýlu hru."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2022-09-02 20:01:36
Presne tak, jeden jediný hráč ktorý by urobil zo zlého prestupového leta top prestupové leto. Škoda, bude to priemerná sezóna
2022-09-02 20:08:32
Medzi dobrym a strednym? :D to je tiez dost narocny, taky prestupak ako Barca nemal ziaden futbalovy klub na svete